FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kronospan spanyol beruházása

Az osztrák Kronospan csoport 230 millió eurót fektet be egy új, falemezeket gyártó üzembe a spanyolországi Tortosában. Ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházás a térségben, és legalább 187 közvetlen munkahelyet teremt.

A Kronospan Spain vezérigazgatója, Javier Macicior ebben az interjúban hangsúlyozza, hogy ez egy 100%-ban fenntartható projekt, amely teljes mértékben összhangban van a körforgásos gazdaság koncepciójával. Pontosan, Katalónia idén novemberben adott otthont először a körforgásos gazdaság egy kiemelt rendezvényének, amely felhívta a figyelmet az ágazatban rejlő előnyökre.

Javier Macicior elmagyarázza, hogy a beruházás gazdasági hatása igen jelentős lesz, mivel az új gyár közelében kapcsolódó vállalatok egy klaszterének koncentrációjával jár majd. A Kronospan világszerte több mint 14 500 munkavállalót foglalkoztat, és több mint 40 gyárat üzemeltet világszerte.

Milyen munkát végeznek majd az új Kronospan-gyárban?

Nyersanyagként 100%-ban újrahasznosított fával dolgozunk. Ezt a hulladékot kiselejtezett háztartási bútorokból nyerjük, amelyeket beszállítóink összegyűjtenek, majd elküldenek nekünk a gyárba. Naponta több mint 100 teherautónyi újrahasznosított fát kapunk; majd a Kronospanban megtisztítjuk, összetörjük és újra falemezzé alakítjuk.

Tortosai létesítményeink 25 hektáron terülnek el, egy fejlett, a legmodernebb technológiával felszerelt gyárral. Az aprított fa egy 40 méter magas tisztítótoronyba kerül, és a technológiai részek szétválasztják a fát a nem fától. Minden energiánk biomasszából származik, és a gyár tetején napenergia-berendezés is található. Nagyon jó példája vagyunk a körforgásos gazdaságnak.

Hogyan helyezkedik el a beruházás a csoport üzemeiben?

Ez lesz a Kronospan legnagyobb globális beruházása 2022-ben. És jövő év végére üzembe is áll, nem vesztegetjük az időt.

A Kronospan-csoport minden évben sokat fektet be, és egyre többet növekszik Kelet-Európában, különösen Oroszországban és Ukrajnában. Angliában is növekedett. Évente két-három gyárat bővítünk. Spanyolországban 8 éve vagyunk, Burgosban, és 2021-ben várhatóan 240 millió eurós forgalmat érünk el.

szerk: Tóth János, forrás: Catalonia.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Németország bükkösei ne hasznosuljanak?

Következő cikk

Élet Fája program Somogy megyében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések