FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új Európai Bauhaus – pályázat 2022

Közzétették a 2022. évi Új Európai Bauhaus-díjak pályázati felhívásait. Az első díjak sikerén felbuzdulva, amelyeket tavaly összesen kétezren pályáztak meg, 2022-ben új inspiráló példákat várunk azokra a mindennapi életünket, lakókörnyezetünket és élményvilágunkat meghatározó átalakulásokra, amelyeket a kezdeményezés elősegíteni hivatott.

Csakúgy, mint az első pályázat keretében, a 2022-es Új Európai Bauhaus-díjakat is a fiatal tehetségek által benyújtott olyan új vagy meglévő fenntarthatósági, inkluzivitással kapcsolatos és esztétikai projektek nyerhetik el, amelyek kézzelfoghatóvá teszik az emberek és a helyi közösségek számára az európai zöld megállapodást.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az új európai Bauhaus az európai kultúrából, oktatásból, tudományból és innovációból merít, hogy az európai zöld megállapodás hordozta ígéretet mindennapi életünk javítására fordítsa. Érdeklődéssel várom, miként bontakozik ki az idei pályázatokban az európaiakban rejlő kreativitás legjava.”

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „Minden eddiginél nagyobb szükségünk van fenntartható és innovatív ötletekre élet- és munkakörnyezetünk átformálásához, a „senkit sem hagyunk hátra” elv jegyében. Az Új Európai Bauhaus-díjakkal a régióink és városaink fejlesztésére irányuló legjobb, legbátrabb és legnagyszerűbb – egyszerre ember- és környezetbarát – koncepciókat jutalmazzuk. A kohéziós politika támogatja ezen új, az összes társadalmi csoport javát szolgáló elképzelések valóra váltását Európa valamennyi régiójában.”

A díjakat a szép, fenntartható és inkluzív helyek kialakításához hozzájáruló projekteknek és ötleteknek ítélik oda, a következő négy kategóriában:

  • a természettel való kapcsolat helyreállítása;
  • az összetartozás érzésének újbóli megtalálása;
  • azon helyek és emberek előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre;
  • a hosszú távú, életcikluson alapuló és integrált gondolkodás előmozdítása az ipari ökoszisztémában.
2021 díjazottjai

A kategóriák az új európai Bauhaus négy tematikus tengelyének felelnek meg – az átalakulás ezek mentén hivatott végbemenni. Ezeket a tengelyeket a kezdeményezés közös tervezési szakaszában azonosították, több ezer ember és szervezet részvételével, akik megosztották véleményüket és tapasztalataikat. A pályázatokat a kezdeményezés három alapvető értéke alapján bírálják el, ezek: a fenntarthatóság, az esztétika és a befogadás. A Bizottság valamennyi tagállamból és a világ bármely részéről várja a pályázatokat, feltéve hogy a projektek/ötletek megvalósítási helyszíne az Európai Unióban található.

Mindegyik kategóriában két párhuzamos ágon lehet nevezni:

  • az „Új Európai Bauhaus-Díj” az elmúlt két évben megvalósult, már létező projekteket díjaz; míg
  • az „Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei” díj a 30 év alatti korosztályba tartozó fiatal alkotók koncepcióinak és ötleteinek ítélhető oda.

A zsűri által odaítélt 16 díjon kívül (kategóriánként és áganként egy-egy nyertes és egy-egy második helyezett) a közönség nyilvános szavazással két további díjazottat választhat a legjobb jelöltek közül. Az összesen 18 díjazott 30 000 euróig terjedő pénzdíjban részesül, valamint kap egy kommunikációs csomagot is, amely segíti kezdeményezéseinek továbbfejlesztésében és népszerűsítésében.

A pályázatok 2022. február 28-án, közép-európai idő szerint 19:00 óráig nyújthatók be. Bármilyen állampolgárságú és hátterű pályázók munkáit örömmel fogadjuk, ha elképzeléseiket, ötleteiket és projektjeiket az EU-ban fejlesztik ki, illetve fizikailag ott valósítják meg.

Háttér-információk

Az új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a formatervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat.

Az Ursula von der Leyen elnök által az Unió helyzetéről szóló, 2020. évi beszédében bejelentett új európai Bauhaus koncepciójának kialakításában emberek és szervezetek ezrei vettek részt szerte Európában és azon túl.

2021 szeptemberében a kezdeményezés a közös tervezési szakaszból a megvalósítási szakaszba lépett. Ezt egy bizottsági közlemény kísérte, amely meghatározta a kezdeményezés megvalósítását szolgáló szakpolitikai intézkedéseket és finanszírozást.

forrás: EU

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JESZ - jogosult erdészeti szakszemélyzet továbbképzése

Következő cikk

Magyar Innovációs Nagydíj



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések