FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fatolvajok ellopták az ellenük szerelt térfigyelő kamerákat

Válogatott módszerekkel dolgoznak | A rendőrség által közreadott illusztráció

A Maros Megyei Erdészeti Hivatal a hétvégén pótolta azt a három megfigyelő kamerát, amelyeket a múlt héten loptak el a Ratosnya környékén megfigyelt erdőkerületben.

A kamerákat álarcos tolvajok távolították el, felmászva a magasfeszültségű oszlopokra, ahová az eszközöket szerelték. Ilie Covrig, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatósága vezetője szerkesztőségünknek kifejtette, a közelmúltban további két hasonló esetet jegyeztek a Palotailva és Alsófancsal közelében felszerelt térfigyelő kamerák esetében is, az említett esetekben az elkövetők lefestették a kamerákat. Hozzátette, a térfigyelő kamerák ellopása nem mindig köthetők össze a falopással.

„Tizenkét erdei utat figyelünk, tizenkét újonnan felszerelt térfigyelő kamerával, az eszközökből kettő a korábbi években volt felszerelve. Eddig öt lopás vagy más típusú rongálás történt. Szalárdban elloptak egy térfigyelő kamerát, Jódtelepen először festéket öntöttek a kamerákra, utána ellopták ezeket, és ugyanez történt Alsófancsalon is. A rendőrség nehezen tud segíteni, mert az elkövetők nagyon ügyesen, szisztematikusan lopnak és rongálnak, többek között maszkot, kesztyűt viselnek, így ujjlenyomatot sem hagynak” – részletezte Ilie Covrig.

Hangsúlyozta, a történtek ellenére Segesváron és Dicsőszentmártonban is térfigyelő kamerákat fognak felszerelni az erdők ki- és bejáratainál. A terv az, hogy megyeszinten több mint húsz térfigyelő kamerával kövessék a fakitermelést és -szállítást a megyében – húzta alá a Maros Megyei Erdészeti Igazgatósága vezetője.

Ratosnya polgármestere, Marius Lircă szerint a környéken gyakoriak a lopások, az elkövetők közül a legtöbben szociálisan hátrányos helyzetűek, és vagy értékesíteni akarják a lopott kamerákat, vagy az vezérli őket, hogy esetén ne tudják őket beazonosítani. Mint mondta, fontos lenne kicserélni a nagy teljesítményű kamerákat is a településen, mivel már több mint 15 évesek és a felbontásuk sem a legjobb, ezért egy esetleges beazonosítás is nehézkes.

A megfigyelési rendszert már bevezették az erdei utakon is a Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság több erdőjében, és a közeljövőben kiterjesztik az összes állami erdő megfigyelésére. A térfigyelő rendszerek a SUMAL 2.0 számítógépes rendszerhez csatlakoznak, amely nyomon követi a faanyagot, így valós időben ellenőrizhető a faáru szállítása, és automatikusan riasztást ad illegális fuvar esetén.

forrás: maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tervezés sablonok nélkül

Következő cikk

Fiatalok az európai erdőkben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések