FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte

Thibaud MORITZ / AFP

Több ezer embert kellett evakuálni Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban a tomboló erdőtüzek miatt. / Az Égei-tengerbe zuhant egy tűzoltó helikopter Számosz közelében szerdán, a balesetben ketten súlyosan megsérültek és egy ember eltűnt – közölte a görög parti őrség. A helikopter egy erdőtűz oltásában vett részt. / Óriási hőhullám söpör végig az Egyesült Királyságon. Számtalan erdőtűz pusztított az elmúlt két napban.


Több ezer embert kellett evakuálni Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban a tomboló erdőtüzek miatt.

Számos tűzeset miatt Portugáliában már több mint hatszáz embert kellett evakuálni, és mintegy 120-an szorultak orvosi ellátásra, míg két ember – egy civil és egy tűzoltó – súlyos sérüléseket szenvedett – számolt be az Independent.

Az országban csak szombaton 125 tűzesetet jelentettek, miközben tűzoltó-repülőgépek és 1300 tűzoltó dolgozott a legpusztítóbb erdőtüzek eloltásán az ország középső részén, további ezer tűzoltó pedig más területeken dolgozott a lángok megfékezésén. 

Spanyolországban több mint 400 embert kellett kimenekíteni kedden az ország nyugati részéből, egy csaknem 3500 hektáron pusztító erdőtűz miatt. Cayetano Torres, a spanyol nemzeti meteorológiai szolgálat szóvivője szerint az elmúlt hónapokban tapasztalható hőhullám és csapadékhiány ideális körülményeket teremtett az erdőtüzek kialakulásához az országban. Majd hozzátette, hogy egy kis szél pedig hatalmas területekre kitudja terjeszteni az erdőtüzeket, és már kész is a baj. 

Eközben Dél-Franciaországban több mint 600 hektáron égett a tűz, ahonnan turisták ezreit kellett evakuálni. A lángok megfékezésére több száz katasztrófavédelmi munkatársat és tűzoltót vezényeltek az érintett területre. Franciaország egyébként két hónapon belül már a második hőhullámmal küzd. 

A helyi katasztrófavédelem szerint több mint 800 tűzoltó oltotta a délnyugat-franciaországi Bordeaux melletti régióban kialakult két erdőtüzet. A szomszédos megyékből négy repülőgépet és számos tűzoltót mozgósítottak.


Az Égei-tengerbe zuhant egy tűzoltó helikopter Számosz közelében szerdán, a balesetben ketten súlyosan megsérültek és egy ember eltűnt – közölte a görög parti őrség. A helikopter egy erdőtűz oltásában vett részt.

A román pilótára épségben bukkantak rá a sziget partjainál, és kórházba szállították. Egy román és egy moldovai férfira öntudatlanul találtak rá a tengerben – mondta el a parti őrség tisztségviselője.

A legénység negyedik, görög állampolgárságú tagját még keresik.

A helikopter egy erdőtűz oltásában vett részt, ami helyi idő szerint délután két óra körül lobbant fel Számosz szigetén. Az oltásban három helikopter, öt repülőgép és mintegy ötven tűzoltó vett részt. A térségben hőség és erős szél nehezíti a lángok megfékezését.

Görögországban nyaranta gyakoriak az erdőtüzek. Az athéni kormány a tavalyi, három áldozatot követelő és 130 hektárt letaroló tűz után európai partnereitől kért segítséget megelőzési céllal. Ennek megfelelően július 1-től 250 román, francia, német, bolgár, finn és norvég tűzoltó állomásozik Görögországban. Az elmúlt hetekben több tucat kisebb és közepes erdőtűz pusztított az országban – számolt be az MTI.


Óriási hőhullám söpör végig az Egyesült Királyságon. Számtalan erdőtűz pusztított az elmúlt két napban, egy napelempark kigyulladt, egy kórházban kritikus állapotot hirdettek. A rendkívüli hőségre vonatkozó figyelmeztetést a jövő hétre is kiterjesztették.

A hőmérséklet ezen a héten már elérte a 32 Celsius-fokot, és ez kedden is így lesz, majd péntekig kissé visszaesik. Hétvégén ismét nőni fog a hőmérséklet, a meteorológusok szerint hétvégén akár 40 Celsius-fok is lehet, ami példa nélküli az országban − írta meg a Daily Mail.

Eddig a legmagasabb mért érték 38,5 Celsius-fok volt Brogdale területén (a kenti Faversham közelében) 2003. augusztus 10-én.

A dorseti Verwoodban található naperőműnél tűz ütött ki. A 81 400 panellel rendelkező, 113 hektáros területen három órán át lángolt egy 15 ezer négyzetméteres fűfelület. Az erőmű egy része megrongálódott.
A portsmouthi Queen Alexandra Kórház a személyzet betegsége és az elhúzódó meleg időjárás miatt vészhelyzetet jelentett, ami azt jelenti, hogy csak sürgősségi eseteket tudnak ellátni.

Norfolkban az elmúlt 48 órában több mint 50 tűzhöz riasztották a tűzoltókat, mivel az aljnövényzet a hetek óta tartó csapadékszegény időjárás miatt kiszáradt, és akár egy szikra is lángra lobbanthatja a terület. A Norfolkot és Suffolkot összekötő főút egy részét − az A140-es utat Stonham Barnsnál − javítani kell, miután a hőségben olvadni kezdett.

forrás: index 07-14index 07-13index 07-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtűz Soltszentimre mellett

Következő cikk

Ökoszisztémák védelme fontos



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések