FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faszerkezettel kapcsolt építész campus

A francia Périphériques Marin + Trottin Architectes stúdió tervezte a Grand Paris Eco-Campus épületei közötti átjárók fedését szolgáló extrém faszerkezeteket, lépcsőket a franciaországi Vitry-sur-Seine-ben.

Marin + Trottin Architectes bemutatja az öko-kampuszt Párizsban

A francia Périphériques Marin + Trottin Architectes stúdió elkészült a Grand Paris Eco-Campus épületével a franciaországi Vitry-sur-Seine-ben. Az építőipari szakmák számára az energiahatékonyság témája mentén kialakított képzési központ a projekt egy szélesebb körű terv része, amely a Vitry Domaine Cherioux parkosított komplexumát alakítja át.

A tervezési folyamat során az építészeket a töredezettség elemei vezették, ahogyan azt a szögletes terek, a két nagy folyosó, amelyek vizuálisan és funkcionálisan is darabolják az egész területet, valamint a fából készült háromszögletű, látható vázszerkezet megvalósítása. Az építészek összekapcsolták az új szerkezeteket a Campus zománcozott téglahomlokzatával, amelyet a helyszínen egykor működő ipari gyárakra emlékeztetnek.

A konstruktív örökség és a modern anyagok ötvözése

A Grand Paris Eco-Campus egy 150 m x 50 m-es, hosszúkás háromszög alakú telken helyezkedik el. A Périphériques Marin + Trottin Architectes a projekt főtervét hat téglaépületből álló, három szigetecske mentén elosztott csoportként állítja össze, amelyeket két észak-déli és egy hosszú kelet-nyugati kereszttartó választ el egymástól. Ez utóbbi alkotja a belső központi utcát, amely összegyűjti, szétosztja és megszervezi a terület töredezett tömbjeit a két szintjén, és otthont ad az oktatási műhelyeknek. Ezt a kelet-nyugati kereszteződést egy hagyományosan összeállított, háromszögelt fakeret védi, amely egy kortárs ETFE burkolatot hordoz.

A faszerkezet újraértelmezi a régi szögletes alakzatokat és a külvárosi teraszos elrendezést.

A helyszín ipari múltját idézve az építészek az Eco-Campus homlokzatát zománcozott téglával burkolták. Ezek tónusai és anyagszerűsége az 1930-as években itt egykor állt gyárak és Cherioux birtok metaforikus ábrázolásaként szolgálnak. A terv továbbá újraértelmezi a külvárosi ipari építmények szögletes alaprajzát és teraszos elrendezését, hogy egy új, a történelemben gyökerező, kortárs egyetemi negyedet hozzon létre.

szerk/ford: Tóth János, forrás: designboom 10-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

Következő cikk

Zöld fordulatra felkészülni!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések