FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faépítés technológiai fejlesztése

A németországi Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH az automatizálás fokozatos bevezetése mellett döntött, ezért fektetett egy WALLTEQ M-120-ba. A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre nagyobb számban épít többszintes társasházakat.

Az 1978-ban a németországi Bahlingenben alapított Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH számos területen tevékenykedik: aktívan részt vesz családi házak építésében, emellett nagyszabású projekteket valósít meg, de tetőépítést és felújítást, bővítéseket és egyéb klasszikus ácsmunkákat is vállalnak. Míg a felújítások (a projektek mintegy 30 százaléka évente) nagyrészt állandók, addig a családi házak és a többszintes társasházak aránya a rendelésektől függően változik.

Jakob Schätzle termelési vezető szerint: – „Ezek az ingadozások abból fakadnak, hogy a családi házak számát azonnal csökkentenünk kell, amint több nagyszabású projektet elfogadunk. Tavaly például csak 8 családi házat építettünk, mert volt egy nagy projektünk, amiben a kisebb társasházak mellett 2×6 lakóegység is volt.” Ez azt is jelenti, hogy az igények nagyobbak, mint amekkora a kapacitás. Ez volt az egyik oka annak, hogy 2020-ban egy WEINMANN ácsipari CNC megmunkálóközpont üzembe állításával automatizálták a termelést.


A kevesebb lehet több

A beruházás másik célja a faépítészetben tapasztalható szakképzett munkaerő hiányának pótlása volt. – „A WALLTEQ M-120-al többet sikerült termelnünk a meglévő létszámunkkal.” – magyarázza Jakob Schätzle. A termelési vezető számításai szerint 30 százalék körüli kapacitás-növekedést értek el a beruházással, amivel a megnövekedett kereslet nagyrészét már lefedik. És mindez állandó magas minőségben, ami egy másik kulcsfontosságú indok volt a vállalat számára a termelés automatizálására. A géppel számos művelet nagy pontossággal elvégezhető, beleértve az ajtó- és ablaknyílások, kötőelemek, valamint a villamos és egyéb szerelvények helyének elkészítését is.

A WALLTEQ M-120 lehetővé teszi a vállalat számára a fal-, tető- és födémelemek magas fokú előregyártását.
Fotó: Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH

Több kapacitás a nagy projektekhez

A gépen két alkalmazott dolgozik, akiknek feladatai alapvetően megváltoztak az automatizálás hatására. – „Régebben sok esetben közvetlenül a vágásnál kellet rögtönözni és mindig voltak nyitott kérdések a munka előkészítésben.” – emlékszik vissza Jakob Schätzle. Ma a munkaelőkészítés egyértelműen meghatározza a komponensek szerkezetét, nagyrészt szabványos részleteken keresztül. A gépnél dolgozó alkalmazottak már csak felülvizsgálják az adatokat. Ez zökkenőmentessé teszi az adatáramlást és minimálisra csökkenti a hibaforrásokat, és nem utolsó sorban rengeteg időt
takarítanak meg.

Az idők nőttek a munkaelőkészítésben, de egy órával több munka az irodában körülbelül három-
négy órával kevesebbet jelent a termelésben. A gyártósor lehetővé teszi a nagy projektek sokkal
gyorsabb feldolgozását” – magyarázza Jakob Schätzle – „A tavalyi 2×6-os egységeknél például 1950
m2 falfelületet gyártottunk le körülbelül két hét alatt. Manuálisan még négy-öt hétre lett volna
szükségünk. A nagyprojekt túl sokáig lekötötte volna a kapacitásainkat, ami miatt el kellett volna
halasztanunk vagy akár el is utasítanunk a kisebb projekteket. Az új berendezés lehetőséget adott
arra, hogy ekkora megrendeléseket fogadjunk.

A WEINMANN rendszernek köszönhetően a cég növelni tudta kapacitását, és egyre gyakrabban épít többszintes társasházakat.
Fotó: Kreutner & Schmälzlin Holzbau GmbH.

További növekedés a cél

Ezeken a szinteken ez egy viszonylag kis beruházásnak számít. – „Számunkra a WALLTEQ M-120 egyfajta kísérleti projekt a „kíméletes” kezdéshez. A meglévő gerendamegmunkáló CNC gépünknek köszönhetően már volt tapasztalatunk a korszerű munka előkészítésben. Tapasztalatot akartunk szerezni egy kisebb beruházási költségű berendezéssel, amin teszteljük az adatátvitelt, és fejlesztjük a gyártási a folyamatot, amíg az zökkenőmentesen működik.” – mondja Jakob Schätzle

Mivel a WALLTEQ M-120 fal-, tető- és födémelemek gyártására egyaránt alkalmas, optimális feltételeket kínál. Lehetővé teszi az összes alkatrész magas fokú előregyártását és az összes szükséges megmunkálás kidolgozását. És ezután? – „Később valószínűleg kicseréljük a gépet egy nagyobbra, vagy megtartjuk, és a jövőben két sort használunk – az egyiket a falakhoz, a másikat a tető- és födémelemekhez.” – mondja Jakob Schätzle

Forrás: (x) Lignomat Kft – a HOMAG berendezések magyarországi képviselete
– a Der Zimmermann szaklap 2022/6. alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Németország tűzifa piaca

Következő cikk

Tűzifa piac Ukrajnában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések