FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fotópályázat: erdőtől a famunkákig

Az erdőtől a fafeldolgozásig: fotópályázat az ENSZ-EGB fenntartható erdőgazdálkodáshoz nyújtott 75 éves támogatása alkalmából. Határidő: december 2.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága 75. évfordulója alkalmából az ENSZ-EGB/FAO Közös Erdészeti és Faipari Szekciója az Erdészeti Felügyeleti Tanáccsal (FSC) partnerségben fotópályázatot hirdet “Az erdőtől a famunkáig: fotópályázat az ENSZ-EGB fenntartható erdőgazdálkodás iránti elkötelezettségének 75. évfordulója alkalmából” címmel.

A fotókkal két kategóriában lehet pályázni:

  1. ERDŐ

Mesélje el az ENSZ-EGB régió erdeinek történetét.

  1. FAMUNKÁK

Mutassa be a fa sokoldalúságát, egyediségét, szépségét és praktikusságát.

A fát lehet vágni, faragni, hajlítani, szögelni, ragasztani, időjárásállóvá tenni és így tovább. Felhasználható bútorok, szövetek, játékok, papír, szobrok és még sok minden más készítéséhez. A fának végtelen felhasználási lehetőségei vannak, de melyik ragadta meg a figyelmét?

A versenyre bármely tudásszintű pályázó jelentkezhet. A pályaműveket 2022. december 2-ig fogadják el.

A verseny teljes egészében a közösségi médiában zajlik. A részvételhez a következőkre van szükség:

- Kövesse a @UNECEFAOForests és @fsc_international oldalakat az Instagramon, valamint a @UNECEForests és @FSC_IC oldalakat a Twitteren; 
- Töltse fel a fényképet az Instagramon vagy a Twitteren; 
- Az Instagramon a @UNECEFAOForests és a @fsc_international, illetve a Twitteren a @UNECEForests és a @FSC_IC megjelöléssel; 
- Meséljen a képaláíráson keresztül az ábrázolt erdőről vagy famunkáról (cím, hol és mikor készült a fotó? Mit ábrázol?); 
- Használja a #UNECEForests75 és a #ForestsForAllForever hashtageket; 
- Terjessze a hírt, és szerezze meg a legtöbb lájkot! 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy csak akkor küldheti be a fotóit, ha a közösségi média fiókjai nyilvánosak.

Minden kategóriában öt győztest választunk ki a közösség által az összes platformon elért kedvelések száma alapján.

A verseny szórólapja itt található.

Miért fontosak az erdők?

Az erdők bolygónk egyik legváltozatosabb és legértékesebb ökoszisztémája. A világ teljes szárazföldi területének 31%-át (4 milliárd hektár) borítják, 42%-uk az ENSZ-EGB régióban található (1,7 milliárd hektár). Az ökoszisztémák létfontosságúak mind az emberek, mind a bolygó számára, mivel támogatják a megélhetést, tiszta levegőt és vizet biztosítanak, megőrzik a biológiai sokféleséget, és reagálnak az éghajlatváltozásra. Az erdők a megújuló nyersanyagok rendkívüli forrását jelentik számos termék számára: a bútoroktól és épületektől kezdve a gyógyszerekig és szövetekig.

Az erdőket azonban az éghajlatváltozás, az erdőirtás, az erdőtüzek és más zavaró tényezők minden eddiginél jobban fenyegetik. Ezért a felelős erdőgazdálkodás kulcsfontosságú az egészséges és ellenálló erdők fenntartásához, hogy az emberek élvezhessék mindazt, amit az egészséges erdők nyújtani tudnak.

Az UNECE együttműködik az FSC-vel, hogy rávilágítson arra, hogy a felelős beszerzés nagy szerepet játszik az egészséges erdők fenntartásában. A széles körben elismert, megbízható és szigorú erdészeti tanúsítási rendszer, az FSC és az “ellenőrzött fa” címke – amely világszerte több millió terméken megtalálható – igazolja a fenntartható beszerzést az erdőtől a fogyasztóig. A felelős erdőgazdálkodásra vonatkozó szabvány bizonyított megoldás napjaink éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos kihívásainak kezelésére. Ez azt jelenti, hogy egy olyan tanúsítás választása, mint az FSC, segít megvédeni az erdők és a tőlük függő közösségek jövőjét.

A #UNECEForests75 és #ForestsForAllForever hashtagek követésével naprakészen követheti a pályázatokat.

Háttér

Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságát hivatalosan 1947-ben hozták létre a régió II. világháború pusztításait követő újjáépítésének támogatására, és azóta többoldalú platformot biztosít a páneurópai gazdasági integráció előmozdítását célzó nemzetközi együttműködéshez, többek között a régió erdőgazdálkodása fenntartható kezelésének támogatásával.

Ma az erdők és az erdőkön kívüli fák fenntartható kezelésének előmozdításával ezek az erőfeszítések hozzájárulnak ahhoz, hogy az országok megvalósítsák a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló menetrendjét.

Forrás: ENSZ-EGB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sikeres volt az érdi Beliczay-sziget újraerdősítése

Következő cikk

Az infláció hatása az erdészeti ágazatra - FinnországStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések