FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2021 legkiválóbb hazai teljesítményei

Miniagyat és miniszívet fejlesztő magyar startup, a fiú, akinek ötletét piacra dobja a LEGO, és a fotózás Uberje is ott van az idei Highlights of Hungary jelöltjei között.

A Highlights of Hungary a „Hass, alkoss, gyarapíts’” felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza és bemutassa őket a nagyközönség számára. Ahogy tavaly, úgy idén is 2-2 millió forintot kapnak majd a díjazottak.

A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Célunk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjük és széles körben megismertessük a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzünk azok alkotói és alakítói köré.

Ez a Highlights Kódex:
❶ Jelmondatunk: “Hass, alkoss, gyarapíts!”
❷ A hazaszeretet, a cselekvő lokálpatriotizmus, és a kiválóság olyan értékek, amelyek minden Highlights-jelöltre igaznak kell lenniük.
❸ Légy friss és aktuális! Visszamenőlegesen nem díjazunk!
❹ Őrizzük és erősítsük együtt a Highlights sokszínűségét!
❺ Lépjünk ki mindannyian a komfortzónánkból!
❻ Légy transzparens, és kerüld az összeférhetetlenséget!

A jelöltek teljes listája ide kattintva érhető el: https://www.highlightsofhungary.hu/jeloltek-2021

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek a Highlights of Hungary-ra a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, melyekre mindenki büszkén nézhet fel. Egyetlen mérce volt csupán: a kiválóság, mely példaként szolgálhat bárkinek.

A FATÁJ olvasóinak két jelöltet mutatunk be.

Jelölt: THINWOOD

Méltatás: “A kecskeméti közgazdász egy garázscégből épített európai sikervállalkozást. Az idei évben egy menő új szolgáltatással, a szemüveg szabósággal lépett a piacra, ezzel lehetőséget biztosít a szemüveg viselőjének, hogy kifejezhesse az egyéniségét az arcára “szabott” kerettel. A kézműves munka egyik ékköve ez a tevékenység, amely már-már művészi színvonalú.”

Bemutatkozás: “Újragondoltuk a szemüvegkeret választást: 2021. áprilisában megnyitottuk a Thinwood SzemüvegSzabóságot! Nagy álmunk volt egy szemüvegkeret showroom, ahol a vevőinkkel együtt tudjuk megálmodni a tökéletes szemüvegkeretet. Mára az egyediség és közös tervezés a Thinwood SzemüvegSzabóságban egy kiemelkedő szolgáltatássá nőtte ki magát. Különbözőek vagyunk, mind stílus, ízlés mind az arcunk vonásai szempontjából. Lehetőséget adunk arra, hogy mindenki kifejezhesse az egyéniségét és az arcára tudjuk “szabni” a keretet, az általa megálmodott részletekkel és méretekkel, mindezt kiegészítve színekre és mintákkal. Ez egy remek eszköz arra, hogy a vásárlóink egy olyan szemüveget kapjanak, aminek megalkotásában ők is részt vettek.”

Jelölt: Szent István terem újjászületése

Méltatás: “Sokak szerint az idei év legnagyobb építészeti attrakciója az a felújítás, amely újrateremtette a magyar iparművészet egyik csodáját. A Szent István-terem 2021-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt.”

Bemutatkozás: “A Budavári Palota ékszerdoboza, a Szent István királyról elnevezett terem, a 19-20 század fordulóján a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert díszes terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el. Kialakításában a kor olyan elsőrangú művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A terem a II. világháborúban teljesen megsemmisült, korhű rekonstruálására a Nemzeti Hauszmann Program keretében 2021-ben került sor. A terem építéstörténete igen kalandos, a mostani állapotával összesen négy alkalommal építették fel. Először az uralkodó számára, Thék Endre budapesti műhelyében, majd az 1900-as Párizsi Világkiállításon. Ezt követően, 1902-ben került a végleges helyére, Budavári Palota déli összekötőszárnyába. A világháború utáni átépítés során nem állították helyre, az épületrészben irattárat és tárgyalót alakítottak ki. A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vettek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozott az eredetivel megegyező rekonstrukción. A kiállítás bemutatja a terem iparművészeti különlegességeit, a hajdani mesterek munkáinak hátterét, de betekintést nyújt Szent István király ma is aktuális örökségébe és annak kortárs művészeti értelmezésébe. 2021. augusztus 20-ától december közepéig közel 40 ezren voltak kíváncsiak az újjászületett iparművészeti remekműre és a hozzá tartozó kiállításra.”

A többi (idei és korábbi években) jelöltet megtalálod a HOH oldalán.

forrás: Highlights of Hungary

Kapcsolódó:
Design szemüvegek – TABU furnérral
(2021.02.26)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EU állami támogatási szabályok felülvizsgálata

Következő cikk

4 évszakos fotópályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések