FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa piac Ukrajnában

Az ukrán kormány szerint a következő fűtési szezonban nem emelkedik a földgáz ára a távfűtési társaságok és a lakosság számára. Ugyanakkor a magánházak alternatív fűtési rendszere ebben a fűtési szezonban fontosabb lehet, mint valaha.

Az ukrán kormány szerint a következő fűtési szezonban nem emelkedik a földgáz ára a távfűtési társaságok és a lakosság számára. Ezért a hő- és melegvízdíjak, változatlanok maradnak. Ugyanakkor a háborús körülmények között a tisztviselők attól tartanak, hogy nem lesz elég a földgáz. Mivel néhány héttel ezelőtt Herman Haluscsenko energetikai miniszter azt nyilatkozta, hogy Ukrajna saját termelése szintjére csökkenti a gázfogyasztást, egyes tisztviselők már most azt tanácsolják a lakosságnak, hogy telepítsenek szilárd tüzelésű kazánokat és vásároljanak tűzifát télire. Ezen kívül lehetséges, hogy Oroszország a fűtési szezonhoz közeledve nyit egy második földgázfrontot, és elkezdi csökkenteni az ukrán GTS-n keresztüli tranzit mennyiségét. Ilyen helyzetben a már az Ukrajnán belüli ellátással is gondok adódhatnak. Ezért a magánházak alternatív fűtési rendszere ebben a fűtési szezonban fontosabb lehet, mint valaha.

Hagyományosan késő tavasszal és nyár elején sokkal olcsóbban lehet tűzifát vásárolni, mint a fűtési szezonban. Az áraknak ebben az időben csökkenniük kell a lakosság alacsony kereslete miatt. Ám idén bár a tűzifát kicsit olcsóbban árulják, mint télen, annak ára így is magas. Az elmúlt fűtési szezon elején a tölgy tűzifa ára régiótól függően kb. 50-60 USD-re ugrott köbméterenként. A szezon végén csökkent, de minimálisan.

A háború miatt visszaesett fakitermelések száma, illetve mennyiséges, így az országban mára sokkal kevesebb az eladható tűzifa (is). Kijev megyében jelenleg nincs tölgy, lombos faanyagokból csak éger és nyír van. A tavalyi szezonhoz képest drágult a gázolaj, mindez befolyásolja az előállítás költségeit. Az aprított tűzifa ára most kb. 46,5 USD/köbméter, és valószínűleg nem lesz olcsóbb.

A fűrészáru és fatermékek kivitele 2021-ben csaknem megkétszereződött. Az Állami Vámszolgálat statisztikái szerint Ukrajna kb. 2,01 milliárd USD értékben szállított ki ilyen termékeket, ami 42,1%-al haladja meg az előző adatot. Ezek jelentős része a fűrészanyag (34,9%) kb. 690 millió USD értékben. Megjegyzendő, hogy az ukrán külgazdasági tevékenységi osztályozása szerinti (UKT ZED) a „Fa és fatermékek, faszén” 44. csoportjába tartozó áruk kiviteléről van szó.

A megmunkálás nélküli rönkfa-export továbbra is tilos, feldolgozott fatermékek kivitelének korlátozását egyenlőre nem tervezi a kormányzat.

A feldolgozott fa kivitele 2022 első negyedévében: az Oroszország ukrajnai inváziója miatti kb. egyhetes szünet után az állami erdészeti vállalkozások teljes egészében újra indították a feldolgozott termékek kivitelét. Az állami erdőgazdaságok 2022 első 3 hónapjában összesen 8485 köbméter feldolgozott terméket exportáltak kb. 1,8 millió USD értékben, 2021 azonos időszakában pedig 11098 köbmétert kb. 1,4 millió USD értékben, ami mennyiségi mutatóban 23,6%-os csökkenést, pénzben kifejezve 26%-os növekedést jelent. Erdőgazdaságonként az árak változók.

Magánszemélyek részére a tűzifa megvásárlása a következőképp történik (ide kattintva elérhető a rendelkezés hivatalos, ukrán szövege):

  • Az erdőgazdasági hivatalhoz vagy az erdészeti osztályhoz személyesen kell fordulni. A kérelemben fel kell tüntetni a megvásárlandó fa mennyiségét, a vevő lakcímét, szig adatait és egyéni adószámát. A kérelem benyújtásakor a lakossági tűzifa értékesítési koordinátorától megkapja a tűzifa kiadásért felelős erdészeti képviselő elérhetőségét.
  • A számla átvétele után, a kérelemben feltüntetett megvásárolt famennyiség szerint szükséges fizetni. Kifizetni bármely bank fiókjában vagy internet-bankon keresztül van lehetőség.
  • Értesíteni kell az erdészet képviselőjét a befizetésről. Ezt követően lehet a vásárolt faanyagot házhoz szállítani, fuvaroztatni.

forrás: Csizmadia Alexandra, külgazdasági attasé, konzul, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa


Tűzifa beszerzésére ösztönzik a Beregszászi kistérség lakosait

Minden szakértő egyetért abban, hogy a fűtési szezon szempontjából rendkívül nehéz tél elé nézünk Ukrajnában – írta hivatalos közösségi oldalán Babják Zoltán kedden. A Beregszászi kistérség polgármestere arra kérte a kistérség lakosait, hogy kezdjenek felkészülni erre az időszakra.

Babják Zoltán Facebook-posztjában felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad csak az elektromos fűtésre hagyatkozni, ugyanis – mint fogalmazott – a gázellátás hiányában előfordulhat, hogy a hálózat nem bírja majd a túlfeszültséget, ami viszont vészleálláshoz vezethet. Ezért lehetőség szerint célszerű gondoskodni a lakás energiahatékonyságáról, a homlokzatok szigeteléséről, a lakások kandallóinak, kályháinak előkészítéséről (kéménytisztítás, biztonsági ellenőrzés elvégzése, stb.) és a szilárd tüzelőanyag (tűzifa, pellet stb.) beszerzéséről – hangsúlyozta a polgármester.

A polgármester közölte, hogy tűzifát a Beregszászi Erdőgazdaságnál igényelhetnek a lakosok. Ehhez ki kell tölteni egy kérelmet az erdészeti hivatalban (Jánosi, Fő u. 50a; Kígyós, Móricz Zsigmond u. 70.). A számla kézhezvétele után az azon szereplő összeg bármely bankfiókban vagy mobilbankban befizethető. Az erről szóló bizonylatot be kell mutatni az erdészeti hivatalban a szállítási engedély megszerzéséhez. A megvásárolt tűzifa elszállítása a vevő feladata, az erdőgazdaság nem vállal fuvarozást.

Babják Zoltán az aktuális árakról is tájékoztatott:

1. osztályú keményfa (tölgy, bükk, gyertyán) – 660 hrivnya/köbméter.

2. osztályú tűzifa (éger, nyárfa, rezgő nyár) – 550 hrivnya/köbméter.

forrás: Kárpáti Igaz Szó

Előző cikk

Faépítés technológiai fejlesztése

Következő cikk

Épül a Fellegpark a visegrádi Mogyoró-hegyen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések