FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mozgalmas évet zárt a SEFAG

Kedd reggel a SEFAG Zrt. évértékelőt tartott az Erdők Háza Látogatóközpontban. A Somogyi Erdészeti Faipari Zrt. megyénkben 85 ezer hektárnyi erdőt kezel, és 130 ezer hektár vadászterülettel rendelkezik. Somogy megye erdeinek majdnem a felét a SEFAG kezeli, ám a területi megosztása szórt. A dolgozóinak létszáma 440 fő. 

Fehér István vezérigazgató az évértékelőn kicsit korábbra visszament az időben, ugyanis elmondta, hogy az idei évet több olyan hatás is befolyásolta, amik még 2019-ben kezdődtek. Ekkor omlott össze a faipar, elsősorban Csehországban a viharkárok következtében több millió köbméter került a földre, ami aztán bekerült a közép-európai fapiaci vérkeringésbe és túlkínálat jelentkezett. Aztán megjelent a koronavírus-járvány, ami tovább fokozta a piaci nehézségeket, ráadásul leálltak a gyárak, az üzemek és a vásárlás is. Így indult neki a SEFAG a 2021-es évnek, ráadásul a bajt tetézte az is, hogy a turizmus is visszaesett, ami a társaságot leginkább a vadászati turizmus területén érintette. 

Fehér István

– Szerencsére évközben történt egy fordulat, a tűzifa és a sarangolt fapiacon is megindult a társaság értékesítése. Az árak minimálisan növekedtek, azonban a mennyiségi igény nem változott. Ehhez hozzájárult, hogy az értékesebb rönkválasztékok nagyon nagy áremelkedésnek indultak, így megindult egy pozitív változás, ennek következtében pedig sikeres évet tudtunk teljesíteni – mondta Fehér István. 

A vezérigazgató hozzátette, a 2022-es év jól indult, nagyon nagy az igény a fapiacon, minden választékot el tudnak adni, és szerencsére a vadászok is megérkeztek hazánkba. Ami bizonytalanságot jelenthet, az a szomszédban kialakult helyzet, az orosz-ukrán háború és annak hatásai. 

Szabó Edit gazdasági igazgató az eseményen elárulta, a társaság 10 milliárdot meghaladó árbevétellel zárta a 2021-es évet. Tájékoztatott, a SEFAG Zrt. vagyona meghaladja a 13 milliárd forintot, s ennek közel háromnegyede saját tőke. Az árbevétel jelentős része belföldi piacon keletkezett.

– A társaság alaptevékenysége az erdőgazdálkodás, így árbevételünk kétharmadát, 66 százalékát a fakitermeléssel értük el, emellett pedig meghatározó a fafeldolgozás, és jelentős részarányt képvisel a vadgazdálkodásból származó árbevétel is” – közölte a gazdasági igazgató. 

Mint mondta, a 2022-es évnek nagyon kedvező piaci körülmények között, megfelelő készletnagysággal kezdte meg a társaság, így az a cél, hogy a 11 milliárdos árbevétel mellett a tavalyi évhez hasonló, 405 millió forintos adózás előtti eredményt is teljesítsék.

Szabó József, a SEFAG Zrt. termelési igazgatója a stratégiai célokról számolt be. Mint mondta, a feladatok az állami erdők szakszerű kezelése. Az erdeinknek hármas funkciója van: gazdasági, védelmi és közjóléti funkció. Az erdészeknek pedig ezeket az igényeket össze kell hangolniuk és egyensúlyba hozniuk. 

Szabó József

– A társadalmi igények folyamatosan változnak, korábban az erdők gazdasági funkciója volt a legerősebb igény, mostanra azonban már a védelmi és a közjóléti funkció is nagyon jelentős. Míg a gazdasági funkciók voltak előtérbe, a vágásos üzemmódot alkalmaztuk. Ez azt jelenti, hogy az erdőknek van egy életciklusa: elültetjük a fákat, felneveljük őket, és amikor elérik azt a kor, akkor kivágjuk. Ez gyakorlatilag egy mezőgazdasági termelés, csak jóval hosszabb ciklusban működik – tájékoztatott Szabó József, hozzátéve, hogy a társaság elindult az örökerdő üzemmód irányába. 

Az örökerdő üzemmódban megszakítanák a ciklikusságot, folyamatos erdőborításba térnének át, amelyhez az erdőállományok megújulása szükséges. A társaság most azon dolgozik, hogy ennek a feltételét megteremtse. A termelési igazgató úgy fogalmazott: az örökerdő üzemmód létrehozása egy emberöltőt felölelő feladat, s egyelőre még az út elején vannak. 

Szabó József szólt arról is, hogy a társaság komoly vadgazdálkodási tevékenységet is ellát, s bár büszkék a vadállományra, a természetes felújításnak valamilyen szinten gátat szabnak, ezért ideiglenesen csökkenteniük kell az állományt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az örökerdő üzemmódban egy sokkal nagyobb vadállományt fognak tudni ellátni. 

A társaság tavalyi turisztikai tevékenységéről Halász-Klenovics Anikó turisztikai ágazatvezető számolt be. Tájékoztatása szerint a SEFAG Zrt. fenntartásában 13 szálláshely, egy erdei iskola és két látogatóközpont van, valamint két arborétumot, kilenc parkerdőt és több erdei pihenőhelyet, tanösvényt illetve turistautat tart fent. 

– Mindig is fontos feladatunk volt, hogy a közjóléti létesítményeket gondozzuk, ezért minden évben jelentős saját forrást biztosítunk ezek fenntartására – mondta a turisztikai ágazgatvezető, hozzátéve, hogy a járvány ideje alatt megnőtt az erdei pihenőhelyek látogatóforgalma, ami azóta is kitart. 

A beszámoló szerint a látogatóforgalom meghaladta a 12 ezres vendégszámot is, ami a 2020-as évhez képest közel 40 százalékkal magasabb adatot jelent. Ugyan a vadászati szolgáltatásokat sokáig nem tudták érvényesíteni a külföldiek számára, ám tavaly ősztől ez újra beindult, és újabb jelentőst bevételt jelentett a társaság számára. 

Halász-Klenovics Anikó

Halász-Klenovics Anikó a turisztikai fejlesztésekről is beszámolt: 

  • megújult a gyertyánosi kulcsosház és a haracsi vendégház,
  • Balatonlellén és Szántódon is pihenőteraszokat, játszótereket, tűzrakóhelyeket és új útvonalakat alakítottak ki a túrázók számára,
  • a Somogy bejárható varázsa című projekt keretén belül megépítették Balatonberény külterén a Somogyhegyi kilátót, melynek átadása idén várható,
  • a Kereki várnál látogatójárda, valamint pihenőterasz építése van folyamatban,
  • megújul a desedai arborétumhoz vezető fahíd, ami várhatóan az első félév második felére fog elkészülni,
  • és idén a társaság honlapja is megújul.

Ami a jövőt illeti, a Gyertyánosi parkerdőben és a Hotel Kardosfa területén játszótereket alakítanának ki. A társaság tervei között szerepel a szálloda felújítása is. Nemrégiben összevonták a Zselici Csillagparkot és az Erdők Háza Látogatóközpontot, így a jövőben a helyi adottságokhoz megfelelően a városba is szeretnének hozni csillagászati témájú programokat. A közeljövőben pedig az erdei útvonalakon, parkerdőkben található információs táblák cseréje és felújítása is tervben van. 

forrás: KaposvárMost

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás - Szokolya

Következő cikk

Most, vagy soha?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések