FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria: 20 millió Euró a faépítés támogatására

Az Erdőalap (Waldfond) és az Osztrák Szövetségi Kormány Faipari Kezdeményezésének (Holzinitiative) részeként most 20 millió euró finanszírozásra van lehetőség faépületekre (többszintes lakóépületek és középületek, új épületek, valamint bővítések). A támogatás mértéke egy euró felhasznált fa kilogrammonként. A pályázatokat 2021. október 7-ig lehet benyújtani.

2021/2022 cselekvés: A projekt benyújtása több időablakban lehetséges (felhívások). Az első felhívás 2021. július 1-jén kezdődik és 2021. október 7-én 17:00 órakor ér véget. A további felhívásokkal kapcsolatos információkat a rendelkezésre álló költségvetéstől függően ezen a honlapon tesszük közzé.

A támogatási kérelmet az Osztrák Fakezdeményezés CO2 Bónuszának keretében adhatnak be természetes és jogi személyek, a cégnyilvántartásba bejegyzett társulások és azok egyesületei (személyek szövetségei) minden esetben osztrák telephellyel és a területi testületek (szövetség, tartományok, települések).

Finanszírozást kapnak új épületek, valamint többszintes lakóépületek hozzáépítései és kiépítési, valamint közcélokra vagy állami infrastruktúrákhoz használt faépületek, amelyek magas arányban tartalmaznak fenntartható gazdálkodásból származó megújuló nyersanyagokat („CO2-bónusz”).

A hangsúly a következőkön van:
– Többszintes, legalább nettó 400 m2 alapterületű és legalább 3 lakóegységet tartalmazó épület.
– Legalább nettó 200 m2 alapterületű középület.
– Legalább nettó 200 m2 alapterületű, a közösségi infrastruktúrát szolgáló épület.

Bővítések és kiépítés esetén a minimális kritériumok a bővítések és kiépítések eredményeként újonnan létrehozott épületrészekre vonatkoznak (lásd a műszaki követelményeket). A föld alatti szint vagy a pince nem számítanak bele a nettó alapterületbe. Részletek az információs lapon és a részletes információkban találhatóak. További információ az Erdőalap honlapján is található.

A témát ismertető honlapoldalon végül a Támogatási folyamat menetét leíró rész igen alaposan ismerteti, hogy milyen iratokat kell beadni és milyen szabályokat kell betartani a sikeres pályázat érdekében.

Forrás: A felvezető mondat
a Bútor és Faépítés Klaszter júliusi hírlevelében
a harmadik hír,
a további részletek pedig
az umweltfoerderung.at helyről.
Nyitókép fotósa: Volker-Wortmeyer
SzF: MM

Megjegyzés:

Lehet, hogy a magyarországi erdővel, fagazdasággal foglalkozó kormányzatai tényezőknek érdemes lenne alaposan tanulmányozniuk az osztrák Erdőalap (Waldfond) és az Osztrák Szövetségi Kormány Faipari Kezdeményezésének (Holzinitiative) működését, jogi hátterét, EU bürokrácia általi elfogadottságát, s „honosítani” tőlük az ilyen nagyszerű ötleteket.

Könnyen vannak az osztrákok: a faépítés igen jelentős mennyiségű fenyő fűrészárut és más feldolgozottabb fenyő terméket vesz fel. Ausztriának pedig bőven van fenyőerdeje és fenyőt feldolgozó faipara. A faépítés támogatásával tehát ennek kivitelezőit és beszállítóit, sőt egyben saját erdőgazdálkodóit is segíti Ausztria, bővülő piacot teremtve részükre. Meg lehetne próbálni lemásolni e konstrukciót Magyarországon is, úgy adaptálva, hogy a főleg lombosfát adó magyar erdőknek, s az ezekre alapozott fatermékeknek, s ne csak az importált fenyő alapanyaghoz teremtsen piacot. Kétségtelen, hogy ez összetettebb feladat, mint a fenyővel faépítés ügye.

Az Osztrák Fakezdeményezés, mint a biogazdaság világítótornya. Ez a lap a Fakezdeményezést mutatja be. 2021. július 23-tól összesen 93 millió Euró áll rendelkezésre az Erdőalapból a fa anyagában és energia célú hasznosításának támogatására, elősegítésére.

Az alábbiak mindegyike különféle speciális támogatási kezdeményezés. (Németül, s persze Ausztriára.) Érdemes tanulmányozni ezeket, esetleg jó mintául szolgálhatnának a hazai faipar fejlődésének elősegítésére. Mindezek a hazai Agrárminisztérium ottani megfelelőjének honlapján olvashatóak!

A faanyag fokozottabb hasznosításának támogatása.

Fás szakmai tanácsadó hálózat, kutatási projektek, alapítványi professzorok.

Kutatási projektek.

Biogazdasági hálózat.

CO2-bónusz. (Ez a fentebb már ismertetett felhívás a Turizmus, a Vidék és a Mezőgazdaság Szövetségi Minisztériumának honlapján.)

Felhívás a faépítés kutatás, a faépület tervezés és a fenntartható faépítés alapítványi professzorai részére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Segítség Petrinyanak

Következő cikk

Az osztrák Erdőalap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések