FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gazdaportré: id. és ifj. Támba Miklós

A konyhakész vadhústermékek előállításában látják a jövőt a Támba Családi Holding vezetői, hiszen ezek otthoni elkészítése nem igényel különleges tudást. Idősebb és ifjabb Támba Miklós is abban bízik, hogy így gyakrabban kerülhet vadhús a családok asztalára.

A 2019/20-as vadászati évben a vadgazdálkodás országos pénzügyi mérlege igen kedvezően alakult: az összesített bevétel folyó áron az egy évvel korábbi 27,6 milliárdról 30,9 milliárd forintra ugrott. Csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán – derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatásából. A márciustól a következő év februárjáig tartó vadászati idények során ekkora összeget még soha nem hagytak a hazai vadásztársaságoknál a külföldi vadászok. Az előző idényben csak bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek. Összevetve a 2018/19-es vadászati szezonnal, ez 10 százalékot meghaladó növekedés.

A 2020/21-es idény már korántsem festett ilyen kedvező képet. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők elmaradtak az április 15-én kezdődő őzbakidény elején. A szeptemberi gímszarvasidényre a tavalyi jogosultságok csupán 47 százalékát adták ki. Vagyis, bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint az előző bázisévben.

Öröm az ürömben, hogy a gyenge és vegyes kilátások közepette rangos kitüntetésben részesült a Támba család a csaknem negyvenéves sikeres vállalkozói múlt és agrárgazdasági teljesítmény elismeréséül. 2020. december 3-án a Portfolio Agrárszektor Konferencián a Támba Családi Holding nyerte el az év beruházása címet, amelyet rangos szakmai zsűri ítélt oda. Idősebb és ifjabb Támba Miklóssal beszélgettünk.

Hogy kerültek kapcsolatba az erdészeti tevékenységgel, a vadgazdálkodással? Mit jelentenek ezek a tevékenységek az önök gazdaságában?

1992-ben alakult a Napkori Erdőgazdák Zrt. jogelődjeként a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete, amely majdnem ezer hektáron folytat erdőgazdálkodási tevékenységet, és mintegy 15 ezer hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magán-erdőgazdálkodóknak. 1997-ben a rendszerváltás utáni új vadászati törvény tette lehetővé a vadgazdálkodást, ezzel élve 9000 hektáron kezdtük meg a tevékenységet, ez a terület 2017-ben 12500 hektárra növekedett. Jelenleg 850 hektáron vadaskertet üzemeltetünk, intenzív fácán- és tőkésréce-nevelést folytatunk. Jelentős a vadászati és erdészeti árbevétel, amely a Napkori Erdőgazdák Zrt. árbevételének túlnyomó részét teszi ki.

Vadhúsfogyasztás tekintetében hogyan jellemezné a hazai piacot? Hol lehetnek a kitörési pontok?

A vadhús fogyasztása Magyarországon európai viszonylatban nagyon alacsony. Ennek alapvetően két oka van, egyrészt a legtöbb emberhez nem jut el a minőségi és megfizethető árú vadhús, másrészt a fogyasztókban sztereotípiák élnek a vadhúshoz kapcsolódó egy-egy rossz élmény miatt. Üzemünk egy újgenerációs vadhúsfeldolgozó, ahol a technológia fejlettsége révén olyan termékeket tudunk előállítani, amelyek túlmutatnak a piacon tömegesen elérhető fagyasztott és előhűtött húsokon. Általunk a fogyasztók asztalára olyan konyhakész termékek kerülhetnek, amelyek elkészítése nem igényel különösebb szakmai tudást, mindig megbízható minőséget és ízvilágot ad, így a vadhús elkészítése egy háziasszony számára nem vesződség, hanem rutin feladat és végső soron a kiemelkedő ízélmény miatt nagy sikere lesz.

A koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedések mennyire érintik az erdészeti, illetve a vadgazdálkodási ágazatot?

Az erdészeti ágazatban elsősorban az akác a jellemző fafaj, az állomány zömét ez adja. A járvány az akác ipari piacát nem érintette, a kereslet továbbra is jelentős. A vadgazdálkodási ágazatban a külföldi kereslet nagymértékben visszaesett, valamint az afrikai sertéspestis következtében a 850 hektáros vadaskertünket nagy sajnálatunkra állami kártalanítás mellett fel kellett számoljuk. Bízunk benne, hogy a kert korszerűsítését követően pár év alatt a vaddisznólétszám újra növekedésnek indul, és hasznosíthatóvá válik. Amennyiben a sertéspestis mégis újból megjelenik a kertben, akkor kérődzők tartásában is gondolkodunk, ennek elsősorban a húsüzemi hasznosításban lesz jelentősége. Ugyanúgy, mint a 24 hektáron létrehozott szarvasfarmnak is, amely elsősorban a friss árura, illetve a vadászati szezonon kívüli prémium termékekre vonatkozó igények kielégítését szolgálja.

A legutóbb megvalósított beruházásuk a vadhúsfeldolgozó üzem volt. Mennyiben segítette önöket a finanszírozó bank szerepvállalása? Hogy vélekednek az üzem jövőbeni kilátásairól? Milyen csatornákon tervezik a feldolgozott termékek értékesítését?

A Takarékbankkal korábban is nagyon jó kapcsolatunk volt. A vadhúsfeldolgozó üzem nem az első közös beruházásunk, de a most megvalósított üzem nagyságrendje és a projekt összetettsége miatt a kapcsolatunk újabb szintre lépett. A kollégák folyamatos támogatása, rugalmas, problémamegoldó hozzáállása mind segített abban, hogy mintegy tíz hónap alatt ez a beruházás megvalósulhasson. A koronavírus-járvány némileg visszaveti most a prémium termékek piacát is. Az éttermek bezárásával a HoReCa szegmens is gyengébben teljesített, de bízunk a javuló kilátásokban. A feldolgozott termékek értékesítését a kezdeti időszakban viszonteladó partnerek révén (nagykereskedők, kiskereskedelmi láncok) tervezzük, és a későbbiekben szeretnénk saját logisztikai lánccal, illetve a nagyobb városokban mintabolthálózattal bővíteni.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2021 című kiadványában jelent meg.

forrás: AgrárSzektor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Zöldülnek a települések Veszprém megyében

Következő cikk

Dénes Károly és a hegyháti magánerdőkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Ernszt Tamás [46]

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, barátunk, Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója életének 46. életévében…
Tovább

MTA ETB újjáalakult

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának mandátuma 2023. év végével lejár, ezért az ősz során választásokra került sor, aminek…