FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld Ország – Ukrajna erdősít

Volodymyr Zelensky

Az akció célja: az erdő által nyújtott friss levegő és tiszta környezet gyarapítása. Az erdőnek köszönhetően a biológiai sokféleség fenntartása. Volodymyr Zelensky, Ukrajna elnöke Zöld Ország (Зелену Країну) programot hirdetett, melynek keretében 3 év alatt 1 milliárd új fa ültetését tervezik, 10 év alatt pedig 1 millió hektárral szeretnék növelni az ország erdőterületét. Mindenkit meghívtak, hogy csatlakozzon az ország tájrendezéséhez!

„1 milliárd fa ültetéséhez körülbelül 170 000 hektárra van szükség. Már 100 000 hektárnyi saját területet találtunk, amelyek erdősítést igényelnek. Ezek olyan területek, ahol különböző tényezők hatására pusztultak el az erdők (pl. erdőtűz). További 70 ezer hektár a helyi hatóságok földterülete – mondta az Jurij Bolokhovets, az Ukrajna Állami Erdészeti Hivatala vezetője. Elmondta, hogy javaslatuk szerint, a területi közösségek, amelyek telekterületei a Zöld Ország elnöki programjának végrehajtási övezetében vannak, vagy ültessenek erdőt a területére, vagy adják át ezeket a telkeket az ügynökségnek erdősítés céljából. Bolokhovets szerint ma több mint 20 000 hektár átadása van folyamatban a közösségekből az Állami Erdészeti Hivatal vállalkozásaiba.

„A második kérdés a finanszírozás. 2 milliárd UAH -ra van szükségünk (FATÁJ megjegyzés: kb. 23,4 milliárd forintnyi összeg) a következő három év költségeihez. Teljesen biztos vagyok abban, hogy az erdőipar az önmaga árnyékból való kilábalás és a hatékonyabb munka miatt képes ezt a forrást saját maga előteremteni. És mi ezt meg fogjuk tenni” – mondta az ügynökség vezetője.

Ukrajnában már megkezdődött az őszi ültetés.
Az erdészek több mint 160 hektáron végeztek erdőfelújítási és újratelepítési tevékenységeket.
Volynban már több mint 1 millió főfafajt (fenyő és tölgy) és illetve elegyfafajként (nyír, luc, éger) facsemetét telepítettek.

Bolokhovets elmondta, hogy 1 milliárd fa ültetésére van szükség a globális klímaváltozás hatásainak minimalizálásához, a fák védősávjainak hatékony kialakításához, hogy védjenek a porviharoktól, valamint növeljék az ország erdőborítását a jelenlegi 15,9%-ról a minimálisan szükséges 20%-ra. Az Állami Erdei Hivatal vezetője többször is megjegyezte, hogy megnőtt az erdei szaporításhoz szükséges vetőmagvak beszerzése. Ügynöksége infrastruktúrát is létrehoz nagyméretű vetőmagok számára, és csemetekerteket épít a minőségi ültetési anyagok termesztésére. „Idén már jelentősen megnöveltük az ültetést a korábbi évekhez képest. Jövőre legalább megduplázzuk az ültetést. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy végrehajtjuk az elnök által kitűzött célokat” – mondta Bolokhovets.

A lakossághoz szóló idei felhívásukat egy egyedi weboldal koordinálja:

Promóció részletei:
1. lehetőség: Válasszon egy helyet, ahol fákat szeretne ültetni. A az ültetéshez felajánljuk a lehetséges dátumokat, és Ön választja ki az Önnek legmegfelelőbbet. Ne aggódjon: az erdészek mindent megadnak, amire szüksége van, és megmondják, hogyan kell erdőt ültetni. Csak jó hangulatban kell érkezned!
A promócióban való részvétel ingyenes.

2. lehetőség: Az egészséges gyermekek és a zöld ország a jövőnk. Ezért úgy döntöttünk, hogy két hasznos dolgot összekapcsolunk: fák ültetése és a rákos gyermekek segítése.
2.1. Válassza ki azt a területet, ahol azt szeretné, hogy erdőt ültessünk.
2.2. Tegyen jótékonysági hozzájárulást – 50 hrivnya (UAH) egy-egy ültetett fegyedenként (az erdészek ingyen ültetnek fákat). Minden pénz azonnal a Tabletochka Alapítvány osztályaihoz kerül, amely 10 éve segít a rákos gyermekeknek a rák leküzdésében).

forrás: Open4Business; ZELENAKRAINA

Kiegészítés: az Állami Erdészeti Hivatal aktív facebook oldala

2 megjegyzések

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Átadták a buckabarangoló tanösvényt

Következő cikk

Erdőtelepítéssel a jövőért!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések