FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakataszter Csepelen

Budapest XXI Kerület Környezetvédelmi Programjában-, illetve a tavaly elfogadott Csepel Zöldfelületi Stratégiában szereplő irányelvek alapján a Képviselő-testület támogatta a kerületi fakataszter elkészítését.

A fakataszter tulajdonképpen egy leltár, amely tartalmazza a fák adatait, illetve állapotát, lehetővé teszi a faállomány nyilvántartását, segítséget ad a fák fenntartási munkálatok tervezéshez, illetve lehetővé teszi a fákkal történt beavatkozások, események, egyéb dokumentumok rögzítését és naplózását a benne rögzített adatok alapján.

A fakataszter egyik nagy előnye, hogy a faültetések, fenntartási munkák, valamint a beruházások ezáltal jobban tervezhetőkké válnak, amivel időt és pénzt lehet megspórolni.

Az Önkormányzat a felmérések elvégzésével, a kataszter létrehozásával egy külsős szakcéget bízott meg, amelynek szakemberei a napokban megkezdték Csepel belvárosának területén lévő közterületi fák felmérését. A szakemberek a fákat egyedi azonosítóval látják el, egy PVC-ből készült kis méretű négyszögletes biléta formájában. A biléta megóvása nagyon fontos, hiszen a fák ennek a segítségével azonosíthatók be.

A fák adatait a szakemberek digitálisan rögzítik, amelynek következtében ezek az adatok a kerületi térinformatikai rendszerben – az adatok feltöltését követően – elérhetővé válnak. A szoftver segítségével az adatok között – meghatározott szempontok szerint – lekérdezéseket lehet végezni. Adott esetben rá lehet majd keresni például a kerület legidősebb fáira, adott fafajtákra, vagy éppen egy adott időszakban egy bizonyos fa fenntartási munkáira.

Kérjük, hogy ha Ön is találkozik a külsős szakcég szakembereivel, lehetőség szerint segítse munkájukat! Vigyázzunk együtt a kerület fáira!  

Forrás: Csepel.hu

Kapcsolódó:

Tegyük helyre a fakivágást és a faápolást! (2021-02-09)

BP Fatár – nyilvános fakataszter és hibabejelentő (2020-08-14)

“A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, jelenleg ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros kezdeményezi a kerületek fáinak listázást is, a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével. Ezeket a Bp Fatár egy későbbi verziójában jelenítene meg, egyértelműsítve azt is, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelésébe tartozik.”

Előző cikk

bALEK-hét 2021 - szponzorokat keresünk

Következő cikk

#felderchallenge 2.0 - famegmunkáló gépeket nyerhetsz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések