FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

100 méter magas svájci faépület

a belső teret az épület faszerkezete határozza meg

A dán Schmidt Hammer Lassen stúdió nyilvánosságra hozta egy 100 méter magas svájci lakótömb tervét, amely a világ legmagasabb faépülete lesz, amikor elkészül.

A Rocket&Tigerli névre keresztelt, terrakotta burkolatú épület egy korábbi ipari területen épül a Zürich melletti Winterthur városában.

Négy különböző magasságú épületrészből áll majd, amelyek közül az egyik 100 méter magas lesz, és ezzel a világ legmagasabb, teherhordó tömörfa-szerkezettel készült épülete lesz.

A 2026-ra tervezett svájci lakóépület 14,6 méterrel fogja felülmúlni a jelenlegi legmagasabb faépítésű lakótornyot, a 85,4 méter magas Mjøstårnet épületet.

A Schmidt Hammer Lassen a helyi svájci Cometti Truffer Hodel építészstúdióval közösen tervezte az épületet. Az Implenia építőipari vállalattal és a svájci ETH Zürich-i egyetemmel közösen kifejlesztett faszerkezeti mag és teherhordó rendszer lesz.

A Rocket&Tigerli utcaszintről készült látványterve


Az épület egy volt vasútgyár helyén épül majd fel. A Rocket&Tigerli négy tömbjében lakások, diákszállások, egy étterem, kiskereskedelmi helyiségek, egy sky bar és egy szálloda kap helyet. A földszinten ezeket a köteteket zöld közterek és sikátorok kötik majd össze.

A stúdió szerint a négy tömb mindegyike saját vizuális identitással rendelkezik majd, hogy a lakóknak segítse a területhez és a környékhez való tartozás érzését.

Az épületek külső burkolata vörös és sárga terrakotta téglából készül, zöld részletekkel, hogy tükrözze és utánozza a környező épületek vörös tetőzetét és sárga tégláját.

“Az épület a Lokstadtban található színeket, anyagokat és textúrákat – vörös és sárga téglákat és cserepeket – veszi fel” – mondta Kristian Ahlmark, a Schmidt Hammer Lassen tervezési igazgatója.

“Még az épületbe ágyazott redőnyök is a porzöld színüket a nagy szerelőcsarnokokban található acélszerkezetektől kapják” – mondta a Dezeen-nek.

A tömbök külseje rácsos lesz, amelyet vízszintes és függőleges tégla- és cserépsávok alkotnak. A külső sávok közötti tereket erkélyek, teraszok és négyzet alakú üvegfelületek töltik majd ki, amelyek két oldalról napfényt juttatnak minden lakóegységbe.

A tömb tetején számos zöldfelületet alakítanak ki a fotovoltaikus panelek mellett. Ahlmark kifejtette, hogy a stúdió egy mérföldkövet akart létrehozni a svájci városban.

“Egy sor analitikus képet készítettünk, hogy lássuk, hogyan fog ez az épület a város többi magas épületével konfigurálva megjelenni” – mondta Ahlmark. “Ezen túlmenően olyan tereptárgyat akartunk létrehozni, amely hozzájárul a Lokstadt szívében már álló magasabb épületek koreográfiájához” – folytatta.

“A torony léptékében is viszonyul a környező épületekhez. Azáltal, hogy a torony 8. emeletén egy süllyesztett padló van, vizuálisan kapcsolódik a három alacsonyabb Tigerli épület környező tetőszerkezetéhez.”

A tömör faanyagot egyre gyakrabban használják magas épületek létrehozására. A CF Møller Architects 2019-ben fejezte be Svédország legmagasabb faépületét, a Kajstaden Tall Timber Buildinget, egy 8,5 emeletes lakóépületet, amely teljes egészében (CLT) keresztrétegelt fából épült.

A dán 3XN építészstúdió nemrégiben két keresztrétegelt fából készült irodaházat javasolt Torontó számára, amelyek a stúdió szerint Észak-Amerika legmagasabb fából készült irodaháza lenne.

szerk: Tóth János, forrás: dezeen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LignoWallMobil - termékfejlesztés

Következő cikk

Parkettapiaci körkép



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések