FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld E-EXPO 2023

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központja az idén első alkalommal rendezi meg a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expot, amely során szeretnék – ágazatsemlegesen – felvonultatni azokat a hazai ötleteket, termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat, stratégiákat stb. amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a hazai gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.

Az EXPO célja, hogy bemutassa a hazai zöld átállásban elindult újításokat, legyen az egy ötlet, egy városfejlesztési koncepció, egy konkrét termék vagy egy zöld szolgáltatás. A hibrid formában megvalósuló EXPO-n mi is igyekszünk minimalizálni a CO2 lábnyomunkat és teljes körűen fenntarthatóan kezelni minden rendezvényszervezési kérdést. Az EXPO-n szeretnénk bemutatni minden pályázatot és a legjobbakat díjazni. Bízunk benne, hogy számos hazai közigazgatási és civil szervezet csatlakozik a rendezvényünkhöz és ők is felajánlanak valamilyen, a témához kapcsolódó “zöld” díjat.

Ezek az újítások igen széles spektrumon mozognak és a gazdaság szinte valamennyi szegmensében megjelennek, a terméktervezéstől egészen a zöld építőanyagokig, az alternatív energiaforrások hasznosításától az okos eszközök alkalmazásáig.
A piacon jelenleg észlelhető folyamatok, különösen a járványhelyzet, a sajnálatos ukrajnai háborús következmények kedvezőtlen gazdasági hatásai, a kínai gazdaságpolitika változásai, vagy éppen a klímakockázatok kezelése érdekében kialakulóban lévő új szabályozó rendszer a megszokott termékfejlesztési metódusok, szolgáltatási formák átgondolására sarkallja számos ágazat szereplőit.

Sorra jelennek meg újabb és újabb ötletek a hazai piacon, amelyeknek nemzetgazdasági hozadéka is lehet, amennyiben ezek az ötletek tényleges, a piacon is hasznosítható termékké vagy szolgáltatássá válnak.
Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok energiahatékonysági, zöldgazdasági ötlet és hasznosítási folyamat a szükséges tudásbeli vagy finanszírozási hiátusok miatt egy bizonyos szinten megreked. Éppen ezért ezeknek a kezdeményezéseknek a felkarolása közös érdekünk.

Az EXPO két napos hibrid rendezvényként kerül megrendezésre az alábbiak szerint:
− a szakmai konferenciával egybekötött nyitórendezvényre május 8-án (10 órától), míg
− a díjátadással egybekötött zárófogadásra június 29-én (10 órától) kerül sor.

Zöld E-Expo 2023 regisztráció:
https://korforgas.uni-mate.hu/web/forms/shared/-/form/8463217

A Zöldinnovációkat kisfilmek formájában júniusban folyamatosan elérhetővé tesszük az Expo honlapján. Az EXPO-n felvonultatott zöldinnovációk kapcsán több díj (Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj, Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Díj, Zöldinnovációs és Zöldgazdasági rajzpályázat) alapítására is sor kerül majd, amelyek egy zárórendezvény keretén belül kerülnek átadásra. A meghirdetett díjakra vonatkozó pályázatok hamarosan elérhetőek lesznek az EXPO honlapján (www.e-expo2023.hu).

A fentiekre való figyelemmel várjuk minden olyan szervezet jelentkezését, amely a fenntarthatóság, energiahatékonyság és zöld szempontok érvényre juttatása érdekében támogatná az EXPO-t, illetve a résztvevő innovátorokat és
a) bemutatná az EXPO honlapján a fenntarthatósági − így különösen zöldgazdasági, energiahatékonysági, valamint zöldinnovációs − tevékenységét, vagy
b) közreműködne a szakmai zsűri tagjaiként, továbbá
c) szívesen fogadjuk különdíjak felajánlását is.

Az utóbbi (különdíjak) kapcsán lehetőséget biztosítunk valamilyen jelképes zöld különdíj felajánlására is.
Ezek elsődlegesen olyan oklevelek lennének, amelyekben valamilyen, az adott ágazatra jellemző zöld erőfeszítéseket díjaznánk a különdíjat felajánló szervezet jóvoltából (pl. 2023 legjobb zöld befektetése/fenntartható óvodája/fenntarthatósági programja stb.).

Emellett természetesen annak is örülünk, ha a különdíjat felajánló szervezetek támogatást vagy egyéb juttatást is biztosítanak a kiválasztott szervezeteknek. Mivel az Expo rendhagyó módon elektronikus felületen zajlik majd és a rendezvényünk is a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve szerveződik, szeretnénk, ha a felajánlott díjak is a fenntarthatóság jegyében születnének. Ezért olyan díjakra gondoltunk elsősorban, amelyeket nem kell újonnan előállítani (pl. egy szolgáltatás vagy egy előfizetés biztosítása), a természethez és annak védelméhez köthető (pl. egy növény vagy egy csemete adományozása), vagy amely újrahasznosított dolgokból kerül előállításra stb.

A Közreműködő szervezetek logóját – a szervezet hozzájárulása esetén − elhelyezzük az EXPO honlapján is. A jelentkezéseket egy egyszerű emailben fogadjuk. kérjük jelölje meg, hogy a fentiekben jelzett a)-c) pontok közül melyik vonatkozásában számíthatunk Önökre. Kérjük a visszajelzésüket mielőbb, de legkésőbb június 15. napjáig legyenek kedvesek megküldeni a számunkra (Körforgásos Gazdaság Elemző Központ a zoldexpo@uni-mate.hu e-mail címre, a tárgymezőben kérjük feltüntetni a „ZÖLD EXPO közreműködői szerep” utalást).

INNOVÁCIÓS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expón való részvételre

A pályázati részletekért kattintson az alábbi linkre:

Innovációs Pályázati Felhívás a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expón való részvételre

FELHÍVÁS a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expón
szakmai közreműködő szervezeti részvételre

A felhívás részleteiért kattintson az alábbi linkre:

Felhívás a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expón szakmai közreműködő szervezeti részvételre

FELHÍVÁS Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Rajzpályázatra

A felhívás részleteiért kattintson az alábbi linkre:

Felhívás Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Rajzpályázatra

Adatkezelési tájékoztató

forrás: MATE – ZÖLD E-EXPO

Előző cikk

Kerékpáros dirt és pumpapálya

Következő cikk

Frontális támadás a faenergia ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések