FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Főkert – őszi ültetési szezon

Frissen ásott földkupackák, a szállító járműveken katonás rendben sorjázó facsemeték, szorgoskodó zöld ruhás emberek… mi sem jelezhetné jobban, eljött az őszi faültetési szezon. Az elkövetkező másfél-két hónapban a város számtalan pontján találkozhatnak a járókelők munkatársainkkal, akik megkezdik a fasori és parkfák pótlását, illetve ültetését újonnan kialakított ültetőhelyeken.

Ebben a szezonban összesen 876 előnevelt, koros fát ültetünk el. A teljes mennyiség nagyságrendileg kétharmada főútvonalak, nagyobb forgalmú utak és utcák fasorait gazdagítja, míg a további egyharmad a főváros parkjaiban, zöld területein kerül végső élőhelyére. Nagyobb számban ültetünk fákat az Andrássy úton (109 db), a Diós árokban (58 db), a Rottenbiller utcában (44 db), illetve a Fiumei úton (40 db), de több tucatra rúg azoknak az utaknak, utcáknak a száma, ahol hamarosan frissen ültetett fákkal találkozhatnak a járókelők vagy a környéken élők.

Az érvényben lévő kormányrendelet alapján a fakivágások utáni fapótlások esetében alkalmazkodni kell a meglévő fasor fafajához, azonban vannak olyan esetek, melyek a fafaj cseréjét indokolják. Ilyen lehet például egy kártevő megjelenése vagy a fák életterének megváltozása, beszűkülése, de egyre jelentősebb ok a melegebb és szárazabb körülményeket teremtő éghajlati változás is. A korábban gyakran ültetett magaskőris (Fraxinus excelsior) nem bírja a szárazságot, és a mostanában megjelent farontólepke-fajok (Cossus cossus, Zeuzera pyrina) is komoly károkat okoznak, így helyettük inkább más kőrist, például magyarkőrist (Fraxinus angustifolia subs. pannonica) alkalmazunk. De ide sorolható a közönséges pagodafán (Styphnolobium japonicum) megjelenő nektriás kéregrák (Nectris cinnabarina) is, mely szintén a faj cseréjét indokolja. Ebben az ültetési szezonban így újul meg például a Rottenbiller utca fasora is, ahol a korábban balesetvédelmi okokból kivágott közönséges pagodafákat lepényfákkal (Gleditsia triacanthos ‘skyline’) helyettesítjük, de újonnan kerülnek hársfák (Tilia ‘Szent István’) a XXII. kerületi Nagytétényi útra is. Érdekes kísérlet helyszíne lesz a Fiumei út, ahol frissen létrehozott ültetőhelyeken egy 9 különböző fafajtából álló, biodiverz fasort hozunk létre.

A nagyobb volumenű ültetések helyszíneit, az ültetendő fák számát és fajait tartalmazó táblázat itt böngészhető.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a faültetések esetében végleges döntések sokszor csak az ültetés pillanatában hozhatók meg, így előfordulhat, hogy a táblázatban szereplő fafajták, adatok, ha nem is jelentősen, de változhatnak.

A közel ezres nagyságrendű koros fa ültetése mellett ebben az időszakban jelentős erdősítések is kezdetüket veszik, melyek során erdészeti facsemetéket ültetünk, idén ősszel és télen rekordszámban. Több mint 10.000 csemete kerül a következő hetekben Budapest különböző erdeibe és helyi védett területeire. Külön öröm, hogy 5.500 egyed a részvételi költségvetés első megvalósuló projektjének keretein belül a Rákoscsabai- és a Pesterzsébeti-erdő növényvilágát gazdagítja. De jut 4.500 tő a FŐKERT Természetvédelmi- és Erdőkezelési osztályának kezelésében álló több mint 40 különböző erdőterületre, így például a Diós-árokba és a Merzse-erdőbe is.

Az ültetést és felmérést követően a fákat a BP Fatárban is meg lehet majd találni.

forrás: Főkert fb oldala 11-10

Előző cikk

Osztatlan közös megszüntetése

Következő cikk

Amikor az élet felülírja a meséket



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…