FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új Európai Bauhaus – díjpályázat

A Bizottság a mai naptól fogad be pályázatokat a 2023. évi Új Európai Bauhaus-díjakra. A korábbi évek két pályázati kiírására az összes uniós tagállamból több mint 3000 pályázat érkezett. E sikert követően a 2023. évi verseny 15 példaértékű kezdeményezést díjaz, amelyek összekapcsolják a fenntarthatóságot, az esztétikát és az inkluzivitást: az Új Európai Bauhaus három alapértékét.

A készségek európai évével összefüggésben az idei pályázat egy oktatásra és tanulásra összpontosító ággal egészül ki. Első alkalommal fogadjuk majd a nyugat-balkáni projektekre és koncepciókra vonatkozó pályázatokat is. A tavalyi évhez hasonlóan külön díjban részesülnek a 30 év alattiak. A pályázatok benyújtásának határideje 2023. január 31., közép-európai idő szerint 19:00 óra.

Nagy örömömre szolgál, hogy az Új Európai Bauhaus-díjak pályázati felhívását immár harmadik alkalommal hirdetik meg. Alapvető fontosságú, hogy reflektorfénybe kerüljenek az olyan innovatív projektek, melyek megmutatják, mit érhet el az európai zöld megállapodás az európaiak életminőségének javítása érdekében. Az oktatásra és a tanulásra helyezett hangsúly erősíteni fogja a munkavállalók átképzésével és továbbképzésével kapcsolatos munkánkat, hogy a készségek európai évében eleget tehessünk a zöld átállás jelentette kihívásnak.
Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos 

A 2023. évi díjak négy kategóriában jutalmazzák a meglévő projekteket és a fiatal tehetségek által kidolgozott koncepciókat:

  • a természettel való kapcsolat helyreállítása;
  • az összetartozás érzésének újbóli megtalálása;
  • azoknak a helyeknek és embereknek az előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre;
  • a hosszú távú életciklus-szemlélet szükségessége az ipari ökoszisztémában.

A pályázók az egyes kategóriákban három párhuzamos versenyág közül választhatnak:

  • „A” versenyág: Az „Új Európai Bauhaus bajnokai”díj, melyet az egyértelmű és pozitív eredményeket felmutató, meglévő és befejezett projekteknek ítélnek oda.
  • „B” versenyág: az „Új Európai Bauhaus fiatal tehetségei”díj, melyre a legfeljebb 30 éves fiatal tehetségek nyújthatják be koncepcióikat. A koncepciók különböző fejlettségi szakaszban lehetnek, a letisztult tervvel rendelkező ötletektől a prototípusokig.
  • „C” versenyág: Az „Új Európai Bauhaus oktatási bajnokai” díj az oktatásra és tanulásra összpontosító kezdeményezéseket célozza. Befejezett projektek, és a projektciklus kezdeti szakaszában járó kezdeményezések egyaránt pályázhatnak.

A 2023. évi díjakat 15 nyertesnek ítélik oda, akik legfeljebb 30 ezer euró összegű díjazásban részesülnek, és emellett egy kommunikációs csomagot is kapnak, mely segíti őket projektjeik és koncepcióik továbbfejlesztésében és népszerűsítésében.

A 2023. évi díjak inspiráló Új Európai Bauhaus-projekteket és koncepciókat fognak bemutatni Európában, elismerve a társadalmunkban a fenntartható, szép és inkluzív megoldások érdekében mozgósított hatalmas energiát. Az Új Európai Bauhaus szellemét követő tanulási és oktatási példákra szükség van városaink és régióink valódi átalakulásához és egy reziliensebb társadalom kialakításához, és a készségek európai évében várakozással tekintek az ezen ágakban benyújtott pályázatok elé.
Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos

A pályázat benyújtásának módja

A Bizottság a koncepciójukat és projektjüket az EU-ban vagy a Nyugat-Balkánon megvalósító pályázók jelentkezését várja, nemzetiségüktől és hátterüktől függetlenül. A pályázatokat az Új Európai Bauhaus-díjak hivatalos weboldalán keresztül kell benyújtani.

A jelentkezés folyamatának valamennyi részlete megtalálható a pályázóknak szóló útmutatóban, amely az EU és a Nyugat-Balkán valamennyi nyelvén elérhető.

Háttér-információk

Az Új Európai Bauhaus kreatív és interdiszciplináris kezdeményezés, mely összekapcsolja az európai zöld megállapodást lakóhelyünkkel és tapasztalatainkkal. A kezdeményezés arra kéri fel az európaiakat, hogy képzeljenek el és építsenek közösen egy fenntartható és inkluzív jövőt, amely szemünk, gondolkodásunk és lelkünk számára egyaránt szép.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Unió helyzetéről szóló, 2020. évi beszédében jelentette be az Új Európai Bauhaus koncepcióját, melynek kialakításában Európa-szerte és azon túl is emberek és szervezetek ezrei vettek részt.

További információk

Kérdések és válaszok

Útmutató a pályázók számára az összes uniós és nyugat-balkáni nyelven (ez itt a magyar verzió)

A díjak weboldala

Az Új Európai Bauhaus honlapja

A Bizottság közleménye az Új Európai Bauhaus kezdeményezésről

forrás: EurópaiBizottságPressCorner

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Horizont Európa = 13,5 Mrd euró

Következő cikk

Hatósági áras tűzifaprogram tapasztalatai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések