FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország: lombosfa dilemma

A Laubholz+ kampány weboldalának elindításával a Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) felhívja a figyelmet a lombosfa felhasználásával kapcsolatos dilemmára Németországban. A platform tájékoztat a hazai nyersanyag számos előnyéről, ugyanakkor rámutat a meglévő potenciál és a jelenlegi fejlődés közötti eltérésre. Az egyesület úgy látja, hogy sürgős cselekvésre van szükség, és a politikusokhoz fordul. A cél a tömör lombosfa felhasználásának jelentős növelése Németországban, és ezáltal a trend megfordítása.

A kiindulási helyzet ideálisnak tűnik: Németországban több évtizede aktívan folytatják az erdőátalakítást. Klímastabil vegyes erdők jönnek létre, a lombhullató fák aránya folyamatosan nő, és ezzel együtt a fa, mint klímabarát, hazai nyersanyag jelentősége is. A hengeresfa elérhetősége és a lombosfa felhasználása Németországban mégis folyamatosan csökken. “Olyan helyzetben találjuk magunkat, amikor a meglévő potenciál és a tényleges fejlődés közötti eltérés egyre nagyobb. Ahelyett, hogy a hazai, megújuló nyersanyagforrásokat számos termékben fenntarthatóan felhasználnák, egyre inkább korlátozzák a felhasználásukat, és így a vidéki régiókban a fenntarthatóság, az éghajlatvédelem és az értékteremtés érdekében tett politikai és társadalmi erőfeszítésekkel ellentétes irányba hatnak” – magyarázza Lars Schmidt, a DeSH vezérigazgatója.

Klímabarát mindenes a mindennapi életben

A lombosfa használatának nagy hagyománya van Németországban. A fát évszázadok óta fenntarthatóan és sokféleképpen használják: Legyen szó például padlóburkolatról, lépcsőről, bútorról vagy környezetbarát mindennapi tárgyakról a konyhában vagy a gyerekszobában – a lombosfa mindenre alkalmas. Sajnos azonban Németországban évek óta csökkenő tendenciát mutat a használata. A politikusok és a tudósok szerint azonban ez az építőanyag döntően hozzájárulhat az éghajlati célok eléréséhez. Nemcsak a CO2-t tárolja hosszú távon, hanem más, az éghajlatra káros anyagokat, például műanyagot, betont vagy acélt is helyettesít. Ugyanakkor a regionális elérhetőségnek köszönhetően a szállítási útvonalak rövidek, a kibocsátások pedig alacsonyak maradnak. “Természetesen a lombosfa elérhetősége is korlátozott. Felelősen kell döntenünk arról, hogyan használjuk fel ezt az erőforrást hatékonyan és a társadalom számára a legnagyobb hozzáadott értékkel. A nagy értékű rönkök közvetlen energetikai felhasználása ebben az összefüggésben éppúgy megkérdőjelezhető, mint az öreg lombos erdők fenntartható kezelésének általános korlátozása” – mondja Schmidt. “A közös célnak ezért a lombosfa felhasználásának jelentős növelésének kell lennie, hogy a környezet, az éghajlat és a regionális értékláncok fenntartható fejlődése szempontjából minden lehetőséget ki lehessen használni

A politikával folytatott párbeszédnek fel kell világosítania

A DeSH elindította a Lombosfa+ kampányt, hogy felhívja a figyelmet a növekvő problémára, és társadalmi párbeszédet kezdeményezzen. Az új honlap platformként szolgál, és célja, hogy a tényszerű tájékoztatással összehozza az üzleti, politikai és társadalmi hangokat. “Sürgős cselekvésre van szükség, és szeretnénk minél előbb eszmecserét folytatni az új politikai döntéshozókkal” – hangsúlyozza a DeSH vezérigazgatója. “A fenntartható gazdaság, amely éghajlatbarát termékekkel rendelkezik, közvetlenül a küszöbünk előtt növekszik. Ehhez azonban az is kell, hogy hazai erőforrásainkat a természettel összeegyeztethetően felhasználhassuk.”

Forrás: DeSH

Kiegészítés: A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH e.V.) a német fűrész- és faipar érdekeit képviseli nemzeti, európai és nemzetközi szinten. Ennek során a szövetség gazdasági és iparpolitikai kérdésekben a tagjai, köztük több mint 400 vállalat Németország egész területéről, mellett áll, és támogatja a fa mint nyersanyag felhasználásának gazdasági és politikai keretfeltételeinek folyamatos javítását. Az egyesület párbeszédet folytat a média, az üzleti élet, a politika és a kutatás képviselőivel. A német fűrész- és faipar céljainak megvalósítása során a fa mint anyag és mint bio energiaforrás környezetbarát és értéknövelő felhasználása mellett áll ki.

Kiegészítés:

A DeSH cikkében leírt Lombosfa+ honlap az alábbi képre kattintva is elérhető. Érdekes rögtön a honlap nyitóoldala, ahol összevetik a kívánságokat (óhaj) a valósággal.

KívánságValóság
Klímavédők: CO2-tárolóként felhasználás a mindennapi életben fenntartható termékek formájábanNincs termelési alap: Nincs elég fűrészelhető fa az energia célú felhasználás, az export és a természetvédelem miatt.
Regionális gazdasági motor: A helyi nyersanyag magas hozzáadott értéke: az erdőtől a feldolgozáson át a végfelhasználóig.A perspektíva hiánya: A vállalatok a rossz keretfeltételek miatt csökkentik termelésüket vagy felhagynak a termeléssel.
A jövő: Az anyagfelhasználásnak az erdőkben található lombosfa növekvő arányával összhangban kell növekednie.Csökkenő felhasználás: Németországban évtizedek óta csökken a felhasználás.

A nyitólapon lejjebb görgetve pedig a témához számtalan írás és adat érhető el. Erős óhaj és szándék már hosszabb ideje (Németországban is) az egynemű fenyőerdők elegyesekké, sőt lombos erdőkké átalakítása. A sok évtized ezirányú munkája kezdi meghozni eredményét. Ugyanakkor kezdeni kellene valamit az átalakított erdők lombos faanyag vagyonával. A mainál jobban ki kellene használni ezt a lehetőséget. Ezt szorgalmazza a DeSH, s ehhez indította a Lombosfa+ honlapját. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia

Következő cikk

14 szintes fa-hibrid-magasház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések