FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Holmen a fenntarthatóbb építésbe fektet be

A Holmen fatermékgyártása egyre fontosabb részévé vált üzletmenetüknek. A Martinsons 2020-ban történt felvásárlásával továbbfejlesztették a modern faépítésben elfoglalt pozíciójukat azzal, hogy CLT- és ragasztottfa-termékekkel egészítették ki kínálatukat. Most újabb lépést tesznek előre, mivel a fenntartható építéshez szükséges fatermékek fokozott termelésébe és feldolgozásába fektetnek be.

A fa fantasztikus anyag. Erős, sokoldalú, könnyű és az egyetlen megújuló építőanyag. A Holmen fűrészüzemeinek magas műszaki színvonala lehetővé teszi a méretek és minőségek széles skálájának előállítását. Ma már mindent kínálunk az asztalosipari faanyagtól és az építőipari kereskedők számára készült finomított termékektől kezdve a CLT és a ragasztott gerendaváz korszerű szerkezeti elemekig.

“A faipari termékek fejlesztésével az erdészeti üzletágunk természetes folytatása, és fontos eleme a Holmen stratégiájának, amely az erdő birtoklására és értéknövelésére irányul. A házakhoz és más épületekhez használt fatermékek jelentős éghajlati előnyökkel is járnak, mivel hosszú ideig tárolják a szenet, ugyanakkor kiváltják a betonból és acélból származó fosszilis kibocsátásokat” – mondta Johan Padel, a faipari termékekért felelős vezető alelnök.

Raktározás és testreszabás a ragasztott faanyagból Dél-Svédországban

Az évek során a Holmen fokozatosan fejlesztette az építőipari kereskedőkkel folytatott üzleti tevékenységét, nem utolsósorban a Martinsons felvásárlásával, amely a ragasztott gerendákat is felvette a termékkínálatába. A ragasztott fűrészárut a Västerbottenben található Bygdsiljum fűrészüzemben gyártják, ahonnan az ország egész területére szállítják a vevőknek. A teljes mennyiség mintegy felét az építőipari kereskedőkön keresztül szállítják. A Norrköping mellett található Braviken fűrészüzemben egy vágósor és egy elosztó raktár létesítése lerövidíti a szállítási időt a dél-svédországi ügyfelek számára, miközben csökkenti a szállítási költségeket és a termékek éghajlati lábnyomát.

Növekvő CLT-mennyiségek

A Bygdsiljum fűrészüzemben a szűk keresztmetszetek megszüntetésére irányuló bővítés és beruházás szintén lehetővé teszi számunkra a CLT-termelés növelését. A CLT-ből készült szerkezeti elemek ablakok és ajtók kivágásainak elkészítéséhez használt új CNC marógép lehetővé teszi a kapacitás 50 százalékos növelését. Az új üzem várhatóan 2024 tavaszára lesz üzemképes.

“A feldolgozott fatermékek, különösen a CLT és a ragasztott gerendák iránti kereslet növekszik, és a faépítés iránti növekvő érdeklődéssel nagy lehetőségeket látunk az üzletág további fejlesztésére. A nagyobb mennyiségű hozzáadott értékű termékekbe történő beruházással és az építőipari kereskedőknek történő értékesítés növelésével megtesszük a következő lépést üzletágunk megerősítése érdekében” – mondta Olov Martinson, a Bygdsiljum fűrészüzem vezetője.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HOLMEN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifaprogram - erdeinket nem veszélyezteti

Következő cikk

Faipari diplomaátadó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések