FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az osztrák Erdőalap

Az Erdőalappal Ausztria Szövetségi Kormánya nagy jövő-csomagot állított össze erdeik javára – 350 millió euró 10 intézkedésre, amelyekből részesülnek: erdőgazdálkodók, a teljes erdő-fa-papír értéklánc, az éghajlat és az egész nagyközönség. Ez mindenki életminőségét jelenti.

A témát a hazai Agrárminisztérium ottani megfelelője, a Mezőgazdasági, Vidéki és Turisztikai Szövetségi Minisztérium gondozza.

Az erdő véd a természeti veszélyektől, tárolja a CO2 -t, szűri a vizet, számos állat és növény élőhelye, pihenést kínál az embereknek, biztosítja számunkra a fenntartható fanyersanyagot, és ezáltal fontos munkahelyeket teremt. Az éghajlatváltozás, a növekvő kártevőfertőzés és nem utolsó sorban a koronaválság egyre nagyobb nyomás alá helyezi az erdőt és az egész iparágat.

Az Erdőalapot az Osztrák Szövetségi Kormány kezdeményezte 2020-ban, és 350 millió euró összegű. (Mintegy 122,5 milliárd Ft.) Támogatja az osztrák erdészetet és faipart. 2021. február 1-jétől lehet benyújtani az 1-6., Valamint a 8. és 9. intézkedések finanszírozási kérelmét. A 7. és 10. intézkedés finanszírozásának feldolgozása jelenleg folyamatban van. Amint lehetséges ezekre az intézkedésekre finanszírozási kérelmek benyújtása, ezen az oldalon megtalálhatja a vonatkozó információkat.

A csomag 4 évre szól. Honlapján az aktuális rovatban most éppen ilyen témák szerepelnek: Klímaálló az erdőd? Erdő a jövő generáció részére. A CO2-bónusz Fakezdeményezés startja. A biodiverzitás felhívás startja. Stb.

A Sokoldalú nyomás alatt című rovat az osztrák erdőket, a faárak alakulását, az erdőkárokat, mutatja be.

Ezt követi a 10 tervezett intézkedés (támogatási témák) bemutatása.
1. Erdőfelújítás és erdőápolás a káresemények után.
2. Klímaállóbb erdők létrehozása
3. Kárpótlás a szúkár okozta értékvesztéssel szemben
4. Farakodó létrehozása a szúkáros fához
5. Mechanikus kérgezés mint erdővédelmi intézkedésre
6. Erdőtűz elleni védelem
7. Kutató berendezés fagáz és faüzemanyag előállításához
8. Kutatási súlypont: klímaálló erdő
9. Fakezdeményezés a faanyag fokozottabb hasznosítására
10. Az erdei biodiverzitás erősítése, megtartása és támogatása

Aki folyamatos tájokoztatást szeretne kapni a fejleményekről, feliratkozhat az Erdőalap hírlevelére.

A GYIK (gyakran ismételt kérdések) rovat bemutatja a Erdőalapot, hogy mire jó az, mit támogat, hogyan lehet belőle támogatást kapni, ki kaphat támogatást, milyen futamidővel, mennyi a támogatás mértéke, hova lehet fordulni bármely kérdéssel, honnét jönnek az Erdőalap forrásai, milyen követelményeknek kell megfelelni a támogatáshoz, mikor jelenik meg a 7. és a 10. téma felhívása, milyen gyors az ügymenet és a kifizetés, mi lesz, ha kimerül az alap, a támogatások érkezési-igénylényi sorrendben lesznek hozzáférhetőek, miben áll majd az ellenőrzés, mi a helyzet a már megkezdett tevékenység támogatásával, a de-minimis szabály érvényesül-e, mi a helyzet az általános költségekkel, megismerhető Ausztria erdőtűz térképe, vadászati, vadvédelmi intézkedés is támogatható, mi a faépítés támogatási menete, a harvester-procesor fej kérgezőhengerekkel átszerelése is támogatható, a továbbképzés és az erdőpedagógia is támogatható, biodiverzitás célra természetvédelmi terület vásárolható, a biodiverzitás érdekében teendők támogathatóak? A fenti kérdések mind önálló keretben szerepelnek, melyen belül megtalálható a téma kicsit részletesebb kifejtése és a kapcsoló a további ismeretekhez.

Forrás: Az Erdőalap
A honlap alapján SzF: MM

Megjegyzés: Erős tanulmányozásra és hazai adaptálásra érdemes kezdeményezés ez. Nyilván a hazai fagazdasági (erdőgazdálkodás + faipar) sajátosságokat, problémákat, fafajösszetételt, stb. ügyeket figyelembe véve.

Kapcsolódó: Mentőcsomag az osztrák erdőgazdálkodóknak (FATÁJ 2021-02-10)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ausztria: 20 millió Euró a faépítés támogatására

Következő cikk

Faipari szakmagyakorlás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések