FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bizakodó a szatmári bútoripar

Nem voltak komoly bajok a lakberendezési cikkeket gyártók háza táján a pandémia miatt, az otthonról való munkavégzés egyenesen jó hatással volt az ágazatra, amely kezd növekedésnek indulni. Jól jönnek az expók a bútorgyártóknak, de a vásárlóknak is.

A szatmári bútoripart nem igazán viselte meg az elmúlt két év korlátozásokkal teli időszaka, legalábbis azok nem panaszkodtak, akikkel a tegnap este véget ért szatmárnémeti bútorexpón beszélgettünk.
Ami más, azok az árak és a határidők, mert általánosságban 30 százalékos drágulás jellemző mind a készen eladásra bocsátott, mind a rendelésre, méretre gyártott lakberendezési cikkek esetében is. Az ipari fa köbmétere 800 lejről 1500 lejre drágult, de 80 százalékos drágulás történt az utóbbi időszakban a bútorkészítésben használt vasalatok esetében is. Van olyan szatmári bútorgyártó, amelyik a 2020 előtt megszokott három hónapos határidő helyett kilenc hónapossal dolgozik, de van olyan is, amelyiknél a határidők egyáltalán nem változtak. Gazdasági szempontból főleg azok a bútorgyártók vészelték át sértetlenül a vírushelyzetet, amelyek prémium kategóriás termékeket forgalmaznak, és nem egy-egy cégnek vagy családnak gyártanak, hanem országos vagy nemzetközi szinten forgalmazó szakáruháznak, barkácsáruháznak gyártanak, több száz darabot egy-egy termékükből.

Apró csökkenés

Észrevétlenül persze nem múlt el a bútoripar számára sem a pandémiás időszak, a legnehezebb 2020 áprilisában és májusában volt, amikor a bezárások miatt egy váratlan sokk érte az ipart, amire senki sem volt felkészülve, senki nem tudta, hogy pontosan mit is okoz majd, hogyan kell majd kivédeni a negatív hatásokat. Tavalyelőtt, áprilisban például több mint hetvenszázalékos visszaesés után csak mintegy huszonkilenc százalékos volt az ipari termelés 2019 áprilisához képest. A korlátozások feloldásával azonban azonnal megindultak a dolgok, szinte minden visszaállt a régi kerékvágásba az ágazatban, a cégek alkalmazkodtak az új helyzethez.

Nőtt a fogyasztás, ami 2020-ban összességében végül mindössze csak 1,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 2020 második felében a cégek egyre több megrendelést kezdtek kapni, mind belföldről, mind exportra. Sokat segített, hogy Romániában nőtt az építőipar is, nőtt az új házak száma, új helyiségekkel bővültek régi építésű ingatlanok, de nőtt a beépített területek száma is. Az otthonról való munkavégzés egyenesen jó hatással volt a bútoriparra, mert egyre több cég és család igényli a tágasabb otthonokat, mert a hosszabb otthon töltött idő és az otthonról végzett munka fából készült lakberendezési cikkek tekintetében is módosításokat, fejlesztéseket, bővítéseket igényelt.
Idén januárban már egyenesen növekedés van a bútoriparban, a statisztikai hivatal adatai szerint 2020 januárjához képest — amikor még ugyebár nem voltak megszorítások — tíz százalékkal jobb a helyzet, és ez az országos átlag a szatmári piacra is érvényes.

APMR – Román Bútorgyártók Szövetsége
2 év szünet után visszatér a MOBILA EXPO bútorvásár.
A kiállításra 2022. március 24.-27-ig, csütörtöktől vasárnapig kerül sor Bukarestben, a ROMEXPO területén.

forrás: FrissÚjság.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fiatalok a természetvédelemben

Következő cikk

Mobilház-gyártás fejlesztés támogatással



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések