FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdeink a klímaváltozás viharában

Ma már nem kérdés, hogy a klímaváltozás mindannyiunkat érint. Az elmúlt években hazánk erdeiben is egyre súlyosabbá váltak szélsőséges hatásai. A természetes, egészséges erdők ellenállóbbak, eredményesebben küzdik le a gyakoribbá váló szárazság, erdőtüzek, villámárvizek, kártevők elszaporodása okozta kihívásokat. A változatos szerkezetű, gazdag élővilágú erdők környezetében elviselhetőbb a nyári hőség, párásabb a levegő, a gazdag erdőszegély mérsékli a viharos szelek hatását. A WWF Magyarország a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében videópályázatot hirdet, melyre két kategóriában (Egyperces erdő és Klímafilm) várják a nevezéseket 2023. október 15-ig.

A klímaváltozás már most is komoly kihívás elé állítja erdeinket, amelyhez a jelenleg alkalmazott erdőgazdálkodási gyakorlatnak alkalmazkodnia kell. A WWF Magyarország és partnerei, köztük hazai magánerdő-gazdálkodók olyan erdőkezelési megoldásokat alkalmaznak és próbálnak ki a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében, amelyek segítségével javítható az erdők természetessége és növelhető ellenálló képességük.

A korszerű erdészeti beavatkozások kipróbálásán és alkalmazásán túl a WWF Magyarország és CLIMAFORCEELIFE projekt célja az ismeretterjesztés a laikus közönség számára. A most meghirdetett videópályázat azt a célt szolgálja, hogy minél többen keressék fel és ismerjék meg a hazai erdőket, és tapasztalják meg első kézből, hogy a természetes és változatos erdők miként képesek enyhíteni a klímaváltozás olyan hatásait, mint például a hőség, szárazság vagy a szélviharok. Az erdőkben szerzett tapasztalatokat videós formában meg is oszthatják a pályázaton résztvevők.

“Egyre többünkben tudatosul, hogy természetes környezetünk milyen fontos szerepet játszik életünkben, életminőségünk fenntartásában. Az erdők állapotának megőrzésére az eddigieknél nagyobb erőfeszítésekre van szükség. Felismertük az erdei élőhelyek helyreállításának jelentőségét, visszaadva valamennyit a természetnek abból, amit eddig intenzíven használtunk. Így biztosíthatjuk azt, hogy a jövő generációk is egészséges környezetben élhessenek. Ezért videópályázatunkkal is a klímaváltozás és az erdők kapcsolatának fontos kérdéseire szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője.

A pályázat rövid leírása:

A pályázatra a 18 évnél idősebb korosztály által készített videókat, illetve rövid filmeket várják az alábbi két kategóriában:

I.            Kategória: Egyperces erdő

Készíts egy rövid videót a mobiloddal, és mutasd meg, hogy a kedvenc erdőd hogyan teljesít a klímaváltozásban!

Töltsd fel a Facebook vagy az Instagram oldaladra, tageld be a WWF Magyarországot (Facebookon @wwfhungary, Instagramon @wwfmagyarorszag), és használd az #egyperceserdő hashtaget, hogy megtaláljuk a videódat!

A 3 legjobb videó posztolója összesen 60 000 Ft értékű Decathlon ajándékutalványt és WWF-es ajándékcsomagot nyer.

 II.          Kategória: Klímafilm

Operatőrnek tanulsz vagy hobbid a filmkészítés? Készíts egy rövid, legalább 5 perces természetfilmet arról, hogy milyen egy természetes és változatos erdő, vagy arról, hogy miért ilyen fontos, hogy természetes és változatos legyen! Az elkészült rövidfilmet töltsd fel valamelyik videómegosztó platformra (pl. YouTube, Vimeo stb.), a linket pedig küldd el a videopalyazat@wwf.hu e-mail címre! Az e-mail tárgyába ne felejtsd el beleírni, hogy Klímafilm!

A 3 legjobb rövidfilmet elkészítők filmkészítéshez szükséges felszerelésre levásárolható 220Volt.hu ajándékutalványt kapnak összesen 690 000 Ft értékben.

 A pályázatra 2023. július 13-tól 2023. október 15-ig lehet nevezni.

A videókat a WWF Magyarország és partnerei a CLIMAFORCEELIFE projektben felhasználhatják és megoszthatják a közösségi média felületeiken a szerző nevének feltüntetésével. A legjobbnak ítélt videók felkerülnek a WWF Magyarország YouTube csatornájára.

A videóknak Magyarországon kell készülniük. A pályázat az Európai Unió LIFE programjának támogatásával megvalósuló CLIMAFORCEELIFE (LIFE19 CCA/SK/001276) projekt keretében zajlik.

Részvételi szabályzat és további információ a https://clima4ceelife.eu/hu/videopalyazat/ oldalon található.

forrás: WWF/CLimaForCEELife

Előző cikk

Görögországi erdőtüzek hatása

Következő cikk

Pályázati felhívás – fakitermelésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések