FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fatolvajok a német erdőkben

Nemrég a ZDF német televízió arról számolt be, hogy a fatolvajok egyre szemtelenebbek. Még az is előfordul, hogy egész fákat vágnak ki és visznek el. A tolvajokat, akik az állami és magánerdőkben egyaránt garázdálkodnak, ritkán kapják el.

A tettesek napokig vagy hetekig észrevétlenek maradnak. Az ok: az erdők általában nagy területek, amelyek méretük miatt nem ellenőrizhetők rendszeresen.

A nagy erdőterületek miatt nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a tolvajokat tetten érjék.

Ráadásul az erdőtulajdonosok által kivágott fa gyakran hosszú ideig hever az erdőben, mielőtt elszállítják, és ez megkönnyíti a tolvajok dolgát. Ezért a falopás gyakran csak hosszabb idő elteltével derül ki, például az erdőtulajdonos vagy az erdész rutinellenőrzése során. Ezután azonban szinte lehetetlen újra megtalálni az ellopott fát.

Az emelkedő energiaárak idején az erdőtulajdonosok egyre gyakrabban szembesülnek az ilyen jellegű bűncselekményekkel. A robbanásszerűen emelkedő energiaárak pénzügyileg vonzóvá teszik a fával való fűtést. A lopások megelőzése érdekében az állami erdőgazdaságok egyre inkább a fába épített mikrochipekre támaszkodnak.

Ez lehetővé teszi a fa útjának nyomon követését és az ellopott fa későbbi azonosítását. A jeladók nagyon hatékonyak, ha a rönkök elmozdulnak, azonnal riasztási üzenetet küld a tulajdonos mobiltelefonjára. Ezután gyors cselekvésre van szükség, a lehető leghamarabb értesíteni kell a rendőrséget, mert hosszabb idő elteltével szinte lehetetlen újra megtalálni az ellopott fát. A technikának egyetlen hátránya van, hogy nagyon költséges.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a jövőben az úgynevezett telematikai rendszerek is megoldást jelenthetnek a kitermelt fák védelmének érdekében.

Általános értelemben a telematika távol lévő objektumok megfigyelésére, vezérlésére szolgál az információk gyűjtésének, feldolgozásának, továbbításának együttes eszközeivel, ennek segítségével például pontosan nyomon követhető, hogy melyik teherautó mennyi fát szállít. A technológia akkor lenne hatékony, ha az egész országban, egységesen kiépítenék és alkalmaznák.

A magánerdőkben is nagy problémát jelent a falopás – mondta Ehlert Natzke, a szász-anhalti erdőtulajdonosok szövetségének helyettes ügyvezető igazgatója a Bild című lapnak. Becslései szerint csak az ő szövetségi államukban évente 10 000 és 20 000 köbméter közötti mennyiséget lopnak el.

forrás: MagyarMezőgazdaság, AgrarHeute

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ecuadori együttműködés a Soproni Egyetemen

Következő cikk

Fák ültetésével ellensúlyozható a környezeti lábnyom



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…