FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ÉVOSZ-MAKÉSZ közgyűlés

Május 27-28-án Tökölön, a Kp Sales House Kft. átadás előtt álló modulház gyártó üzemében tartotta „stratégiai” közgyűlését az ÉVOSZ – MAKÉSZ tagszervezeteinek csoportja.

Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma. A klímaváltozás elleni küzdelem, a CO2 kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége, szemléletváltást, új anyagok, a körforgásos technológiák megismerését, kiépítését, alkalmazását, oktatását, népszerűsítést követeli meg!  

A Közgyűlésen áttekintették a Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat tagjainak eredményeit, a további fejlődés lehetőségeit, a szemlélet formálás eszközeit, a változó jogszabályokra való felkészülést. A modulház gyártó üzem bemutatása után, Koji László az ÉVOSZ elnöke tartott tájékoztatást az ÉVOSZ feladatairól, az előttünk álló problémákról, (infláció, alapanyag hiány, ukrán-orosz háború, klímavédelmi kötelezettségek) a korszakváltásról. Örömmel hangsúlyozta tagozatunk kiemelkedően aktív tevékenységét az ÉVOSZ 13 tagozata közül. Koji László elnök a védjegy kiírásának megfelelően kiválóan működő 12 tagszervezetnek adta át a MAKÉSZ védjegyet.

  • A tagozat felkérte Pete Zoltánt az ÉVOSZ ügyvezető igazgató helyettesét, a tagozat titkárát, hogy tájékoztassa a tagságot a duális képzés módjáról, előnyeiről, mivel a szakember hiány pótlását a szakképzés fejlesztésével kell pótolni. A speciális készház-építési technológiához, új típusú oktatásra van szükség.
  • A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik házaikat. A klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozó ipar nehezen követi az igényeket. Az építőfa alapanyaga szinte kizárólagosan a lucfenyő. Ennek is feldolgozott végterméke Ausztriából Németországból szerezhető be. Az € árfolyam változása, a hosszas szállítási útvonal okozta CO2 kibocsátás, és időnként fellépő hiány miatt, a tagozat érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több mint amit a gazdaság jelenleg feltud használni.

A Soproni Egyetem az ÉVOSZ – MAKÉSZ-el együttműködési megállapodás keretében is kutatás fejlesztésre készül, hazai fafajok használatának kísérletezésére, valamint előadások tartásával vesz részt az oktatásban. A tájékoztatást Dr. Pásztory Zoltán a Soproni Egyetem dékán helyettese tartotta.

  • Az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének, mely szervezet április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. A beszámolót Bíró Péter diplomás épület biológus, a nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tag tartotta. A tagszervezetek hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek mint mi Magyarországon. Ezért közös feladatokban állapodott meg a közgyűlés, amihez a MAKÉSZ is részt vesz. Meghatározzák az egységes minőségi követelményeket, jelzéseket, közös marketinget dolgoznak ki a fa felhasználásának hasznosságáról, és közösen lobbizni fognak Brüsszelben, a minőségi követelmények egységes szabályozásért, és támogatásért. A MAKÉSZ az osztrák és szlovák szövetséggel közösen dolgoznak ki részfeladatokat.
  • Magyarországon már megszokott, hogy vannak rendeletek, szabályok amiket könnyen következmények nélkül kilehet kerülni, mivel a hatóságnál nincs kellő kapacitás megfelelő ellenőrzéseket végezni. Ez előnyt jelent a kóklerek számára, hátrány a tisztességesen a jogszabályokat betartó cégek számára, akik az ár versenyben hátrányt szenvednek! A minősítések használatát, értelmezését nem csak a megrendelők kezelik rosszul, hanem a finanszírozók, bankok, biztosítók is. Még most is a 2013-ban megszüntetett Építési Műszaki Engedély azaz az ÉME-t kérik számon, a Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) helyett. Az NMÉ-t a többség most is engedélynek tekinti, és a címlapot lapot látva elfogadják, hogy a készházat, könnyűszerkezetes épületet építő cégnek jogosultsága van a kivitelezésre. Az NMÉ pedig nem engedély, hanem értékelés ezért előfordul, hogy az értékelés alapján a termék nem építhető be építménybe, mert nem lehet vele a követelményeknek megfelelni. Az ÉMI Np. Kft részéről Pataki Erika a Megfelelősséget értékelő központ vezetője tartott tájékoztatást, és egyeztettünk az NMÉ megjelenésének megváltoztatásán, hogy egyértelműbb lehessen kezelni, hogy a termék mire alkalmas, mi a teljesítménye.

A MAKÉSZ tagozat a megfelelőség igazolására jogszabály módosításokat fog kezdeményezni, szakjogász bevonásával.

  • 2023. január 1-től változik az épületenergetikai számítás, végső egyeztetés volt az ITM-ben a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata, több kategóriára osztják tömegük alapján az épületeket, nagyobb hangsúlyt kap a CO2 lekötés, és kibocsátás mértéke. Ezzel szorosan összefügg a karbon semlegesség növelése. Előadást ill. konzultációt tartott Dr. Szalay Zsuzsanna BME Egyetemi docens Tanszékvezető-helyettes, a rendelet módosítás egyik készítője és Beleznay Éva a HUGBC Vezető fenntarthatósági tanácsadója.   

A Közgyűlés úgy döntött, hogy kidolgozza, hogy az Energia Tanúsítvány CO2 kibocsátással, a karbon semlegesség mértékével kapcsolatos adatait, külön kiemeli, és minden átadott házra igazolványt fog átadni a tulajdonosnak, a MAKÉSZ tag kivitelező.

A MAKÉSZ a fa felhasználásának népszerűsítése érdekében, felhasználja a COP 26 az ENSZ Klímavédelmi konferenciájának határozatait, ill. az ekkor kiadott Fa kiáltvány javaslatait.

A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében, beruházóknak finanszírozóknak szakmai utakat fogunk szervezni, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására.

  • A MAKÉSZ a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán nagy sikerrel indította el, a Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgyat. A Közgyűlésen résztvevő Dr. Medvegy Gabriella dékánnal értékeltük, és igen sikeresnek értékeltük a képzést, amit tovább fejlesztünk, és fél év helyett, egy évesre bővítjük.

A PTE-MIK-el működő együttműködés keretében a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre tervezett kb 200 millió Ft-os projektben szereplő épület gyártásában, kivitelezésében, legnagyobb részt a MAKÉSZ tagjai vállaltak, amihez más ÉVOSZ tagok is segítséget adtak. A hallgatóknak a kétszintes, foghíj beépítést imitáló épületet Wuppertal-ban a hallgatóknak, segítségünkkel 14 nap alatt kell kulcsrakész kivitelre összeállítani. Átadás június 3. A különböző országokból a bejutott egyetemek 16 felépült házát 10 különböző kategóriában monitorozzák, és díjazzák. A látogatók előtti megnyitás június 10-én történik. Az eredmény hirdetés június 26-án lesz. Óriási feladat, amit csak az tud értékelni, hogy milyen feltételekkel, mit hoztak létre a hallgatók a MAKÉSZ tagjainak közreműködésével, aki követi az eseményeket, aki komolyabban utána néz a megvalósult épület működésének. A június 10-i megnyitóra szívesen magunkkal viszünk érdeklődő újságírót, stábot, és bemutatjuk az épületet, ahol a többi épület is bejárható lesz. 26-án a díjkiosztóra is szervezünk utat, különösen, ha díjakat is kap az épület.

  • A legnagyobb sikerünk, hogy a Közgyűlésünk előtt kihirdették az ÉMI Np. Kft szentendrei telephelyén létesülő első magyar Mintaházparkban kik építhetnek kulcsrakész bemutató házat. A 27 nevező cég közül, a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kap lehetőséget, hogy felépíthesse házát. Valamennyi nevezésünk pozitív elbíráslást kapott! Az épületeket az ÉMI Np. Kft. monitorozni is fogja, így az érdeklődők az adatok alapján, objektív módon tudnak technológiát választani, kivel építsék fel új otthonukat. A Közgyűlés meghallgatta az ÉMI NP. Kft. témáért felelős munkatársának Jenei Dávidnak a tájékoztatását, majd döntött a beszállítókkal való egyeztetés lehetőségérő, a tervek az átadáskor érvényes jogszabálynak és jövőbe mutatásának megfelelő módosításának.
  • A Közgyűlés, fegyelmi kérdést, pénzügyi tervet, beszállítókkal, támogatókkal, tanácsadókkal való kapcsolattartásról, módjáról, a web oldalunk fejlesztéséről döntött. Döntött továbbá, hogy a saját csatornánkon túl, országos médiákban felületeken, professzionális, nagy elérésű, ösztönző reklámokat készíttessen hasonlóan elkötelezett szervezetekkel közösen, a klímavédelem érdekében!

A részletesebb tájékoztatás érdekében, az építőipar előtt álló feladatok, a CO2 kibocsátás csökkentése, a karbon semlegességű technológiák bevezetésének szükségessége népszerűsítése érdekében szívesen állok, állunk rendelkezésükre!

Köszönöm a figyelmet, amit a karbon semlegesség országunk, építőiparunk előtt álló feladatok megértése, népszerűsítése érdekében tesz!!

Budapest, 2022. május 29.

üdvözlettel:

Kárpáti József
ÉVOSZ-MAKÉSZ elnök
Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat elnök
www.evosz-makesz.hu

Előző cikk

A világ legkörnyezetbarátabb bútorgyára

Következő cikk

MyForest - vegyes erdőket ültetünkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések