FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Litvánia faipara faexport korlátozást javasol

Dr. Nerijus Kupstaitis, a környezetvédelmi minisztérium erdészeti politikai csoportjának vezetője elmondta, hogy a minisztérium tisztában van az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyagimport korlátozásával, és az ebből eredő fahiánnyal a litván ipar és az energiaágazat számára.

Dr. Nerijus Kupstaitis, a környezetvédelmi minisztérium erdészeti politikai csoportjának vezetője

A környezetvédelmi minisztérium tisztában van a fanyersanyagok piacán kialakult nehéz helyzettel, és keresi a legjobb és leggyorsabb módot arra, hogy segítse a litván fafeldolgozókat a hiányzó faanyagok pótlásában – mondta. A fő megoldáskeresés kettős – magyarázták.

“Először is, a további faanyag- és ezáltal bioüzemanyag-alapanyag-ellátás növelése Litvániában az állami erdőkben a kormány által jóváhagyott éves fakitermelési lehetőségeken belül.
A második az állami erdőkben kitermelt faanyagok kereskedelmére vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata annak érdekében, hogy a litván fafeldolgozók számára hatékonyabb versenyt és piaci árakat lehessen elérni az állami erdőkben termelt faanyaggal való ellátásban.

Magától értetődik, hogy a kialakult helyzet ellenére az áruk és szolgáltatások szabad mozgását és az Európai Unió működéséről szóló szerződésben rögzített versenyjogi szabályozást nem vonták vissza, így a lehetséges megoldások keresése a fent említett dokumentumokban meghatározott cselekvési elvekkel összhangban zajlik” – mondta N. Kupstaitis.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben Litvánia mintegy 1,5 millió m3 nyers faanyagot exportált.
“A fakivitelre vonatkozó adatokat nem gyűjtik külön az állami és magánerdőkre vonatkozóan, így a pontos adatok nem ismertek. 2021-ben a külföldi vállalatok közvetlenül csak mintegy 150 000 m3 fát vásároltak az Állami Erdőgazdaságtól, de a fakereskedelemben érintett szakértők szerint a faanyagok közvetítőinek tevékenységét figyelembe véve 2021-ben összesen mintegy 500-600 000 m3 állami erdőkben termelt hengeres fát exportálhattak külföldre, ami azt jelenti, hogy az állami erdők a hengeres faexport mintegy harmadát adják. Ennek megfelelően a fent említett szabályozási változások is csak az exportnak körülbelül egyharmadát érintenék, mivel a magánerdőkben termelt faanyag kereskedelmét az állam nem szabályozza” – mondta.

szerk: Tóth János, forrás: InfoForest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

OLP - organikus lucfenyő por

Következő cikk

Tavaszi erdei nagytakarítás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések