FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

NEXT500 pavilon

Az MVRDV május elején ünnepélyes keretek közt nyitotta meg e pavilont a németországi Augsburgban a Fuggerei – a világ legrégebbi szociális lakóparkja – 500. évfordulójának tiszteletére. Az úgynevezett “NEXT500” pavilon elkészültével egy öt héten át tartó, a szociális lakhatás jövőjével foglalkozó vitaprogram és rendezvénysorozat vette kezdetét.

Az íves faszerkezetben a “Fuggerei of the Future” című kiállítás volt látható, amely egy új “Fuggerei-kódot” és három javaslatot tesz a világ hasonló komplexumaira.

Bár a szociális lakásépítési komplexum 1521 óta áll Augsburgban, az 500. évfordulót tavaly augusztus 23-án, 2021-ben ünnepelték – pontosan 500 évvel az alapítása után. A pavilon elkészültével megkezdődött az öt héten át tartó programsorozat.

Május 6. és június 12. között a NEXT500 Pavilon több mint 100 eseménynek adott otthont, köztük workshopoknak, koncerteknek, felolvasásoknak, tárlatvezetéseknek és panelbeszélgetéseknek. Ezek az események nemcsak a Fuggerei évfordulóját ünnepelték, hanem rávilágítottak e lakópark aktualitására is a jelen korban.

A 30 000 látogatót vonzó, öt héten át tartó rendezvénysorozat után a NEXT500 pavilon a hollandiai Groningen városába költözik. Az elkövetkező két hétben a szerkezet kereszthasított fából készült paneljeit szétszerelik és Hollandiába szállítják, ahol a Fraeylemaborg Alapítvány művészeti és angol tájparkjának rendezvénytereként újjáépítik (lásd itt).

előadások és találkozók számára kialakított előtér

Az MVRDV NEXT500 pavilonja a németországi Augsburgban hosszú, keskeny, nyeregtetős épület, amelyet a Fuggerei (lásd itt) szociális lakópark hosszú sorházai ihlettek. Az egyetlen egyenes tömb helyett a pavilon egyik vége ívelt és megemelt, hogy utaljon a pavilon szerepére a jövőbeli Fuggerei felé tekintve, mind Augsburgban, mind a világ minden táján.

Ez a megemelt vég 8,5 méteres konzolos véget képez, amely egy tribünnek ad otthont előadások, viták, műhelyek és egyéb kulturális események számára. Az MVRDV (bővebben itt) a szerkezetet teljes egészében keresztrétegzett fából (CLT) épült, a nyolc méteres konzolos és dupla ívű elemekkel a modern CLT-technológia határait feszegetve.

MVRDV fenntartható építészete

A fenntarthatóság döntő szerepet játszott e szerkezeti megközelítés kiválasztásában; a fa tárolja a szenet ahelyett, hogy a légkörbe bocsátaná, míg a CLT lehetővé tette, hogy a pavilon moduláris rendszert használjon, amely a pavilont könnyen szétszerelhetővé teszi, biztosítva, hogy egy második életet is élhessen egy szociális vagy fenntartható kontextusban. A faanyagot a Fuggerei saját erdeiből szerezték be, míg a szerkezet fából készült belső tereit egy helyi ácsmester készítette.

a pavilon belseje Augsburgban (Németország)

A pavilon belsejében a látogatók megismerkedhetnek a “jövő Fuggerei” című kiállítással. Bár a Fuggerei-t 1521-ben Jakob Fugger német kereskedő alapította, a lakáshiány, az éghajlati válság, a társadalmi egyenlőtlenségek és az elszigeteltség idején a Fuggerei fenntarthatóság-központú és emberközpontú koncepciója még mindig modellt kínál a mai kor számára.

A kiállításhoz az MVRDV és a Fugger Alapítvány tanulmányozta a meglévő augsburgi komplexumot, és a Fuggerei újonnan írt “Fuggerei Code”-jával összhangban a komplexum sikeres szociális lakhatás receptjét állította össze. Az eredmény nyolc egyszerű “építőelem”, amelyek az új Fuggerei rendszerének alapját képezik, és világszerte különböző körülményekhez igazíthatók. Ezekre az építőelemekre a pavilon belső elrendezése is utal, a nyolc építőelem által inspirált nyolc különböző kiállítási és rendezvényhelyszínnel.

szerk: Tóth János, forrás: designboom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdész időutazás

Következő cikk

Versenyképes tudást nyújt a hazai agrárszakképzés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések