FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Városfa program – Tatabánya

Tatabánya elsők között csatlakozott az országos faültetési akcióhoz – Városfa szakmai program – , amelyet a MOL Új Európa Alapítvány hirdetett meg a 10 ezer fő lélekszám feletti önkormányzatok számára. A projekt keretében idén az országban hétezer fát ültet majd az alapítvány.

A mintaprojekt a Gál lakótelepen húsz facsemete ültetésével indult: platán és nyírfákat helyeztek el a parkokban. A pályázatot ugyanis még nem írták ki hivatalosan, de a kiírás munkaanyagát a megyei jogú városoknak előzetesen elküldték véleményezésre, illetve felkérték a megyei jogú városok önkormányzatait mintaültetésre. Az egységcsomagok húsz sorfát tartalmaznak – derült ki az eseményen. 

A MOL Új Európa Alapítvány célul tűzi ki a környezetvédelem elősegítését, különösen klíma- és zöldterület-védelmi tevékenységek esetén. A fenntartható jövő érdekében kívánja támogatni azokat a településeket, amelyek lélekszáma 10 ezer fő feletti, ezzel lehetővé téve zöldövezeteik minőségének javítását és bővülését a lakosság érdekében, valamint az éghajlatváltozás viszontagságaiból eredő hatások mérséklését. 

Boglári Zoltán, erdőgazdálkodási osztályvezető, az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjának titkára elmondta, a 10 ezer fő alatti településeken a korábbi akció keretében tizenkilenc fafajtából 24 ezerre lehetett pályázni. Több tucat helyszínen koordinálták az akciót. A városfásítási program ennek a folytatása. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta, fapótlási kötelezettség miatt évente több száz fát ültet az önkormányzat. Beruházások, közműbekötések kapcsán kivágott fák esetében a kivitelező számára határozatban írják elő a pótlást. Decemberben lépett életbe a fásszárú növények védelméről szóló rendelet, és döntöttek városi fakataszter létrehozásáról, várhatóan 2-3 év, amíg elkészül.

forrás: kemma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Folytatódik a Településfásítási Program

Következő cikk

Önkéntesek ültettek csemetéket a Sóstói-erdőbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések