FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia keveset költ az erdőkre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WWF: Románia erdeinek 1,6 milliárd euróra van szükségük, ha meg akarunk szabadulni az illegális fakitermeléstől, mert pénz nélkül a védelem minden elképzelése csak szép álom, és minden stratégia erőtlen marad.

„Nemtörődömség Maratonja” – az EU adna pénzt az erdőkre, de nem arra akarják költeni, amire kéne, állítja a WWF Románia.

“Románia 14-szer kevesebb pénzt fordít az erdőkre, mint kellene” – írja közleményében a WWF romániai szervezete.

A civil szervezet szerint kulcsmomentumhoz érkezett a romániai erdőgazdálkodás ügye. EU-s forrásból lenne elég pénz erre, azonban úgy tudják, az összeget, legalábbis annak nagy részét, nem arra a célra akarják fordítani az illetékes miniszterek, amire kéne. Ezért egy szimbolikus akcióval is igyekszenek a kérdésre ráirányítani a közfigyelmet: Andrei Roșu ultramaratoni futó, író, blogger egy demonstrációs célú futóversenyen indult, melyet a “Nemtörődömség Maratonának” neveztek el, abból a célból, hogy szemléltessék: Románia európai pénzt kapott az erdők védelmére, de úgy döntött, másra költi azt.

“Az erdőket teljesen figyelmen kívül hagyja a Nemzeti Stratégiai Terv (NSP), amely meghatározza a jövőjüket a következő 10 évre, így várhatóan az illegális fakitermelés továbbra is ellenőrizetlenül folytatódik. Az NSP-nek figyelembe kell vennie az erdőket, és finanszíroznia kell őket!” – írják. A WWF közleménye: “Románia erdeinek 1,6 milliárd euróra van szükségük, ha meg akarunk szabadulni az illegális fakitermeléstől, mert pénz nélkül a védelem minden elképzelése csak szép álom, és minden stratégia erőtlen marad. A valóságban az a veszély fenyeget, hogy a most készülő Nemzeti Stratégiai Terv (NSP) keretében a következő 10 évben mindössze 114 millió eurót kapnak, ami 14-szer kevesebb a szükségesnél Ez olyan, mintha Romániának lenne európai pénze arra, hogy 50 kilométernyi hegyi autópályát építsen, hogy megszabadítson minket a Prahova-völgy rémálmától. De úgy dönt, hogy más prioritásai vannak, és hogy a következő évtizedben 4 kilométer autópálya elegendő.

A WWF közel három hónapja figyelmeztet erre a veszélyre petíciókkal, a román elnöknek és a miniszterelnöknek írt levelekkel, valamint a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumhoz intézett meghallgatásra irányuló kérésekkel. De túl kevesen hallgattak ránk. Az utolsó pillanatban vagyunk, mivel az NSP keretében az európai alapok elosztását ezekben a napokban véglegesítik. Ezért Andrei Roșu ultramaratoni futó ma egy demonstrációs futással, a “Nemtörődömség Maratonával” kongatta meg a vészharangot, amely a környezetvédelmi minisztériumtól indult, a mezőgazdasági minisztérium mellett haladt el, és a kormány előtt ért véget.

Ez a második alkalom, hogy Andrei aktívan részt vesz a WWF-fel az erdők védelméért folytatott küzdelemben. Közel két évvel ezelőtt részt vett az “Erdőtlenség Maratonán” (Maratonul NePădurilor), egy magányos, szomorú versenyen 750 hektár kivágott erdőn keresztül, amely megmutatta nekünk az igazi problémákat és a valóságot. ‘Évtizedek óta először fordul elő, hogy a romániai erdők összes súlyos problémájának megoldása egy aláírással elérhető volna. Az NFP-től származó pénzzel sokat lehetne változtatni. Az erdőknek mindannyiunk számára prioritást kell élvezniük.’ – Andrei Roșu ultramaratonista futó.

‘Az erdők újabb csatát veszítenek. Az NFP-ben a megőrzésükre javasolt összegek nevetségesek. A vidékfejlesztés nem valósulhat meg az erdők figyelmen kívül hagyásával. Most minden eddiginél nagyobb szükség van a politikai osztály bevonására a romániai erdők problémáinak megoldásába.’ – Radu Melu, a WWF Románia országos erdészeti igazgatója.

Háttér:

Az európai alapoknak az NSP keretében történő elosztásáról szóló döntés politikai jellegű, és több minisztériumtól függ. A programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítja, amely nem érdekelt az erdők megőrzésében, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium (amelyhez az erdők tartoznak) pedig nem tud meggyőző javaslatokat tenni a finanszírozás bevonására. A fenntartható erdőgazdálkodáshoz szükséges reformhoz forrásokra van szükség. Jövőjük mindannyiunkat érintő kérdés, akár természetbarátok, akár erdőtulajdonosok, akár védett területek kezelői vagyunk, akár a területen tevékenykedünk.

Az Európai Unió a Közös Agrárpolitikán (KAP) keresztül támogatja az erdőket, amelynek célja, hogy ne csak a konkrét mezőgazdasági célkitűzések, hanem a tagállamok környezetvédelmi és éghajlati célkitűzései is teljesüljenek. Románia jelenleg rendelkezik a szükséges eszközökkel az erdőkkel kapcsolatos krónikus problémák megoldásához az illegális fakitermelés, az élőhelyek és fajok védelme, a faanyag értékének növelése és az őserdők védelme tekintetében. A döntés most már politikai döntés, kormányzati szinten. Itt az ideje, hogy a kormány bebizonyítsa, hogy az erdők nem csupán választási kampánytémául szolgálnak, hanem stratégiailag fontos kérdésnek tekintik a sorsukat.

forrás: transindex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új tudásplatform a (német) bútoripar számára

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 113., 2022/07. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések