FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Faépítés tanulmányút Ausztriában

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat tanulmányutat szervezett a Pécsi Tudomány Egyetemen általuk indított Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgy kiváló tanulói, tanárai, és kísérő szakemberei részére.

A tanulmányút résztvevői a Hartl-Haus üzeme előtt.

Nagyon jól sikerült, és úgy gondolom, hogy sok új szakmai információt, gondolat ébresztő megoldást tudtunk bemutatni. Az első látogatási helyszín a Hartl-Haus készházgyártó üzeme volt. Bemutatták az előkészítéstől, a kamionra rakásig: hogyan készül el egy ház, milyen házakat építenek, hogyan változnak az igények, lehetőségek, körülmények, ezt egy gyár hogyan tudja követni. Mi a fejlesztésük iránya. A cég vásárolja a gerendákat, bordákat, lap anyagokat, és hőszigeteléseket. Utána az épülő házaknak megfelelő méretre szabják, amiből készülnek a főfalak, válaszfalak, a szintek közötti és záró födémek, és a tető szerkezetek. Hagyományos tetőnél a tető elem már lécezve van, a helyszínen már lehet is cserepezni. A falakban a villanyszereléshez a gégecsöveket a megfelelő helyre beépítik a dobozokkal együtt. A falakban lévő gépészeti vezetékek, hideg-meleg víz, a WC tartály, gyűjtő osztó szintén már az üzemben beszerelésre kerül. Most külső hőszigetelésnek a grafitos polisztirolt, belül a kőzetgyapotot használják. A főfal borda vastagsága 16 cm, a válaszfalé 10 cm.Spórolósra vették a termelést, mivel a drasztikus áremelkedés a fix garantált áras szerződéseknél nagy veszteséget okozott, így azt pótolni kell. A külső fa nyílászárókat saját maguknak gyártják és robottal festik. Van külön bútorüzem, ahol a konyhabútorokat is gyártják, itt más cégeknek, személyeknek is vállalnak kivitelezést. Megemelték az árakat, de most is fix garantált áron szerződnek. (Ebben a FB bejegyzésben 25 fotó látható a Hart-Haus-nál tett látogatásról.)

A Hartl Haus esetén a szerkezeti elemek:

A főfalak és válaszfalak vázszerkezete KVH-ból 12%-ra szárított luc fenyő, 13 m-es hosszban szállított hossztoldott, gyalult, a beépítés helyszínére fóliába csomagolva érkező gerenda, többféle keresztmetszettel. (KVH [Konstruktionsvollholz] = hossztoldott szerkezeti faelem. Műszárított, szilárdság szerint válogatott és gyalult tömörfa termék, melyet hossztoldással a kívánt hosszúságúra gyártanak. Tartószerkezeti célra felhasználáshoz a hossztoldott szerkezeti faelem az ÖNORM EN14081-1 szabvány szerinti gépi osztályozáson megy keresztül. A hossztoldást az ÖNORM DIN4074-1-es szabvány szabályozza.)

Az áthidalók BSH-ból készülnek, ez nem csak hossztoldott, hanem tömbösített többrétegű hasonlóan szárított lucfenyő. Szintén fóliába csomagolva érkezik a beépítés helyére, az üzembe, hogy ne növekedjen nedvesség tartalma (BSH [Brettschichtholz] = rétegelt-ragasztott fatartó. Hossztoldott lamellák réteg-ragasztva. Szerkezeti faelem műszárított, szilárdság szerint válogatott és gyalult tömörfa termék, melyet hossztoldással a kívánt hosszúságúra gyártanak. Tartószerkezeti célra történő felhasználáshoz a hossztoldott szerkezeti faelem az ÖNORM EN14081-1 szabvány szerinti gépi osztályozáson megy keresztül. A hossztoldást az ÖNORM DIN4074-1-es szabvány szabályozza.)

A HoHo épülete.

Második programunk a 24 emeletes Ho-Ho ház ami a nevét a Holz és Hoch = fa és magas szavakból kapta. Itt az volt a cél, hogy lássák az ifjú mérnök jelöltek, hogy nem csak földszintes épület építésére alkalmas a fa, hanem igazából nincs korlát, nem csak szélességében, de magasságban sem. Az épület nem csak megfelel a statikai, energetikai és tűzvédelmi előírásoknak, de azt túl is teljesíti, környezettudatos, közel 0 energiaigényű épület. Én rendszeresen építés közben megnéztem hogyan épül. Középen beton mag van, amiben található a lépcsőház a liftekkel, és a szinteken működőknek raktár van kialakítva. Ehhez a beton toronyhoz csatlakoznak minden irányba, a fabeton födémek. A falak tömbösített fa lapokból vannak, melyek még külső fagyapot hőszigetelést kaptak, és fa kompozit lappal burkolták az épületet. Az épület elkészült, nagyjából már be is lakták, irodák, szállodák, étterem továbbá néhány szinten bérlakásnak adták ki. A megálmodója, és az engedélyeztetés végig vivője magyar ősökkel rendelkező Pálfy Carolina volt. A fa a CO2 lekötésben élen jár, kivonja a levegőből, így a növény 1,2 tonna CO2-ből 1m3 fát állít elő. Másrészt néhány 100 év múlva, lebontáskor vagy újra hasznosítható, vagy könnyen lebomló, természetet nem gátló, sőt tápláló maradék lesz! (További részletek az épületről németül itt olvashatóak. Néhány további fotó a FB bejegyzésben.

Részlet a Blaue Lagune bemutató területéről.

A harmadik program a már sokak által jól ismert Blaue Lagune Mintaház park volt. Európában a készházakat általában erre a célra épített parkokból értékesítik. Mivel egy helyre koncentrálja a termékeket, így jóval több termékkel, megoldással találkozhat az érdeklődő, és jobban fel tudja mérni a lehetőségeit, igazítani az igényeket. Míg nálunk a földszintes 100 nm-es házak iránt van érdeklődés, addig Ausztriában a két szintes 120-150 nm-es pincés házakból rendelnek többet. A passzív házak iránt sincs tömeges érdeklődés, inkább az alacsony energia igény, a közel-0 energia igényű épület iránt nagy az érdeklődés. A park tulajdonosa Erich Benischek úr is nagyon kedves volt, mert személyesen tartott előadást, a park bemutatásával és fejlesztéseikről. A válság előtt időszakban a legtöbb 92 működő bemutató ház volt a parkban. Itt most is el tudja intézni a banki hitelét is az ügyfél, és a házon kívüli eszközöket, pl.: kerti berendezéseket is itt megrendelheti. A válság miatt 30 ház kivonult a parkból, de a személyes látogatottság is csökkent. A park fejlesztési iránya, hogy ne csak magánembereknek mutasson példát, hanem segítse a nagyobb projekteket, új technológiákat, városépítészeti lehetőségeket is bemutasson, azok megvalósításában is részt vegyen. Ezt a TU2-vel a Műszaki Egyetemmel közösen fogja végezni. Végül felajánlotta támogatását, a diákok diploma munkájához ad információkat, tanulmányokat. (16 fotó a Blaue Lagune területén tett látogatásról.)

Nagyon örültem, hogy a végén a diákok és tanárok egyöntetűen arról nyilatkoztak, hogy nagyon jó volt a program, sok minden újdonságot láttak, sok új tapasztalattal, lehetőséggel tudtak megismerkedni. Többen nyilatkozták, hogy korábban teljesen más volt az elképzelésük a fa építészetről!

Forrás: Kárpáti József ÉVOSZ-MAKÉSZ
Környezettudatos és Szerelt Technológiás
Szakmai Tagozat elnöke FB bejegyzései
Fotó: Kárpáti József FB bejegyzéseiből.

Előző cikk

Emlékkereszt-avatás Kövestetőn

Következő cikk

Okafogyottá vált az építőanyagok exportjának a tilalmaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések