FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Akadémiai Emlékerdő 197. fája

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek Széchenyi-emléknapot. A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban koszorúzással majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben faültetéssel emlékeztek megy a Magyar Tudományos Akadémia alapítójáról, gróf Széchenyi Istvánról.

1825. november harmadikán ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Erre is emlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepén Nagycenken a mauzóleumban tartott tiszteletadáson és koszorúzáson. A hagyományoknak megfelelően a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is megemlékeztek a legnagyobb magyarról.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen prof. dr. Faragó Sándor rector emeritusa Soproni Egyetem korábbi rektora a tudomány javára adott felajánlások máig tartó hatásait méltatta.

fotó: Griechisch Tamás

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben.

fotó: Griechisch Tamás

Tevékenységünk során figyelnünk kell arra, hogy munkánk virágai és eredményei szárnyakat adjanak másoknak. Célunk, hogy a társadalom minél szélesebb rétegéhez köztük a fiatalokhoz is eljuttassuk a tudomány szeretetét és ismeretét

– tette hozzá Kollár László.

fotó: Griechisch Tamás

Az Akadémiai Emlékerdő 197. hársfáját a Magyar Tudományos Akadémia és a Soproni Egyetem képviselői ültették el. A faültetés hagyománya 2000-re nyúlik vissza. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának 175. évfordulója alkalmából az akadémia rendes tagja, Solymos Rezső kezdeményezésére hozták létre az emlékerdőt. Helyszínéül a soproni Páneurópai Piknik Emlékhelyet választotta, utalva a tudomány határok nélküliségére. 

fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen részt vett többek között Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese, prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem Rektora, dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, prof.dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója, Csorba János, Nagycenk polgármestere és Farkas Gábor, a Soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatója. 

fotó: Griechisch Tamás

forrás: sopronmedia

Előző cikk

Stihl Timbersports VB 2022

Következő cikk

Sumal - a kritika kritikájaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Tovább

Gyászhír – Kenyeres Pál [80]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy Kenyeres Pál faipari gépészmérnök, erdésztechnikus, a hazai falemezipar és fakereskedelem jó ismert személyisége,…