FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Illegális fakitermelés elleni küzdelem Romániában

„Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – közölte csütörtökön a környezetvédelmi minisztérium.

A tárca a Facebook-oldalán a Der Spiegel című német lap aznap megjelent írására reagált, amely szerint Románia erdőit nagymértékű illegális fakitermelés fenyegeti.

A minisztérium állásfoglalása szerint a cikk a román hatóságok által korábban feltárt erdőirtásos esetekre alapozza az állításait, amelyek nyomán büntetőeljárások is indultak. „Jelenleg csak nagyon kis valószínűséggel fordulhatnak elő hasonló esetek. Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – olvasható a bejegyzésben.

fotó: Vladimir Zlotnik, dreamstime.com

A minisztérium szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően sem az ellenőrző szervek, sem más szervezetek nem számoltak be nagy erdőterületek illegális kivágásáról. A tárca emlékeztetett arra, hogy a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszer révén Románia rendelkezik a legösszetettebb adatbázissal, amely lehetővé teszi az elkövetők vagy szabálysértők azonnali azonosítását és megbüntetését. Emellett Románia a legnagyobb erdei élőhely-helyreállítási programot működteti, amely műholdképeket használ az illegális fakitermelés, a nem megfelelő erdészeti munkák és a természeti katasztrófák által érintett erdők azonosítására.

fotó: AGERPRES

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a beindításától eltelt két évben több mint 2 millió lekérdezés érkezett az Erdőfelügyelő weboldalra a romániai utakon szállított farakományok jogszerűségét ellenőrző állampolgárok részéről. „Bármilyen illegális szállítmány valós időben felderíthető; mi rendelkezünk Európa legnagyobb szigorúan védett érintetlen erdőterületével, és folyamatosan új, védelem alatt álló területeket azonosítunk és hozunk létre”  – sorolta a tárca.

A bejegyzés kitér arra is, hogy Romániának az erdők megóvására tett erőfeszítéseit a szakértők és az Európai Bizottság vezetése is elismeri.

forrás: Maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Társadalmi egyeztetés indult a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról

Következő cikk

EU-jog ellenes a lengyel erdőgazdálkodásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések