FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Párizs 170 ezer újabb fát ültet

pour la série 13 photos arbres remarquables

Párizs Európa egyik “legerdősebb fővárosaként” jellemzi magát. A legutóbbi hőhullámok azonban rávilágítottak arra, hogy a fák és a növényzet hiánya miatt a francia város egyes részein sokkal melegebb lehet, mint máshol.

Az utcákon, zöldterületeken és városi létesítményekben ültetett több mint 200 000 fával, nem is beszélve a Bois de Boulogne és Vincennes több mint 300 000 faegyedéről, Párizs Európa egyik legzöldebb fővárosa. A város vezetői további 170 000 fát ültetnek 2026-ig, mivel a fák fontos szövetségesek az éghajlatváltozással szemben.

Tudja meg, hogyan ápolja a francia főváros a fák örökségét, keresse meg a figyelemre méltó fákat, nézze meg a metszési naptárat…
Párizs városa egész évben figyelemmel kíséri faállományát, pótolja a pusztuló fákat és új ültetvényeket telepít. A fák életciklusa a természetes és a városi környezetben azonos, azonban a város sajátos korlátai megkövetelik az egyes fák gondos megfigyelését és a haldokló fák megújítását.

A fák közel 1,5%-át évente biztonsági okokból kicserélik

A városban, akárcsak a természetes környezetben, a fák a környezetük által biztosított fénynek, víznek és ásványi sóknak köszönhetően nőnek. Élete során egyre több fát halmoz fel, magasságban és térfogatban, és a koronáját a vázát alkotó ágak kusza csomójából építi fel. A Párizsban mindenféle helyzetben (utcák, kertek, temetők) ültetett fa nagy mérete miatt különleges óvintézkedéseket igényel.

A fa mindenekelőtt egy élőlény, amely kölcsönhatásban van a környezetével. A városban a néha nem megfelelő életkörülmények még törékenyebbé teszik: természetellenes talaj (erősen ásványi anyagokkal telített), vízhiány, erős visszhang, ami növeli a vízigényét, különböző agressziók (közlekedési sokk, szennyező anyagok kiömlése a fa tövébe, vízstressz…). Mivel az altalaj nagyon zsúfolt a hálózatoktól, a gyökereknek kevés helyük van a föld alatt, miközben legalább akkora felületre van szükségük, mint a fa koronájának a talajra vetített felülete.

Emiatt a faállományt folyamatosan ellenőrizni, karbantartani (metszés, öntözés) és megújítani kell, és a fák közel 1,5%-át évente biztonsági okokból ki kell cserélni.

A fák karbantartási munkáinak ideiglenes ütemterve

A fák karbantartására, kivágására és ültetésére vonatkozó ideiglenes 15 napos ütemterv az alábbiakban olvasható.

Az egészségügyi fakivágás és ültetés térképe

Ez az interaktív térkép mutatja: a közelmúltban vagy hamarosan biztonsági okokból kivágásra kerülő fák. Minden egyes fa esetében feltünteti a döntés okát (patológia, szerkezeti hiba stb.), valamint a fa pótlására tervezett fa faját. a 2021. november 1. óta ültetett fák, kivéve az erdészeti ültetvényeket: minden egyes fa esetében meg kell adni a címet, a fajtát és az ültetés időpontját. Kérjük, vegye figyelembe: mivel az új ültetvények információs rendszerbe való integrálása hosszú időt vehet igénybe, az adatok nem valós időben frissülnek.

A térkép megtekintése teljes képernyőn

Fakivágás és madarak

Minden fakivágás előtt a Párizsi Városi Fa- és Faipari Szolgálat gondosan ellenőrzi, hogy a fákon nincsenek-e fészkek. Ha fiatal madarakkal teli fészket találnak, azokat eltávolítják és az Alfort-i Nemzeti Állatorvosi Iskolába viszik, ahol van egy begyűjtő részleg.

Hogyan tartják karban a párizsi fákat?

A 2020-2026-os hivatali időszak egyik prioritása a város természetének fejlesztése. A terv hat éve alatt a város 170 000 új fát tervez ültetni, ahol csak lehet: az utcákon, városi erdők formájában, tereken, a körgyűrű mentén, erdőkben… Miért?
A fák Párizs legjobb szövetségesei az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
A CO2 elnyelésével hozzájárulnak a levegő minőségének javításához, a levegő hűtéséhez és a hőszigetek csökkentéséhez, különösen a hőhullámok idején.
Ezek természetesen javítják az esővízgazdálkodást, és alapvető elemei a terület biológiai sokféleségének. Ők a városi környezet állat- és növényvilágának sokféleségét biztosítják.
Azáltal, hogy természetes gátként működnek a vizuális és zajszennyezéssel szemben, hozzájárulnak a lakosok egészségének javításához és a stressz csökkentéséhez.

szerk: Tóth János, forrás: Párizs város honlapja 08-19

Előző cikk

Tüzelőanyagok áfacsökkentése

Következő cikk

Még nem kötelező a KNE



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések