FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az infláció hatása az erdészeti ágazatra – Finnország

A PTT erdészeti közgazdásza, Marjo Maidell (balra), Tino Aalto, a Finn Fűrészipari Szövetség ügyvezető igazgatója és Maarit Lindström, a Finn Erdészeti Szövetség vezető közgazdásza szerint az infláció hatással lesz a finn erdészeti és fűrészipari ágazatra.

A szakértő szerint a villamosenergia-ár nem várt előnyöket hoz Finnországnak. Közép-Európában az energiahelyzet miatt az év vége felé valószínűleg leállnak a gyárak. A finn erdészeti ipar számára az energia versenyelőnnyé vált.

Az euróövezetben az infláció szeptemberben elérte a tíz százalékot, és a szakértők szerint ez a finn erdészeti és fűrészipari ágazatra is hatással lesz. Fontos háttértényező Oroszország február 24-e óta tartó támadása Ukrajna ellen. A Pellervo Economic Research PTT szerint különösen az áram ára emelkedett jelentősen, de a finn erdészeti ipar számára ez nem egyértelműen negatív.

Az erdészeti ipar sok villamos energiát fogyaszt, ugyanakkor a termelési folyamatok során áram és hő is keletkezik. Ennek csak egy részére van szükségük maguknak a vállalatoknak. A többletenergiát a vállalatok az országos hálózatba és a helyi távhőhálózatokba adják el. Az UPM, a Stora Enso és a Metsä Group erdészeti ipari csoportok közvetlenül vagy közvetve részesedéssel rendelkeznek atom- és vízerőművekben is.

Marjo Maidell, a PTT erdészeti közgazdásza

“A jelenlegi villamosenergia-árak mellett és a várható csúcsárak idején ezek jelentős versenyelőnyök” – mondta Marjo Maidell, a PTT erdészeti közgazdásza egy közleményben. Maidell valószínűnek tartja, hogy különösen Közép-Európában még az év vége előtt bezárják a gyárakat. Ennek oka lehet a veszteséges működés és a rossz energiaellátás. ‘Valójában az energia a finnországi vegyi erdészeti ipar (cellulózipar) számára versenyelőnnyé vált’ – mondja Maidell.

Szélsőséges esetben a termelés leállna

Az energiainfláció az erdészeti ágazatot (erdő alapú ipar) is negatívan érintheti. Maarit Lindström, a Finn Erdészeti Szövetség vezető közgazdásza szerint szélsőséges esetben az energiaárak erőteljes emelkedése és az áramellátás korlátozása az üzemek leállásához vezethet. Ez átmeneti nehézségeket okozna a termékek elérhetőségében.

“Finnországban eddig nem voltak erre utaló jelek. Finnországban és más országokban is rengeteg intézkedést hoznak az energiaellátás biztosítására, az árszint megfékezésére és a villamos energia megtakarítására” – mondja Lindström.

Növekvő költségek

Maarit Lindström, a Finn Erdészeti Szövetség vezető közgazdásza

Lindström szerint mind Finnországban, mind az euróövezet többi részében a “domináns” jelenség a költséginfláció. Ez az energia, az importált termékek, a szállítás és a nyersanyagok költségeinek együttes hatására következik be. A költségnövekedés azt jelenti, hogy a vállalatoknak kisebb árréssel kell működniük, ha a piaci feltételek lehetővé teszik, hogy a növekedésnek csak egy része kerüljön át a termékárakba – mutat rá Lindström.

Lindström szerint az infláció miatt a vállalatok óvatosabbak lesznek a befektetésekkel kapcsolatban. A monetáris politika várhatóan szigorodik, a piaci kamatlábak pedig emelkedni fognak, ami hatással lesz a beruházások számított jövedelmezőségére. A finn erdészeti ágazat (erdőipar = faipar) termelésének nagy részét exportálják, mind az EU-ba, mind máshová. Az infláció gyengíti a fogyasztói vásárlóerőt, és könnyen befolyásolhatja a vásárlói keresletet.

“Az infláció fokozatosan lelassítja a beruházásokat és a gazdasági növekedést az exportáló országban. Ez azt jelenti, hogy a finn faipari vállalatok exportja is lassulni fog, hacsak más piaci tényezőkben nem következik be pozitív változás” – mondja Lindström. Ugyanakkor úgy véli, hogy az infláció nem feltétlenül okozza az erdőipari fogyasztási cikkek árának emelkedését, mivel a nemzetközi verseny szoros.

“A fűrészipar szállítási volumene csökkenni fog”

Tino Aalto, a Finn Fűrészipari Szövetség ügyvezető igazgatója

Tino Aalto, a Finn Fűrészipari Szövetség ügyvezető igazgatója azt jósolja, hogy a fűrészipar hazai szállítási volumene csökkenni fog.

A fűrészipari termékeket elsősorban az építőiparban használják. Ide tartoznak az egycsaládos házak, a szabadidős házak és az olyan dolgok, mint a teraszok és egyéb kerti építmények, amelyeket az infláció és a magasabb kamatlábak mind befolyásolni fognak.

“Sokan azok közül, akik például faházba vagy nyaralóba szeretnének beruházni, kevesebb pénzzel fognak rendelkezni, mint korábban” – mondja Aalto.

Arra is rámutat, hogy a COVID-19 járvány idején a faépítés volumene jelentősen megnőtt, most azonban a tevékenység visszaesett.

A finn fűrészáru-termelés háromnegyedét exportálják. Világviszonylatban az építőipari volumen jelentős visszaesése tapasztalható, de Aalto bízik abban, hogy a finn fűrészáruk iránti kereslet stabil marad, mivel Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna exportja most hiányzik.

Írta: Tero Karjalainen
angolra fordította: Heli Mäntyranta
Fatájolta: MM
Forrás: forest.fi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fotópályázat: erdőtől a famunkákig

Következő cikk

MEGOSZ Nagyrendezvény 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések