FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa piac az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a kormány nem vezetett be semmilyen rendkívüli intézkedést vagy szabályozást a megnövekedett energiaárakkal kapcsolatban, a lakosság továbbra is a világpiaci áron vásárolja az energiát.

Az Egyesült Királyságban az Ofgem a független energiaszabályzó szervezet. Az Ofgem kalkulálja ki a UK-ben a maximális energia ár küszöböt (energy price cap), melyet a brit kormány a lakosság védelmére használ, viszont fontos megemlíteni, hogy ezt az intézkedést 2019. januárjában vezették be, így nincsen összefüggésben a jelenlegi energia krízissel.

Az fenti összefoglaló kitér arra, hogy ezt a küszöböt folyamatosan felülvizsgálják, így legutóbb 2022. áprilisában 54%-kal növelték, illetve 2022. októberében újabb 65%-os emelésre lehet számítani. Emellett az Ofgem oldalán különböző statisztikák érhetők el többek között a kereskedelmi és lakossági energiaárakról.

Az októberi esetleges 65%-os energy price cap növekedésre reagálva Rishi Sunak volt pénzügyminiszter bejelentette, hogy az energiaár megnövekedése miatt extra profitot realizáló vállalatokat megadóztatja, melyből a lakosságnak utalnak pénzügyi kiegészítést az energiaárak enyhítése végett.

A brit lakosság már hosszú ideje az energia világpiaci árát fizeti meg, így a magas energiaárakból következő alternatív fűtési lehetőségek utáni érdeklődés nem újkeletű.

Az Egyesült Királyság területének csupán 13%-a erdő, így mindenképpen importra szorul tűzifa tekintetében, melyet eddig Oroszországból, Fehéroroszországból, vagy Ukrajnából szerzett be.

Ami az energiaellátását illeti, az Egyesült Királyság Európával ellentétben nem veszélyeztetett az energiahozzáférést illetően, hiszen nem függ az orosz gáztól. Az alábbi tájékoztató feltárja a UK-ben felhasznált energia összetételét és ellátását, így megállapítható, hogy az Oroszországból érkező gáz a teljes gáz import mintegy 4%-a. Ebből kifolyólag maga az orosz gázcsap elzárása nem fenyegeti az Egyesült Királyságot az energiaellátás tekintetében, azonban a konfliktus miatt emelkedő energia világpiaci ár érvényesül.

A UK-ben az elmúlt időszakban nem tört ki pánikhangulat az energiaárak elszállása miatt. Ahogy említettük az energiaár elszállási folyamat már lényegében lezajlott, így múltbéli információkat találunk. A legfrissebb kizárólag fa tüzelőanyagra vonatkozó elemzés 2016-ban készült.

Ez a májusi BBC cikk tér ki a megnövekedett energiaárak miatti alternatív megoldásokra, ez taglalja a tűzifára irányuló keresletet is.

Emellett több cikk foglalkozik a szilárd tüzelőanyag okozta környezetszennyező hatásokról, melyek a tüzelőanyagok korlátozásához/ betiltásához vezethetnek.

A tüzelőfa a szilárd tüzelőanyag (solid fuel) kategóriában jelenik meg a statisztikában, így hivatkoznak rá az írásokban. Az iparágat képviselő szakmai szervezet a Solid Fuel Association.

A brit kormány tűzifa belföldi értékesítése vonatkozó tájékoztatója hasznos lehet a témával részletesebben foglalkozni vágyóknak.

A brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics- ONS) szilárd tüzelőanyag árazására vonatkozó statisztikája ezen a linken érhető el.

A Lekto Woodfuels szolid tüzelőanyag forgalmazó vállalat honlapján árakra vonatkozó előrejelzéseket is találhatunk.

forrás: Amer Tamás külgazdasági attasé, Magyarország Londoni Nagykövetsége

Előző cikk

Orosz fűrészáru-export kilátásai

Következő cikk

WorldSkills Competition 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…