FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás Tótkomlóson

Gyümölcsfa csemetékért lehetett jelentkezni a napokban Tótkomlóson, a városháza udvarán. Az orosházi Rágyánszki Faiskolával jó az önkormányzatnak a kapcsolata, ennek is köszönhető, hogy a kertészettől érkezett egy felajánlás: földmunkák ellenében ingyen elszállíthattak a komlósiak 223, több fajta gyümölcsfacsemetét. Ezt osztották ki ingyen, családonként kettőt.

A lakosság saját portáján elültetheti és hamarosan már szüretelheti a gyümölcsfákról a körtét, a mandulabarackot, a kajszibarackot és a cseresznyét. A helyszínen egy szakember adott praktikus, az ültetéssel, a fák gondozásával kapcsolatos tanácsokat.

Számos, más fásítási, zöldítési akcióhoz csatlakozik az önkormányzat, a civilek is kiveszik a részüket szűkebb, vagy tágabb környezetükben és ültetnek fákat. Dr. Pertics Attila helyi lakos felajánlásával 250 szilfa kerülhet kül- és belterületre, a munkálatokba a városüzemeltetés dolgozói bevonják a Jankó és a szlovák iskola diákjait.

Lóczi Márai kertész szakirányító érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat is rendelt hat fajta díszfát. Sok a még fásításra váró hely a városban. A 10 millió Fa országos mozgalommal kapcsolatban állnak a komlósiak, ennek is köszönhetően sok csemete érkezik a városba: várhatóan 500 díszfa. Az ültetések zajlanak mindaddig, amíg az időjárás ezt engedi.

– Egy felhívással fordulunk a lakossághoz, szeretnénk őket bevonni az ültetésekbe. Plakátokon, a közösségi médiában is arra kérjük a komlósiakat, segítség a zöldítést akár kétkezi munkával, vagy vadvédő rácsok beszerzésével. Ez utóbbira is nagy szükségünk van-lesz a fásításkor – hangsúlyozta a szakember, aki még egy felajánlásra emlékeztetett. Zsingor János és családja hozzájárult a városszépítéshez: a tőlük kapott 57 tő rózsát elültették a Szabadság téren és a reumatológia előtt.

A nap végén azt már a polgármestertől, Zsura Zoltántól tudtuk meg, hogy a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés. Körülbelül 100 család kertje gyarapodhat, ha a lakosok végeznek az ültetéssel. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel szeretne a városvezető még egy hasonló akciót megszervezni.

forrás: BEOL 11-28

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európa újra felfedezheti a tűzifát

Következő cikk

MEKH Energiastatisztika 2021



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…