FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Heves megyében is befejeződött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

2020 óta országszerte 1350 település csatlakozott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási alprogramhoz, mely 2022 tavaszán lezárult. Az EGERERDŐ Zrt. működési területén összesen 68  település igényelt sorfákat, melyeket a KEFAG Zrt. csemetekertje biztosított.

A több éven keresztül futó fásítási programban az Országos Erdészeti Egyesület, mint programkoordinátor, míg az EGERERDŐ Zrt., mint szakmai pártoló szervezet vett részt.   

A Településfásítás alprogram része a kormány országfásítási programjának, melynek fő célja a klímavédelem és az ország fával borított területének növelése. Az erdő klímavédelemben betöltött fontos szerepe jól ismert (hosszú távon széndioxidot köt meg a levegőből, oxigént termel, csökkenti az talajeróziót, árnyékával, párologtatásával hűsít, csökkenti a hőmérsékletet, stb.), de a nagy erdőségek mellett a település fái is sokat számítanak a helyi mikroklíma védelmében.

„Öröm volt látni, mikor egy-egy fásítási program   igazi közösségépítő eseményként valósult meg a településen, mely a falu lakosságának összetartozását és a lakóhelyéhez való kötődését is erősítette.” -mondta Ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese. A közös munka eredményeképpen a falu apraja és nagyja is hálás az új életet is jelképező fákért, mellyel a települések parkjai, játszóterei, sportpályái lettek szebbek, élhetőbbek.

„Bízunk benne, hogy a szakszerű ültetésnek köszönhetően az elültetett fák évtizedekig fogják szolgálni a települések közösségét, árnyékukkal, termésükkel és levegő tisztító hatásukkal.” -tette hozzá ifj. Ősz Gusztáv.  

A Településfásítási program bár befejeződött, de ősztől a 10 ezer fő feletti települések kapnak lehetőséget a zöldülésre, a VárosFa program keretében. Ennek az alprogramnak a főszervezője a Mol Új Európa Alapítvány, kinek koordinálásával ősszel indul a nagyvárosok zöld programja.

A települési fásítások mellett nem szabad elfeledni, hogy az országfásítási program fő eleme, az új erdők telepítése, melyre a pályázati lehetőségek továbbra is nyitva állnak a földtulajdonosok előtt a VP5- 8.1.1-16 Erdősítések támogatása programban! 

Reméljük, hogy a sikeresen megvalósult fásítási akció az önkormányzati vezetők szemléletét is formálta és a jövőben más országfásítási pályázatban is lelkesen pályáznak, tovább szolgálva a településük zöld érdekeit, mert minden FA számít!

forrás: Egererdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az utolsó európai őserdő a politika viharaiban

Következő cikk

STIHL MS 881 - a világ legerősebb motorfűrésze



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…