FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Osztrák fűrészipar és fakereskedelem: Tartamos erdőgazdálkodás kell a termelésből kivonás helyett

© AdobeStock

A fűrészipar újra növeli termelését, pozitív prognózis 2021-re.

A nemzetközi fanap alkalmából, amely évtizedek óta a fűrészipar és a fakereskedelem vezető eseménye, DI Markus Schmölzer, az osztrák Fűrészipari Szövetség elnöke pozitív véleménnyel van az iparág helyzetéről: „Mi arra számítunk, hogy termelésünk 2021-ben ismét növekedni fog. 2020-ban az osztrák fűrészipar a COVID-korlátozások ellenére is növelni tudta termelését, az előző évekhez hasonlóan. ”2020-ban 10,6 millió m³ fűrészárut gyártottak Ausztriában. Az első félév alapján a 2021-re az előrejelzés több mint 11 millió m³ termelést jelent. Közép-Európában és a D-A-CH régióban (Németország-Ausztria-Svájc) 10%-os termelésnövekedést jósolnak. Egyértelmű jelzés Schmölzer számára: „Iparunk folyamatosan és fenntarthatóan növekszik. A nagyberuházásoknak, hatékony termelési folyamatoknak és elegendő alapanyagnak köszönhetően fűrésziparunk nemzetközi szinten versenyképes. Fűrészáru termelőként Ausztria Európában a 4., világszerte a 9. helyen áll.”

A fa piac normalizálódik, Olaszország továbbra is a legfontosabb piac

Dipl.-Bw. Georg Jung, a WKO Szövetségi Fakereskedelmi Bizottság Elnökségének tagja normalizálódást lát a nemzetközi fakereskedelemben. „A COVID természetesen erősen sújtott minket 2020-ban, de a kereskedelmi kapcsolatok helyreállnak, és visszatérünk a válság előtti szintre. 2021 rendkívül dinamikus első fele után a piac visszanyerte egyensúlyát, és a szállítási határidők a szokásosak” – magyarázza Jung. Az olasz piac különösen fontos a helyi fa- és fűrészipar számára. Georg Jung: „Hagyományosan Olaszország fatermékeink legfontosabb értékesítési piaca. A fűrészáru Ausztriából Olaszországba irányuló exportja a világ negyedik legnagyobb fakereskedelmi tétele. A fűrészáru-export majdnem felét a déli szomszédunkhoz szállítjuk. A második helyen Németország következik 20%-os részesedéssel.”

Jogalap a nyílt piacokért

A fűrészipar és a fakereskedelem képviselői a stabil keretfeltételeket és a nyitott piacokat pártolják. “Ausztria kiváló hírnévnek örvend a minőség és a megbízhatóság terén Európában és a világ minden tájáról”-hangsúlyozza Georg Jung, és hozzáteszi: “Az import- és exportkorlátozásokról szóló megbeszélések nyugtalanítják hosszú távú ügyfeleinket és gyengítik versenyképességünket. Az export továbbra is fontos a munkahelyek és a hozzáadott érték megőrzése érdekében Ausztriában. ”Markus Schmölzer rámutat, hogy a fűrészáru termelés mintegy fele hagyományosan Ausztriában marad. Emellett a növekvő termelés mellett az export idén a COVID-járvány előtti 2019-es szint alatt van. Ezen kívül 2 millió m³ fenyő fűrészárut importáltunk és dolgoztunk fel. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a hazai piacunk elsőbbséget élvez, és célunk a hosszú távú ügyfelek ellátása. Ha a nyersanyag-ellátás megfelelő, folyamatosan bővíthetjük termelésünket ügyfeleink számára itthon és külföldön.”

Biztos nyersanyagbázis a munkahelyek és értékteremtés érdekében

Jung és Schmölzer hangsúlyozzák a nyersanyag-ellátás alapvető fontosságát a fűrészipar számára. „A sikeres fűrészipar, amely hozzáadott értéket és munkahelyeket garantál, biztonságos fűrészrönk-ellátást igényel. Ezt pedig csak aktív és fenntartható erdőgazdálkodással lehet elérni. Ha nagy erdőterületeket vonnak ki a fakitermelésből Ausztriában és Európában, azaz bezárják azokat, az káros hatással van az éghajlatvédelemre, és rossz a hozzáadott értékre és a munkahelyekre ” – hangsúlyozza Markus Schmölzer. Georg Jung egyetért ezzel az állásponttal: „Mi a fakereskedelemben szeretnénk időben és kiváló minőségben ellátni ügyfeleinket. Ahhoz, hogy ezt garantálni tudja, az iparnak képesnek kell lennie termelni. Ehhez az aktív és fenntartható erdőgazdálkodásból kiszámítható nyersanyag-ellátásra van szüksége. Az erdőterületek kivonása a fakitermelésből és az erdőgazdálkodásból több kárt okoz, mint hasznot.”

Az Economica kutatóintézet tanulmánya

Az Economica tanulmánya, amely a nyersanyagbázis 10%-os csökkenését feltételezve, amint azt a politikában tárgyalják, a következő következtetésekre jutott:

  • A faipar és erdészeti ágazat hozzáadott értéke 8,6%-kal, egymilliárd euróval 10,3 milliárd euróra csökken.
  • Ha a közvetetten érintett iparágakat is figyelembe vesszük, a mínusz 1,75 milliárd euróra nő, ami Ausztria gazdasági teljesítménye 0,5%-ának felel meg.
  • Az erdészeti és faipari ágazatban összesen 15.400 munkahely kerülne közvetlen veszélybe, valamint további 10.800 munkahely a beszállító vállalatoknál.
  • Az eredetileg szűken 8,7 milliárd euró adóból és illetékből csak 7,9 milliárd euró jutna a helyi hatóságokhoz és a társadalombiztosítási szervekhez a teljes feldolgozási láncban, ami 800 millió euró mínusz.

Tények a fűrésziparról

Ausztriában a fűrészipar több mint 1.000 vállalatból áll. Nagy része generációk óta családi kézben van, és a vállalatok széles körét mutatja be: a világpiac vezetőitől a számos kis- és középvállalkozásig. Az ausztriai fűrészipar mintegy 6.000 embert foglalkoztat a vidéki területeken, és biztosítja a régiók stabilitását és jólétét. A fűrészipar éves forgalma körülbelül 2,4 milliárd euró.

Tények az osztrák fakereskedelemről

Az Építőanyag-, Vas- és Fakereskedelmi Szövetségi Bizottság az osztrák kereskedelmi kamara szövetségi kereskedelmi részlegének legnagyobb kereskedelmi szövetsége, több mint 21.000 tagvállalattal. A fakereskedelemnek jelenleg összesen 4.696 tagja van. A tagok közel 50 százaléka kiskereskedelemben, 30 százaléka nagykereskedelemben dolgozik. Az értékesítés további növekedése várható idén, a szállítási időket a szokásos szintre csökkentették 2021 első feléhez képest. Az építőipar fellendülőben van, így 2021 első felében az előző évhez képest + 20,5%-os értékesítési fejlődést értek el az építőiparban és a lakásfelújításban. Az építőipari fűrészáru, az asztalosipari termékek, az építőipari fa és a falemez iránt kereslet van. A kiskereskedők több mint 45 százaléka nemzeti gyártótól vásárolja meg áruit.

A Faipari Szakmai Szövetség Ausztriában csaknem 1.300 fafeldolgozó vállalat érdekeit képviseli az építőipari, bútor-, falemez-, fűrész- és síiparban, valamint más fafeldolgozó vállalatokban, például a raklapgyártásban. Körülbelül 28 ezer alkalmazottal a faipari vállalatok 8 milliárd euró értékű terméket és 981 millió eurós külkereskedelmi többletet termelnek. A faipar a fa értékláncának kulcsfontosságú ágazata, és a fa számos más felhasználásának kiindulópontja. Több mint 300.000 embert foglalkoztatnak az erdő- és faipari értéklánc mentén, különösen a vidéki régiókban. A faipar az osztrák gazdaság nélkülözhetetlen része.

Forrás: wko.at

Kapcsolódó: Nachfrage nach Holz wird weiter hoch bleiben (A fakereslet továbbra is élénk marad) A Wiener Zeitung cikke lényegében ugyanazt tartalmazza, mint a fentiek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ENSZ: Fapiaci elemzés évente

Következő cikk

Soproni Egyetem - FESTO együttműködési megállapodás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…