FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Drónnal erdőtűz ellen

Az erdőtüzek, vagy más néven futótüzek globális problémát jelentenek. Tavaly csak Európában mintegy félmillió hektár erdő égett le. Fotó: Eija Honkavaara

Forradalmi technológiát ígér a kutatás az erdőtüzek megelőzésére – drónok hada kergetheti le a légi járőrözést a térképről.

Egy finn kutatócsoport drónrajokat használ fel az erdőtüzek észlelésére és az elfojtásukban segítségnyújtásra. Európában tavaly mintegy félmillió hektár erdő égett le.

A mesterséges intelligencia által irányított drónraj a jövőben korai stádiumban riadót fújhat az erdőtüzek miatt. Tűzvész közben a drónok adatokat fognak továbbítani a tűz előrehaladásáról, és megjósolják, hogyan fog terjedni a következő órában.

A FireMan projekt, amely a Finn Nemzeti Földmérési Intézet (FGI), a Jyväskyläi Egyetem, az Oului Egyetem és a finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatóinak közös munkája, forradalmasíthatja az erdőtüzek megelőzését és elfojtását.

A drónokat tavaly tavasszal már tesztelték ellenőrzött égetések kapcsán. Fotó: Eija Honkavaara

“Az erdőtüzek egyre gyakoribbá válnak, mivel az éghajlat melegszik és a környezet egyre szárazabbá válik. Sajnos ez a jövőben nagy problémát fog jelenteni” – mondja a projekt vezetője, Eija Honkavaara professzor, a Finn Nemzeti Földmérési Intézet munkatársa.

A Finn Akadémia által finanszírozott projekt a tervek szerint 2022-2024 között zajlik. A drónokat tavaly tavasszal már tesztelték ellenőrzött égetések kapcsán.

Bővebben: Finn cég feltalálta az erdőtűzoltó terméket

A térbeli adatok kulcsszerepet töltenek be

A finn kutatási projekt egyik világszínvonalú újítása a rajokban repülő drónok használata. A projekt azt vizsgálja, hogyan lehet a rajokat úgy irányítani, hogy adatokat gyűjtsenek a tűzről.

A rajnak képesnek kell lennie kiterjedt erdőterületek felmérésére, és szükség esetén önállóan reagálni és cselekedni, ha tűz keletkezik.

A távérzékelési adatok hagyományos színes fényképeket és a forró pontokat bemutató hőképeket is tartalmaznak. Fénykép: Teemu Hakala

A drónok számára olyan algoritmusokat fejlesztenek ki, amelyekkel a füstöt és a tüzet már korai stádiumban észlelni tudják.

“A jövőben a repülőklubok járőrözését az erdőtüzek idején drónokra épülő, alacsony kibocsátású tevékenységgel lehet helyettesíteni, amint sikerül olyan technológiát kifejleszteni, amely költséghatékony és biztonságos. A drónok segítségével gyakrabban is járőrözhetnénk, ami azt jelentené, hogy a tüzeket a lehető legkorábban észlelhetnénk” – jósolja Honkavaara.

Honkavaara szerint a műholdak már most is képesek adatokat továbbítani a folyamatban lévő erdőtüzekről, de a drónok által továbbított adatok pontosabbak és átfogóbbak lennének.

A faállomány éghetőségére vonatkozó információk

Erdőtűz esetén a drónraj segítségével modellezhető a tűz terjedése, figyelembe véve például a faállományt, a domborzatot, a növényzetet és a szélirányt. Ezeket az előrejelző modelleket használják a mesterséges intelligencia tanítására, amely a rendelkezésre álló távérzékelési adatok alapján valós időben becsüli meg a tűz előrehaladását.

“A távérzékelés lehetővé teszi számunkra, hogy megtudjuk, milyen fafajok vannak a területen, és milyen állapotban vannak. Tulajdonképpen még azt is meg tudjuk becsülni, hogy mennyire szárazak és éghetőek a fák’ – mondja Honkavaara.

Mesterséges intelligencia a tűz értelmezéséhez

A drónok értékes adatokat továbbítanak a tűz előrehaladásáról és intenzitásáról.

Az automatizált, mesterséges intelligencia alapú módszerek lehetővé teszik számunkra a tűzfront és a helyzet különböző paramétereinek, például a lángok magasságának megfigyelését – mondja Honkavaara.

‘Földi tűzről vagy robbanásszerű gyorsasággal terjedő lombkoronatűzről van szó? Az égő törmelék kirepülhet a szomszédos területekre, és újabb tüzek törhetnek ki. A drónok ezek észlelésére is alkalmasak” – folytatja.

A szimuláció felhasználható a hatékony tűzoltási intézkedések megtervezésére is, például arra, hogy hol érdemes tűzgátakat kialakítani.

A távérzékelési adatok közé tartoznak a hagyományos színes fényképek és a forró foltokat bemutató hőképek is. A projekt magában foglalja továbbá olyan szenzortechnológia kifejlesztését, amely az emberi szemnél sokkal jobban átlát a füstön.

A füst mozgásának nyomon követése

Az erdőtüzekre vonatkozó valós idejű adatok is segítik a tűzoltókat.

‘A tűz előrehaladásával kapcsolatos információkat meg lehet osztani a tűzoltókkal. Ugyanez a térinformatikai vagy helyzetképi rendszer a helyszínen tartózkodó emberek helyzetére vonatkozó információkat is tartalmazhat. A biztonság szempontjából nagyon fontos, hogy nyomon tudjuk követni a tűz és a füst irányát’ – jegyzi meg Honkavaara.

Bővebben: Finnországban túl kevés az erdőtűz - a biológiai sokféleség elősegítése érdekében a leégett területeket védeni kellene

A projekt célja az ember és az autonóm rendszerek közötti együttműködés fejlesztése. Honkavaara szerint az egyik kutatási kérdés az, hogy a drónok által gyűjtött adatokat hogyan lehet hasznosítani a gyakorlati tűzoltási és mentési munkában.

A jövőben a repülőklubok által az erdőtüzek idején végzett járőrözést drónokon alapuló, alacsony kibocsátású tevékenységgel lehet helyettesíteni. Fotó: Annukka Pekkarinen

“Egy lehetséges modell az lenne, hogy az adatokat a mentőközpontba továbbítják, majd minden lényeges adatot továbbküldenek a tűz helyszínére. Egyelőre nem tudom megmondani, melyik lenne a legjobb megoldás. Ezt még meg kell vizsgálnunk” – mondja Honkavaara.

A kutatók ugyanakkor a repülés jövőjét is mérlegelik.

‘Emberesített helikopterek is vannak a tűz helyszíne felett. Fontos kérdés, hogy hogyan lehet biztonságosan megosztani a légteret, ahol drónok és helikopterek is zümmögnek’ – mutat rá Honkavaara.

Magassági modellek és erdészeti adatok használata

A projekt az 5G és 6G technológiák adatátvitelben való felhasználását vizsgálja. Honkavaara elmondása szerint a projekt többek között a Finn Nemzeti Földmérési Intézet domborzati modelljeit és topográfiai adatait, a Finn Erdészeti Központ erdőadatait és a Finn Meteorológiai Intézet meteorológiai adatait fogja felhasználni.

Honkavaara szerint a technológia méretezhető, így Finnországon kívül is alkalmazható.

‘Finnország jó környezetet biztosít az ilyen kérdések tanulmányozására, mivel élvonalbeli adatokkal rendelkezünk, de hasonló adatkészletek máshol is elérhetővé válnak’ – jegyzi meg.

A finn védelmi erők érdeklődnek a drónrajok használata iránt?

‘A védelmi erők sokféleképpen hasznosíthatják a drónokat. Az ukrajnai háborúban például a drónok fontos eszközt jelentettek’ – mondja Honkavaara.

Írta: Tero Karjalainen
Forrás, forest.fi
(Magyarul szerk: MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faipari gépek árverése

Következő cikk

WEINIG Csoport fejlesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések