FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fák ültetésével ellensúlyozható a környezeti lábnyom

Tárnok, 2021. november 19. Áder János köztársasági elnök (b) és Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mûszaki vezérigazgató-helyettese fát ültet az M7-es autópálya mellett, Tárnok közelében 2021. november 19-én. A fásítás célja, hogy ellensúlyozza a november 29. és december 5. között megrendezendõ Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó környezeti lábnyomát. MTI/Bruzák Noémi

Áder János államfő is részt vett november 19-én annak a mintegy hétszáz fának az elültetésében, amelyeket a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóhoz kapcsolódóan telepített a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M7-es autópálya környezetében.

A köztársasági elnök a tárnoki lehajtónál zajló faültetést megelőzően elmondta: a fásítás célja, hogy ellensúlyozza a budapesti világtalálkozó környezeti lábnyomát.

Tárnok, 2021. november 19. Áder János köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak az M7-es autópálya mellett, Tárnok közelében zajló faültetésen 2021. november 19-én. A fásítás célja, hogy ellensúlyozza a november 29. és december 5. között megrendezendõ Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó környezeti lábnyomát. MTI/Bruzák Noémi

Közölte: bár a november 29-én kezdődő rendezvény előkészítői nagy gondot fordítottak arra, hogy a helyszíneket újrahasznosított anyagokból építsék meg, az expónak mégis lesz ökológiai lábnyoma. Hogy mekkora, az csak az expó végén állapítható meg a résztvevők számától függően. Az államfő azonban ígéretet tett arra, hogy további faültetésekkel fogják azt ellensúlyozni a következő hónapokban.  

A Tárnok határában fekvő autópálya-lehajtó mellé több mint háromszázötven fa kerül – számolt be Áder János -, de a környéken további két helyszínre is telepítettek növényeket. Mint mondta, az autópálya menti területek művelésre alkalmatlanok, az országban az együttes területük azonban mintegy 20 ezer hektárt tesz ki.

A cél ezért ezek befásítása, amellyel a kormány korábbi fásítási vállalásának mintegy 10 százaléka megvalósulhat – hangsúlyozta.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy társasága a mintegy 32 ezer kilométernyi országos közúthálózat mellé évente százmillió forint értékben ültet fákat és cserjéket. Ebből több mint 7700 fa és 8500-at is meghaladó cserje telepíthető.

A Magyar Közút a Planet Budapest 2021 program keretében 687 fát ültet, vagyis a rendezvénynek köszönhetően idén tízszer többet, mint máskor.

Tárnok mellé mezei juhar, virágos kőris, vénic-szil és bugás csörgőfa került, ezek ugyanis jól alkalmazkodnak a nehéz talajhoz és a klímához. A fák már most, csemetekorukban is 14 kilogrammnyi szén-dioxidot és 68 kiló port képesek megkötni tavasztól őszig, de mire az erdő huszonöt éves lesz, ennek háromszorosát is felfogja majd. Vagyis a faültetés jelentős lépés a környezetvédelem érdekében – értékelt.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fatolvajok a német erdőkben

Következő cikk

2050-re 27% erdősültség a célStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések