FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fával építés projekt konzorcium a többszintes faépületekért

A projekt konzorcium, résztvevői a 2019. októberi indító értekezleten.

A 10 millió eurós projekt célja: fenntartható és innovatív fa értéklánc kialakítása többszintes faépületek építéséhez.

A Build-in-Wood projekt konzorcium 21 partnerből áll 11 különböző országból, és lefedi a fa teljes értékláncát a gyárból a végső kivitelezésig. A cél a teljes fa értékláncolat lefedése. A projekt 10 különböző tematikus munkacsomagokra oszlik. Az egyes partnerek szakterületüktől függően egy csomag vezetését kapják, és/vagy szakértelemmel és munkaerővel hozzájárulnak más csomagokhoz. A projektet a Dán Technológiai Intézet koordinálja.

A projektet az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza a 862820 számú szerződés alapján.

A projektben a térkép szerinti országokból vannak résztvevő szervezetek.

A Build-in-Wood elismeri az iparág tapasztalt szereplőinek értékes támogatását és tanácsadását. Íme az öt támogató szervezet.

A projekt keretében a legalább 3 szintes épületeket tekintik többszintesnek, melyeknek a fő tartószerkezete fából vagy fa és hibrid anyagokból van. A külső burkolat lehet bármilyen, akár nem-fa anyagból is.

A projekthez legutóbb (augusztus 24-i hír) a Stora Enso csatlakozott. A Stora Enso különösen az épületrendszer fejlesztésében és az alkatrész -optimalizálás területén támogatja a projektet.

A projekt futamideje: 2019. szeptembertől 2023. augusztusáig tart. Teljes költségvetése 10 millió Euró, amiből 8,6 millió Eurót áll az EU. A projekt 10 fő témája megismeréséhez és a további részletekhez érdemes részletesen áttanulmányozni a honlapot. (angol)

Forrás: a projekt honlapja a fentiek szerint. (MM)

Megjegyzés: Egy tizenemeletes faszerkezetű épületbe akár egy-két ezer m3 fát is beépíthetnek sok-sok CO2-t lekötve ezzel igen hosszú időre. A résztvevő országokat és szervezeteket nézve elsősorban fenyő faanyagról lehet szó. Meg a faépítésnek amúgy is a fenyő a legfőbb fafaja. Ugyanakkor miért ne lehetne az ekkora nagy felvevő piacon a lombosfa (többféle fafaj is szóba jöhet) szerepét is megtalálni, ami Magyarország szempontjából különösen érdekes lehet. Talán érdemes lenne valamely magyarországi szervezetnek is megvizsgálnia a projekthez csatlakozás lehetőségét. (MM)

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Négyből három kereskedőnél emelkedtek az építőanyagok árai

Következő cikk

Európa újraerdősítésével véget érhetnének a száraz nyarak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések