FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai faépítés bővülési lehetőségei

Az AMS Institute támogatást kap a faépítéssel kapcsolatos tévhitekkel kapcsolatos kiterjesztett kutatásra. Az együttműködéssel a projektpartnerek célja, hogy megváltoztassák a faépítéssel kapcsolatos gondolkodásmódot az európai építőiparban.

A tömörfával építésről kialakult felfogási akadályok és mítoszok

A faépítésnek számos előnye van – például az előregyártás lehetősége, az egészséges beltéri klíma, az alacsonyabb CO2- és nitrogén-kibocsátás, a körkörösség és a megújíthatóság. Ennek ellenére a fa mint építőanyag széles körű elfogadása és elfogadtatása lassan halad.

Ebben a füzetben az AMS Institute szakértői a gyakori, tartósan fennálló tévhiteket vizsgálják, amelyek akadályozzák a tömeges fa tömeges elfogadását az építőiparban Hollandiában. A Built by Nature által finanszírozott jelenlegi hat hónapos projekt a kutatás hatókörét szélesebb európai piacra terjeszti ki.

Nemzetközi irányítóbizottság az egységes narratíva megteremtéséért

A Built by Nature egy olyan hálózat és támogatásokat nyújtó szervezet, amelynek küldetése a faépítés átalakulásának felgyorsítása Európában.

Egy akadémikusokból, ipari szakértőkből és politikai döntéshozókból álló, részben a Built by Nature hálózat által javasolt nemzetközi irányítóbizottság fogja felügyelni az eredményeket, és segíteni fogja egy közös és következetes tömörfával építési narratíva létrehozását. Az AMS Intézet kutatói és vezető kutatói további kutatásokat fognak végezni a tömeges faépítéssel kapcsolatban, hogy sikeresen felgyorsítsák ezt a projektet.

A 12. századi skandináv templom és egy fából épített holland fűrészüzemi csarnok a
faépületek hosszú élettartamát szemlélteti

Miért van szükség a faépítésre való áttérésre?

Az éghajlatra és környezetünkre gyakorolt káros hatásuk ellenére az abiotikus építőanyagok, mint a beton, az acél és a tégla, a legszélesebb körben használt anyagok az épített környezetben. Az éghajlatváltozás, az anyaghiány és a jelenlegi lakáshiány sürgősen szükségessé teszi olyan alternatív építőanyagok használatát, amelyek korlátozzák az építőipar által okozott környezeti károkat. Az építőipar felelős az ember által okozott CO2-kibocsátás 38%-áért, amelynek körülbelül egyharmada közvetlenül az abiotikus építőanyagok bányászatához és előállításához kapcsolódik.

“Ez a projekt azért fontos, mert a létfontosságú kutatást szélesebb piacra terjeszti ki – az AMS Institute és partnerei tudományos és ipari szakértelmét felhasználva szembeszáll a tömeges faépítéssel kapcsolatos, különösen a tömeges faépítéssel és általában a regeneratív modellekkel kapcsolatos régi felfogásokkal és elavult gondolkodásmóddal. Azáltal, hogy megfogalmazzuk, hogy melyek ezek az akadályok, különösen páneurópai kontextusban, megkezdhetjük a releváns és időszerű figyelemfelkeltő és tájékoztató kampányok tervezésének és megvalósításának kritikus folyamatát, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódot és felgyorsítsuk a fa és a bioalapú megoldások használatát. Ez a munka tehát fontos lépés az épített környezetünk szén-dioxid-mentesítésének irányába, és kiválóan illeszkedik a Built by Nature Accelerator Fund célkitűzéseihez.”
Amanda Sturgeon, a Built by Nature vezérigazgatója

“Ahhoz, hogy valóban a jövőnek megfelelő helyeket hozzunk létre, alapvetően másképp kell gondolkodnunk és cselekednünk az építőiparban. Nagyszerű látni, hogy a Built by Nature osztja az AMS Institute elképzeléseit. Ezzel a támogatással az AMS Institute erősítheti a Built by Nature hálózatot a faépítésen belüli tévhitek kutatásával, és ezáltal felgyorsíthatja a faépítésre való áttérést.”
Kenneth Heijns, az AMS Institute ügyvezetője

szerk: Tóth János, forrás: AMS 2022-06-09

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Budapest Design Week 2022

Következő cikk

UPM Biofore House



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések