FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PLY DESIGN HOUSE inkubációs program

Idén először hirdette meg a Plydesign formatervezési pályázatát PLY DESIGN HOUSE néven. A többkörös fordulók utolsó állomása a másfél hónapos termékfejlesztési program, amikor személyes konzultációkon keresztül kaphattak meghatározó irányokat és szempontokat a döntős pályázók a koncepciók kidolgozásához. A Fődíjat és Közönségdíjat ünnepélyes díjátadó keretében adták át 2021. október 15-én.

Sok energiát és munkát fektettek bele a döntős pályázók a koncepcióik kidolgozásába, ami látványosan megjelenik a végleges tervek minőségében. A konzultációk során a következő hármas szempontrendszer határozta meg a termékfejlesztés irányait: gyártástechnológiai megvalósíthatóság, formatervezés és design, valamint piaci, gazdasági, kereskedelmi és marketingkritériumok. Hosszú zsűrizést követően Kovács Anna nyerte el a Fődíjat (1 millió Ft pénzjutalom, 6 hónapos fizetett karriertréning-program, hasznosítási szerződés), és a hivatalos médiapartnerünk, a Hype and Hyper designmagazin által koordinált online szavazásban Schillinger Laura végzett első helyen, így elnyerve a Közönségdíjat (szakmai tanulmányút a Stockholm Furniture and Light Fairen 2022 februárjában). A pályamunkák méltatását ezúton tesszük közzé, a tervleírások és díjak további részletei a www.plydesign.eu oldalon találhatóak.

Barta Fanni // DOUBLE-DECKER éjjeliszekrény

DOUBLE DECKER” – „Emeletes” nevű bútora eredetileg egy változatosan használható, variálható éjjeliszekrény – kisasztal funkcióból indult. Szem előtt tartotta a pályázati Kiíró technológiai profilját és a termékpaletta új, piacképes irányait célozta meg. A nagyon racionális szerkezeti képlet: két-két hajlított „U” betűt formázó lábelem, illetve polcelem a folyamatos fejlesztéssel egy megdöbbentően innovatív tervezői gondolatfolyammá vált. Mind funkcióban, mind használhatóságában kiteljesedett, ergonomikus bútoregyüttes állt össze. A tároló és az ülőbútorok fúziója izgalmas és nehéz tervezési terület, jó és magától értetődő megoldást nehéz találni, de Barta Fanni ígéretesen veszi az akadályokat. Privát otthonok, költözködéssel együtt járó albérleti élet, kollégium, szálloda, diákotthon, közösségi hallok igényeinek kiszolgálására alkalmas újabb és újabb bútorformációkat tervezett. Úgy tűnik, hogy nem elégedett meg mindezekkel, a lineáris formakomponálás mellé az íves egymáshoz kapcsolódó struktúrákkal is bátran kísérletezett, új fejlesztési irányokat kijelölve.

Kovács Anna // Kiegészítőtárgy-koncepciók // Fődíj

Kovács Anna munkája kiemelkedő példa arra, hogy egy innovatív ötletből sok szorgalommal és munkával hogyan lesz egyedülálló eredmény. Szuper érzékkel találta meg azokat a szokatlan tárgytípusokat, amelyek kiterjeszthetik, új irányokba vihetik a Plydesign kollekcióját és jól felmérve, megértve a gyártó, kiíró szempontjait az elejétől fogva termékcsaládban gondolkodott. Ez azonban még csak a kezdet, a „beugró” volt: a másfél hónapos fejlesztési program során nagy nyitottsággal, figyelemmel viszonyult a konzultációk során kapott visszajelzésekhez, és nagyfokú hatékonysággal tudta azokat beépíteni munkájába. Intenzíven fejlesztette, finomította terveit, sok kísérletezéssel, megfelelő döntésekkel. Mindezek eredményeként pedig egy hiánypótló, eredeti, emellett pedig átgondolt és könnyen gyártható potenciális termékcsaládot készített, és így egy győztest üdvözölhetünk a személyében.

Schillinger Laura // Deckhand zsúrkocsi // Közönségdíj

„DECKHAND” – „Hajósinas” nevű bútorát a pályázati Kiíró bútorcsaládja inspirálta nem csak nevében, hanem funkciójában és formai megfogalmazásában. Újragondolta és a Plydesign termékeinek dramaturgiájába szerényen illesztett be egy, manapság homályban meghúzódó bútort, a zsúrkocsit. Hazánkban leginkább a két háború közötti stílusos polgári világ eleganciájához, életformájához kapcsolják. Schillinger Laura megkereste azokat az új, közösség számára nyitott tereket, internetkávézókat, nyitott, bérelhető, mobil, nem helyhez kötött munkatereket, ahol az otthonosság, a privát komfortérzet megvalósítható fúzió. Ennek fókuszába pozícionálta a mobil tárolóbútorát. A személyes munkaeszközöket, tárgyakat, apróságokat, de akár felsőruházatot is könnyedén, ergonomikusan helyezheti el használója. A szerkezeti kialakítás nagyon racionális, két függőleges keret és két vízszintes polcelem, hajlított, idompréselt technológiát alkalmazva. Ezáltal kellően merev a statikai szerkezet, viszonylag kedvező az önsúly. Puha vonalakkal határolt formaképzéssel, látványos és nagyon szerethető karakterrel, kiválóan használható, új bútortípus kér helyet magának a Plydesign flottájában.

Sütheő Áron // DINGI babaringató

Sütheő Áron babaringatója nagyon szépen illeszkedett a pályázati kiíráshoz. Figyelembe vette az anyag adta lehetőségeket, az üzemet, a technológiát. Mindemellett a termékválasztás is érzékeny: a 21. századi ember – gyermek megkapja az ősi, klasszikus, ma már tudományosan is bizonyítottan szükséges mozgást, a ringatást- ami ma nem általános. Érezheti a biztonságot, készülhet a mozgásra, egyensúlyteremtésre a földre lépését követő első hónapokban. Korunk azonban praktikus: három hónapra nem ruházunk be, legyen tágabb a felhasználás! Sütheő Áron szépen viszi a gondolatot át a termékre, bölcsőből, ringatóból etetőszék, majd hintaló koncepcióját felvázolva.

Meggyőző kutatásokra támaszkodva, célcsoportokkal napi kapcsolatban lévő intézményekkel konzultált, az itt szerzett információkat vette figyelembe a fejlesztésnél. A piackutatás, a konkurens termékek számbavétele is megerősíti azt, hogy a DINGI babaringató mint ötlet igazán klassz, és megérné a továbbgondolást, a következetes termékfejlesztést.

Varga Ildikó // Lean On asztali termékcsalád

Varga Ildikó pályamunkája, bár első ránézésre talán nem feltétlenül vágott bele a Plydesign profiljába, de finom kidolgozásával, melegségével mégis felhívta magára a figyelmet, és a zsűri komoly potenciált látott benne. Ildikó az alapötletből kiindulva némileg bővítette és a Plydesign lehetőségeihez, kollekciójához igazította terveit, bővítette funkcióját. Nem félt továbblépni, újra- és átgondolni ötleteit, nyitottsággal állt a folyamathoz, így egy, a piaci realitásoknak sokkal inkább megfelelő, jól átgondolt tervet dolgozott ki, amely azonban továbbra is hű maradt az eredeti elképzelés szerethető szellemiségéhez, annak közeli rokona.

„Nagyon örülünk a széles körű érdeklődésnek, ami a PLY DESIGN HOUSE formatervezési pályázatot fogadta – egyértelmű sikernek könyveltük el, hogy annak ellenére, hogy első alkalommal hirdettük meg a pályázatot, nagy mennyiségben érkeztek be rendkívül színvonalas munkák. Szimpatikus és szorgalmas formatervezőket ismerhettünk meg Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron és Varga Ildikó személyében, akik érett koncepciókat dolgoztak ki.

Hosszútávú célunk, hogy fenntarthatóan tudjon működni ez az inkubációs program, minden évben lehetőséget adva a fiatal tehetségeknek. Idén a Plydesign 100%-ban magára vállalta az anyagi és humánerőforrás terheit a társadalmi felelősségvállalás jegyében, de közben azt is látjuk, hogy számos szakmai és piaci vállalkozás szívügye a hozzáadott érték ösztönzése a kreatíviparban. Ezért ezúton is várjuk azon szervezeteket, akikkel együtt egy olyan jövőbemutató hagyományt tudunk teremteni a fa- és designiparban, ami kiaknázza a hazai kreatívokban rejlő potenciált.” fejtette ki Babits Tamás, a Plydesign alapítótulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A Plydesign márkáról

A Plydesign magyar designmárkát Babits Tamás (alapító, ügyvezető) kreatív és alkotói céllal hozta létre 2014-ben, az idompréselt rétegeltlemez technológia területén 30 éves komoly gyártói tapasztalattal rendelkező családi vállalkozásának saját termékeként.

A Plydesign cégfilozófiája túlmutat a termékek tervezésén és előállításán, olyan platform megteremtésén dolgozik, melynek vezérfonala az alkotás és adás öröme. Tevékenységében kiemelt szerepet kap a tudásátadás – megalakulása óta aktív az akadémiai utánpótlás segítésében, a magyar feltörekvő designerek támogatásában, valamint elkötelezett a designérzékenyítő céllal rendezett kerekasztal-beszélgetések és workshopok részvételében is. Hosszútávon a magyar design- és faipar fellendülését ösztönzi, és nemzetközi szinten is szeretné erősíteni annak pozícióját.

forrás: FABUNIO

Előző cikk

Okos lehetőségek az erdőkben is

Következő cikk

Gyászhír - Krajcsák Dezső [69]Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések