FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ingka Group bővülése 5,7%

Az Ingka Csoport ma tette közzé a 22. pénzügyi év eredményeit, tovább folytatja a beruházásokat, miközben mindig hű marad az IKEA víziójához, hogy jobb mindennapi életet teremtsen sok ember számára.

A vállalat felgyorsította minden csatornán az átalakulását, így még elérhetőbbé, fenntarthatóbbá és a lehető legmegfizethetőbbé vált vásárlói számára.     
  
Az elmúlt év továbbra is kihívások elé állította az egyéneket és a vállalkozásokat. A tragikus ukrajnai háború, az ellátási lánc zavarai, a megnövekedett infláció és a világjárvány folytatódó hatása által okozott példátlan kihívások ellenére az Ingka Csoport teljes árbevétele a 22. pénzügyi évben 5,7%-kal 42 milliárd euróra nőtt a három üzletág (IKEA Retail, Ingka Investments és Ingka Centres) között. A működési bevétel stabilan 2 milliárd eurót tett ki.   
 
“Büszke vagyok minden munkatársam erőfeszítéseire, és szeretném megköszönni nekik az elkötelezettségüket egy kiszámíthatatlan és kihívásokkal teli időszakban” – mondta Juvencio Maeztu, az Ingka Group (IKEA) vezérigazgató-helyettese és pénzügyi igazgatója.  
 
“Pénzügyi teljesítményünk szilárd volt, figyelembe véve a világ előtt álló kihívásokat, és megerősíti az üzletág ellenálló képességét. Sikerült növekednünk, beruháznunk, és összességében ez egy pozitív pénzügyi eredmény. Ez jó alapot biztosít az előttünk álló kihívásokhoz és lehetőségekhez”.”  
  
Az Ingka-csoport folytatta az üzleti átalakulásba, az üzletekbe, a disztribúciós és ügyfélteljesítési hálózatokba, a digitális vásárlói élménybe és a Meeting Places (bevásárlóközpontok) területére történő beruházásokat, valamint folytatta a megújuló energiába és az erdőgazdálkodásba történő fenntarthatósági beruházásait, amelyek 2,1 milliárd eurós beruházást tettek ki, plusz 0,5 milliárd eurós akvizíciókat.   

A legnagyobb árbevételű öt ország (részarányai) és a kontinensek közötti bevétel-megoszlás

Ezzel párhuzamosan a vállalat folytatta a közüzemi szintű megújuló energiába történő beruházásokat, amelyek összege a 22. pénzügyi évben 0,3 milliárd EUR-t tett ki, és az idén 40%-kal több megújuló energiát termelt, mint amennyit felhasznált. Emellett az Ingka Csoport a 22. pénzügyi évben több mint 0,8 milliárd euró értékben vállalt beruházásokat megújuló energiaprojektekbe Európában és Ázsiában.  
 
Amint arról korábban már beszámoltunk, az Ingka Csoport a 22. pénzügyi évben 39,5 milliárd eurós IKEA kiskereskedelmi forgalmat bonyolított le.
 
A 22. pénzügyi évben összesen 52 új IKEA-hely nyitotta meg kapuit, Torontóban és Londonban új Ingka Centres Meeting Places nyílt, Indiában pedig megkezdődött az építkezés. A vállalat az USA-ban, a Baltikumban, Romániában és Új-Zélandon végrehajtott beruházásokkal növelte a felelősségteljes erdőgazdálkodásban való jelenlétét.   
   
Az Ingka nettó bevétele jelentősen, 0,3 milliárd euróra csökkent, elsősorban a pénzügyi piaci befektetéseink (FMI) alakulása miatt. Ez nem kapcsolódott a szokásos napi kiskereskedelmi műveletekhez. Az év során az emelkedő kamatlábak a világ pénzügyi piacainak megfelelően alacsonyabb kötvényértékeket jelentettek FMI-inkben. A nettó eredményt az oroszországi műveletek leépítésének hatásai is befolyásolták.
  
A 22. pénzügyi évben az Ingka társasági adó 0,5 milliárd eurót tesz ki. A teljes adószámla, beleértve az egyéb adókat és illetékeket is, 1 milliárd euró. Az FMI-portfóliónkban jelentkező hatások nélkül, amelyek növelték az effektív adókulcsunkat, a normalizált adókulcs stabilan a 25-30%-os sávban mozog.  
 
Ahogy az Ingka Csoport előre tekint, a vállalat élesen tudatában van annak, hogy a háztartásokat jelenleg sújtó globális pénzügyi kihívásokon keresztül sok embert kell támogatnia. 
  
“Tekintettel a következetes működési bevételeinkre, a megnövekedett bevételekre, a folyamatos nyereségre és a műveleteken belüli hozzáadott beruházásokra, jó helyzetben vagyunk a jelenlegi gazdasági körülmények kezeléséhez. A korábbi évekhez hasonló összegű beruházást tervezünk az éghajlati és üzleti átalakításba. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy sok embernek szolgáljuk a jobb mindennapokat. Nagyszerű embereink, erős kultúránk és értékeink képezik az alapjainkat, és optimistán tekintünk a jövőbe” – mondta Maeztu.

Költségvetési év: 2021. szeptember 1. – 2022. augusztus 31.   

Az Ingka Holding 2022-es pénzügyi évre vonatkozó éves jelentése elérhető a Holland Kereskedelmi Kamaránál.

További információk az Ingka-csoport pénzügyi teljesítményéről itt olvashatók.   

szerk/ford: Tóth János, forrás: IngkaPressroom 11-25

Előző cikk

Erdőalapú-anyagkutatás, erdészeti termékinnováció

Következő cikk

DEFOR - 10 szervezet javaslatai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…