FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

JESZ – jogosult erdészeti szakszemélyzet továbbképzése

A jogosult erdészeti szakszemélyzet (JESZ) kiemelt besorolása 2020. július 1. után határozott idejűvé vált. Azon szakszemélyzet, aki 2020. július 1. után kapta meg az 5 éves határozott idejű jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolását, annak a kiemelt besorolás meghosszabbításához öt év alatt 120 kreditpontot kell szereznie és a szükség szerint meghirdetett kötelező kiegészítő képzést is sikeresen kell teljesítenie.

Az alábbiakban tesszük közzé az NFK Erdészeti Főosztályának január 13-án frissített tájékoztatóját a kreditpontszerzés lehetőségeiről.

A 2020. július 1. előtt jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolást kapott szakszemélyekre a tájékoztató Átmeneti időszak című részében leírtak vonatkoznak.
A 120 kreditpontot úgy kell összegyűjteni, hogy legalább 75 %-át (90 pontot) választható kiegészítő képzésből kell teljesíteni. A fennmaradó 25 % (30 pontot) szakmai rendezvényeken való részvételért, publikációs tevékenységért vagy oktatási munkáért kapott kreditpontokkal gyűjthető össze. A megszerzett kreditpontokat a jelenléti ívek és a publikációhoz kapcsolódó egyéni kérelmek egyedi
mérlegelése alapján az NFK jegyzi be az erdészeti szakirányítói névjegyzékbe.

A választható kiegészítő képzésekkel és szakmai rendezvényekkel kapcsolatos információk (akkreditációs kérelem nyomtatványai, meghirdetett képzések, rendezvények) az NFK honlapján találhatók meg ezen a linken.

Az NFK holnapján az aktuálisan meghirdetett akkreditált választható kiegészítő képzések és a szakmai rendezvények listáját, valamint azokra történő jelentkezés feltételeit folyamatosan frissítjük. Ugyanazon a képzésen való részvételért csak egyszer kapható meg a kreditpont.

Oktatási tevékenység adatai
VKK: Oktatásért alkalmanként 6 pont, de naponta max. 18 pont
SZR: Előadásért alkalmanként 4 pont, de naponta max. 8 pont
Az oktatási tevékenységért az oktatás időtartalmának hosszától függetlenül jár az alkalmanként adható pontszám. Ha ugyanabban a témában többször előad, akkor is mindegyik esetben meg kell adni az előadó részére a 6 illetve 4 pontot, csak a napi korlátozást kell figyelembe venni.

Publikációs tevékenység
Az önálló illetve együttes szerzői jog jogosultja publikációs alkotásáért egyedi mérlegelés után 8-30 kreditpontot kaphat.

A kreditpontok jóváírásához a szerző kérelmét a publikáció megjelenését követő év végig nyújthatja be az NFK-hoz.

Átmeneti időszak
A 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet hatálybalépésekor (2020. július 1.) nyilvántartásban lévő jogosult erdészeti szakszemélyzet határozatlan idejű kiemelt besorolása határozott idejűvé vált. Az ő esetükben a jogszabály a jogosulti kiemelt besorolás meghosszabbítási kötelezettségére vonatkozóan a többi besorolásától függően más-más határidőt és elérendő pontszámot írt elő, ezeket az alábbi táblázat tartalmazza.

Kötelező kiegészítő képzés
A szakmai szabályok és jogszabályok változásaival, alkalmazásukkal összefüggő, szükség szerint meghirdetett kötelező kiegészítő képzést a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szervezi és bonyolítja le. A meghirdetett képzést az NFK honlapján tesszük közzé, továbbá egyéb módon (e-mail, szakmai szervezetek útján) is értesítést küldünk az érintett jogosult erdészeti szakszemélyzet részére.
Amennyiben az aktuális kreditpont-gyűjtési időszakban nem volt meghirdetett kötelező kiegészítő képzés, akkor annak teljesítése nem elvárható, a jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolás a meghatározott mennyiségű kreditpont megszerzése esetén kérelemre meghosszabbítható.

forrás: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztály

A FATÁJ kiegészítése:
A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya vezetőjének tájékoztatása alapján összesen 1155 fő középfokú végzettségű, nem rendész besorolású jogosult erdészeti szakszemélyzet (JESZ) van, aki 2020. július 1. előtt lett JESZ, nekik kell 2022. július 1-ig 48 kreditpontot összegyűjteni és kérni a JESZ kiemelt besorolásuk meghosszabbítását.

Múlt heti lekérdezés alapján ebből:
770 fő még egyetlen egy kreditponttal sem rendelkezik;
272 főnek van már kreditpontja, de 48-nál kevesebb;
– 113 fő már teljesítette kreditpont gyűjtési kötelezettségét, 48 vagy annál több kreditpontja van.

Előző cikk

A fa bűvöletében

Következő cikk

Új Európai Bauhaus - pályázat 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések