FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Drámai fotók a Szlovéniában pusztító erdőtüzekről

Vad, nagyon vad hét volt ez a szlovén Karst régió számára. Egy pusztító erdőtűz több mint 3500 hektárnyi területet égetett le. A rendkívüli hőség és a rendkívüli szárazság eredménye ezen a nyáron.

Fotó: Marko Korošec

Marko Korošec drámai felvételeket tett közzé facebook oldalán a napokban Szlovéniában pusztító tűzvészről.

Fotó: Marko Korošec

“A helyszínen tudósítottam az eseményről, számos robbanást hallottam az első világháborús gránátokon, amelyek még mindig elterjedtek a területen, amelyen a futótűz átvonult.

Hatalmas köszönet bátor tűzoltóinknak és a légi személyzet támogatásának a tűz elleni küzdelemben, most már végre ellenőrzés alatt van. A közel 2000 fős személyzet még mindig a helyszínen van, hogy biztosítsa, hogy a lángok ne szabaduljanak el újból.”

Marko facebook pofil-oldalán további sokkoló felvételek láthatóak.

Fotó: Luca Brumat

Erdőtüzek oltásában segítenek a magyar katonák Szlovéniában

Budapest, 2022. július 25., hétfő (MTI) – Szlovéniában az erdőtüzek oltásában nyújtanak segítséget a Magyar Honvédség katonái – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-t.


A közlemény szerint a két ország miniszterelnökének egyeztetését követően pénteken indult el két helikopterrel 13 magyar katona a szlovéniai Temnicára, ahol csatlakozva az osztrák, horvát, olasz, román, szerb és szlovák katonákhoz, jelentős szerepet vállalnak a térségben az elmúlt napokban kialakult és terjedő erdőtüzek oltásában. A közlemény szerint a magyar katonák a Mi-17-es helikopterekkel később Divacára települtek át.

A honvédek három nap alatt csaknem 30 órát repültek és 195 ballon, azaz 585 tonna vízzel fékezték a lángok további terjedését.

“A térség lakosai hálásak az oltási műveletben résztvevő valamennyi nemzet katonájának, akik a nagy hőségben kitartóan, emberfeletti teljesítményt nyújtva óvják, mentik az ott élő szlovén emberek értékeit” – olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy Magyarországon a vízhiány által sújtott városokban is segít a Magyar Honvédség.
Fotó: Marko Korošec

Történetének legnagyobb tüzével küzd Szlovénia az Olaszországgal közös határán
Belgrád/Ljubljana, 2022. július 22., péntek (MTI) – Több mint ezer tűzoltó, valamint több száz rendőr és katona, illetve helikopterek is oltják a tüzet a szlovén-olasz határon, ahol ötödik napja tombolnak a lángok, a szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban.

Csütörtök este az olasz civil védelem egyik önkéntese életét vesztette, amikor egy kiégett fa rázuhant – közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

Három határmenti településről is evakuálni kellett Vojscica, Temnica és Novela lakosságát, a körülbelül négyszáz embert egy közeli településen szállásolták el. Az emberek csütörtökön megpróbáltak visszatérni otthonaikba, de az ismételten felcsapó lángok miatt a többségüknek újra az ideiglenes szálláson kellett éjszakáznia. Marjan Sarec védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tűz nem veszélyezteti a lakóházakat, viszont a sűrű füst miatt nem ajánlatos az érintett térségben tartózkodni.

A tűz több mint kétezer hektáros területen pusztít. Az oltásban olasz, horvát, osztrák és szlovák repülőgépek és helikopterek is segítik a helyi tűzoltók munkáját. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a levegőből eddig több mint 900 ezer liter vizet locsoltak az érintett területre.

A hivatalos szervek tájékoztatása szerint munkájukat az is nehezíti, hogy a tűz sújtotta területen több, a korábbi háborúkból fennmaradt, fel nem robbant gránát és akna található, és ezek most a hő hatására felrobbannak.

forrás: Marko Korošec, MTI 2022-07-22, MTI 2022-07-25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FAkkumulátor - fa alapú akkumulátor létrehozása

Következő cikk

Helyreállított turistajelzések a Bükkben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések