FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai erdőgazdálkodás, fafelhasználás legjobb ötleteinek szabad tárháza

Az új Rosewood 4.0 webportál az erdészeti ágazat szereplőit európai szintű hálózatba tömöríti. Fotó: N: Vilma Issakainen

Az ingyenes szolgáltatás az európai erdészet legjobb ötleteit tárja a szakemberek elé – “Megoldásokat akartunk találni.” A biogazdaság és a fosszilis nyersanyagok kiváltása áll az erdészeti ágazat szakembereinek szóló új szolgáltatás, a Rosewood 4.0 középpontjában, amely a 277 legjobb európai gyakorlatot és ötletet mutatja be.


FATÁJ megjegyzés: Mikor a finnek erdészetről általában beszélnek, abba (mint jelen esetben is) többnyire beleértik a szűkebben vett erdőgazdálkodáson túl a fahasznosítást, faipart, faépítést, cellulózipart, stb is.


Az új Rosewood 4.0 webportál az erdészeti ágazat szereplőit európai szintű hálózatba tömöríti. A cél a legjobb 260 erdészeti gyakorlat terjesztése a szakemberek és a döntéshozók körében. “Könnyen fellelhető információk és ötletek lesznek a műveletek és a tevékenység fejlesztéséhez” – ígéri Kari Mäkitalo, a Natural Resources Institute Finland vezető kutatója.

A gyakorlatokat több mint háromszáz jelölt közül választották ki. A projektben 15 uniós tagállam, valamint Svájc, Ukrajna és Norvégia vesz részt. A Rosewood honlapján bemutatott gyakorlatok többsége digitális technológiát használ. “A cél az európai biogazdaság és a fa diverzifikált és fenntartható felhasználásának előmozdítása, valamint a fosszilis alapú nyersanyagok faalapúakkal való helyettesítése” – magyarázza Mäkitalo.

A Finn Virtuális Erdő 2.0 alkalmazás segít a földhasználat tervezésében és az erdőtulajdonosoknak nyújtott szaktanácsadással.

A tervek szerint a portál a jövőben új anyagokkal bővül majd. Az Európai Unió által finanszírozott Rosewood 4.0 (Horizon 2020) projekt két évvel ezelőtt indult, hogy folytassa a korábbi Rosewood projektet, amely a gyakorlatok gyűjtését kezdte meg. A projekt feltérképezte a különböző országok erdőgazdálkodásának erősségeit és gyengeségeit is, például az éghajlatváltozás okozta kihívásokat és a képzett alkalmazottak elérhetőségét.

“A célunk most az, hogy megoldásokat találjunk ezekre a kihívásokra” – mondja Mäkitalo. A szolgáltatásban szereplő ötletek közül Mäkitalo példaként említi a faépítés új technológiáit, a csemeték drónokkal szállítását, a fűrészüzemek automatizálását és digitalizálását, valamint az erdészeti ágazatban folyó képzéssel és oktatással kapcsolatos know-how-t.

A finn Metsään.fi honlap is része ennek a gyűjteménynek.

Az egyik finn elem a Metsään.fi [Into the Forest = be az erdőbe], a Finn Erdészeti Központ által fenntartott weboldal. Az ingyenes oldal az erdőtulajdonosok és az erdészeti ágazat szereplői számára nyújt információkat az erdőgazdaságokról, linkeket a szolgáltató vállalkozásokhoz, segítséget a papírmunkához és még sok minden mást. “Az Európa délebbi részeiből érkező résztvevők nagy érdeklődést mutattak a Metsään.fi platform iránt. Szeretnének többet megtudni róla, és esetleg hasonló szolgáltatásokat fejleszteni a saját országukban” – mondja Mäkitalo.

Az EU célja a Rosewood 4.0 projekttel olyan erdészeti ágazati hálózat létrehozása, amely olyan országokat is magában foglal, ahol az erdészet kevésbé fontos, mint Észak-Európában. Mäkitalo szerint a projekthez a legtöbb hozzájárulás az észak- és közép-európai, sok erdővel rendelkező országokból érkezik.

A svéd Digiwood digitalizálja a fűrészelési folyamatokat.

“Közép- és Kelet-Európa országai például nem mindenben haladtak olyan messzire, még ha bizonyos dolgokban talán Finnország előtt járnak is. Őket a több erdővel rendelkező országok segítik” – mondja Mäkitalo. “Ezekben az országokban is vannak olyan területek, ahol az erdőgazdálkodás helyi jelentőségű. Azt szeretnénk, ha az erdészet nagyobb láthatóságot kapna, mint amennyit talán a nemzeti kormányok nyújtanak.” A Rosewood weboldalán a gyakorlatokat angolul és részben a származási ország nyelvén ismertetik. A Rosewood 4.0 projekt finn résztvevői a Lappföldi Alkalmazott Tudományok Egyeteme és a Natural Resources Institute Finland.

Ismeri ezeket az erdőkkel és erdőgazdálkodással kapcsolatos új keletű szavakat? Megelőző fakivágás, ökoakkumulátor, erdőpor…

Öt kiragadott példa a “példatár”-ból

Fovea: Német okostelefon-alkalmazás, amely a legmodernebb szkennelési technológia segítségével meg tudja mérni például a rönkmáglyában a rönkök számát vagy a köbtartalmukat. Felhasználja a térképadatokat, segít a számlázásban és támogatja a logisztikai szoftvereket.

Virtuális erdő 2.0: A Lappföldi Alkalmazott Tudományok Egyetemén kifejlesztett Virtuális erdő 2.0 alkalmazás segít a földhasználat tervezésében és az erdőtulajdonosoknak nyújtott szaktanácsadással. Az alkalmazás a nyílt OGIS térinformatikai rendszeren alapul, és Finnország minden részéből származó területek modellezését tartalmazza. Figyelembe veszi a fák növekedésének és a növekedési helyeknek a különböző területeken tapasztalható eltéréseit. Emellett vizuális ábrázolást nyújt a faállományról, a topológiáról, a víztestekről és a fakitermelési helyekről, valamint a fák növekedésére vonatkozó adatokról.

FeltGIS: A norvég FeltGIS digitális adatokat továbbít az erdészeti gép kezelőjétől az ipari létesítményig. Az adatok telefonon és számítógépen, valamint az erdészeti gépekben márkától függetlenül megtekinthetők.

Digiwood: A svéd Digiwood digitalizálja a fűrészelési folyamatokat. A cél olyan rendszer létrehozása, amelyben az erdőből származó mérési adatok hatékonyan felhasználhatók a további feldolgozás során. A Digiwood a fűrészüzemek 3D modellezését és a rönk röntgenfelvételeit használja.

Forest Finland: A Forest Finland kampány az erdő használat fenntarthatóságáról és az erdőhasználaton alapuló megoldásokról nyújt tájékoztatást. A kampány a finn erdészeti ágazat közös erőfeszítése, amelynek célja, hogy felkeltse a nagyközönség érdeklődését. A jelenleg is zajló kampány a televízióban, a rádióban, az interneten és a közösségi médiában, valamint különböző rendezvényeken reklámozással zajlik.

Forrás: forest.fi, írta: Tero Karjalainen

A Rosewood 4.0 nyitólapján keresni lehet témák szerint (Domain), melyek közt a faépítés és a faenergia a faipar közeli témák, a többi erdészeti ügy. Az alkalmazás területi jellege (Scale of application) mutatja, hogy egész földrészre, valamilyen helyi ügyre, stb térségre vonatkozik. Az országokra (Country) keresés listájában a világ összes országát felsorolták a lenyíló menüben. A típus (Type) a téma jellege szerint enged keresni. A nyelv (Language) az összes olyan európai nyelvet tartalmazza, amely nyelven is van elérhető tartalom a Rosewood 4.0-ban. (A magyar nincs köztük.) A kihívás (Challange) az egyes projektek által elérni kívánt célokat igyekszik kategóriákba szedni.

A kereső felület térképe pedig mennyiség (számosság) körökkel mutatja hol hány projekt van. A Magyarországra rajzolt kör egy projektet mutat. A térképen kattintás, vagy a lenyílómenüs országra keresés azonos találati listát eredményez.

Az egy magyarországi találat: BASAJAUN | Fenntartható faépítési hálózat Európa részére

BASAJAUN déli demóépület Franciaországban (UNStudio koncepció)

E projekt leírásában a jobbsávban a származási országok felsorolásában szerepel 9 ország között Magyarország is. A BASAJAUN project hazai szereplője az Omikron-Dokk Kft.
A projekt bemutatásának első bekezdése:

Célok. Az alapgondolat az, hogy lehetővé tegye közepes méretű épület építését a lehető legkisebb erdőfelülettel. Egy sor innovatív bioalapú anyagot, terméket és konstruktív rendszert fejlesztenek ki és tesztelnek közösen a vállalatok és a kutatók. Az “erdőtől az épületig” lánc digitális keretrendszerét és több regionális innovációs ütemtervet állítanak fel annak feltárására, hogy a faépítés hogyan teremthet előnyöket a vidéki területek számára. A projekt különlegessége, hogy a teljes értékláncot integrálja: az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás, a köztes gyártás és az építés minden lépését magában foglalja, hogy megteremtse a kapcsolatot a vidéki területeken található nyersanyagoktól a városi környezetben található csúcstermékekig. A projekt tevékenységei három fő témakörbe sorolhatók: 1. Vidékfejlesztés, 2. Fenntartható faépítés, és 3. Fenntartható faépítés. Digitalizáció és innováció.

A lényeg, hogy értékes gyűjtemény a Rosewood 4.0, érdemes lehet alaposabban végigböngészni. Meg akinek e gyűjteménybe illő megoldása van, talán felhívhatja arra a portál szerkesztőinek figyelmét, s akkor tényleges magyar projekt is bekerülhet ide.

SzerkFord és kiegészítette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Indul a kisvasút Szilvásváradon

Következő cikk

Megnyílt a FEHOVA 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések