FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

STIHL MS 881 – a világ legerősebb motorfűrésze

A STIHL MS 881 a világ legerősebb sorozatgyártásban készülő motorfűrésze, amit a fejlesztők arra terveztek, hogy hatékonyan, professzionális módon birkózzon meg a kifejezetten vastag fákkal is. Néhány hete Magyarországra is érkezett egy szállítmány a „legek gépéből”, és bár a jelen piaci helyzet nem kedvez az új termékek gyors bevezetésének, rövid időn belül további darabok is várhatók a STIHL szakkereskedéseiben.

A legnagyobb a világon

8,7 lóerő teljesítmény, 121,6 köbcentiméter lökettérfogat, 9,9 kilogramm össztömeg, 63 centiméteres vágáshossz, 8,9 méter/másodperc láncsebesség. Számokban ez jellemzi a STIHL MS 881 motorfűrészt, ami ezzel kiérdemelte a világbajnoki címet. A nyers erő azonban nem minden, és ezt a gyártó is tudja, így a lóerőkhöz illesztette mindazokat a technikai megoldásokat, amik egy modern STIHL motorfűrészt megbízhatóvá, hatékonnyá, kezelőbaráttá és mindezek miatt rendkívül népszerűvé tesznek.

Minden, ami egy sikeres motorfűrészhez kell

Az MS 881 döntőfűrész alapfelszereltségének része a STIHL 2-MIX technológia, ami úgy növeli a gép teljesítményét, hogy közben a fogyasztást és az emissziós értékeket csökkenti. A fejlesztésnek köszönhetően elkülöníthető a kipufogógáz és a friss gázelegy, amivel a kipufogógázban minimálisra csökkenthető az el nem égett anyagok mennyisége. A téli üzemeltetést könnyíti meg az elektromos karburátorfűtés, amit hőmérsékletfüggő be- és kikapcsolás-vezérléssel láttak el. Segítségével megakadályozható a karburátor eljegesedése.

MS-MS881-US-IM-002

A gépindítás megkönnyítése érdekében az MS 881 szintén alapfelszereltségként megkapta a STIHL ElastoStart rendszert, aminek köszönhetően a felhasználók búcsút inthetnek az indítózsinór hirtelen megrántásának. Egy speciális, a láncfűrész indítófogantyújában lévő rezgéscsillapító elem a húzóerőnek megfelelően elfordul, ami így egyenletes, hirtelen erőkifejtés nélküli indítást tesz lehetővé. Szintén a könnyű indítást segíti a dekompressziós szelep, ami a hengerben lévő sűrített keverék egy részét engedi távozni.

A polietilén szűrőanyagból készülő HD2 szűrővel ellátott motorfűrészek esetében lényegesen ritkábban kell szűrőt tisztítani, aminek köszönhetően növelhető a motor élettartama, valamint meggátolható a dugattyúk és a henger idő előtti kopása. A STIHL MS 881 láncfűrészt ilyen HD2 szűrővel szerelik, ami 70 százalékkal sűrűbb anyagú, mint a gyapjú- és poliamid alapúak. Ezért a rendszer a legfinomabb port sem engedi be a motorba, ami egy ilyen nagyértékű gép esetében különösen fontos.

Ehhez kapcsolódva a gépben megtaláljuk a STIHL kompenzátorát, ami a láncfűrész karburátorának szabályozóegysége. Ez gondoskodik arról, hogy a motorteljesítmény, a füstgáz-minőség és az üzemanyag-felhasználás hosszú időn keresztül ugyanolyan maradjon akkor is, amikor a légszűrő már nem teljesen tiszta. Azt tehát csak akkor kell tisztítani, amikor a láncfűrész teljesítménye már érezhetően visszaesik. A karbantartási munkák mérséklésére szintén kiváló megoldás a STIHL EMATIC lánckenő-rendszer, aminek segítségével akár 50 százalékkal is csökkenthető az olajfelhasználás.

MS-MS881-AW-007
A világbajnoknál is kiemelt szempont a kényelem

Egy majdnem 10 kilogrammos, és 8,7 lóerő teljesítményű motorfűrésznél kiemelt jelentőségűek a STIHL felhasználóbarát fejlesztései, így nem meglepő, hogy az MS 881 ezeket is alapfelszereltségben tartalmazza.

A STIHL antivibrációs rendszere kényelmesebb és könnyebb munkavégzést szavatol, hiszen az érezhetően „nyugodtabbá”, kíméletesebbé teszi a motorfűrészt. A döntés tehát kevésbé megerőltető. A motor és a fűrészlánc rezgéseinek átvitelét pontosan kiszámított ütközőzónák csökkentik, így azok kevésbé jutnak el a csőfogantyúra és a hátsó fogantyúra – onnan pedig a gépkezelőre.

Szintén az egyszerű és hatékony működtetést garantálja az egykaros kezelés, ami a fogantyún ad helyet a legtöbb fontos funkciónak. Ilyen például a hideg- és melegindítás, a szívató, a fojtószelep vagy a leállítás. A megoldásnak köszönhetően nemcsak komfortosabb, de biztonságosabb is a munkavégzés.

Már működnek a magyar erdőkben

A közelmúltban a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság első regionális fordulóján, Császáron is felbőgött egy STIHL MS 881 motorfűrész, hangos bizonyítékát adva annak, hogy ha a nehéz piaci helyzet miatt a szokásosnál kicsit lassabban is, de érkeznek Magyarországra a gyártó legújabb fejlesztései, és ez a legerősebb típussal sincs másként.

SK-HEXA-EU-AW-001

A tervezetthez képest ugyan néhány hónapos csúszással, de a közeljövőben elérhető lesz a szakkereskedésekben a HEXA vágórendszer, vagy a világ legerősebb akkumulátoros motorfűrésze, a STIHL MSA 300 is.

Addig viszont érdemes figyelemmel kísérni a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot, aminek második regionális fordulója június 11-én, Ásotthalmon lesz, a folytatásban augusztus 13-án Ropolyon, augusztus 27-én pedig Bükkzsércen zúgnak fel a motorfűrészek. A selejtezőket követően a döntőt ezúttal szeptember 10-én, Bábolnán rendezik majd az ország legjobb fakitermelő csapataival.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon.

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Heves megyében is befejeződött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka

Következő cikk

Függesztett fa tetőszerkezet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések