FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPI erős aggályai az EU klímacélok elérhetőségével kapcsolatban

A Cepi (Európai Cellulóz és Papír Szövetség) komoly aggodalmának ad hangot az iparág számára az EU éghajlat-változási céljainak eléréséhez biztosított eszközök szilárdságával kapcsolatban.

Az EU Parlament most elfogadta a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) – az EU fő szén-dioxid-árképzési eszköze – és a szén-dioxid-kibocsátási határkiigazítási mechanizmus (CBAM) felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokra vonatkozó mandátumát. Mindkettő a Cepi által támogatott, az EU 2030-ig szóló éghajlat-változási célkitűzéseinek elérését szolgáló eszköz. A Bizottság tervét az uniós iparágak szén-dioxid-mentesítésére az Európai Tanács is felülvizsgálja. A legfontosabb, hogy mindkét jogszabálynak szigorúbban kell bizonyítania, hogy a reálgazdaságban is alkalmazható, és hogy a kitűzött célok a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is teljesíthetők.

Az Európai Tanács számára most nagy a tét: az éghajlat-politikai ambíciók növelése a szénátszivárgás megfelelő védelme nélkül az EU nagymértékű dezindusztrializációját [ipartalanítását] és a világ azon részein élő versenytársak kibocsátásának mechanikus növekedését kockáztatja, ahol az éghajlat-politikai jogszabályok kevésbé fejlettek. Ez a CO2-kibocsátás globális szintű növekedéséhez, azaz szénszivárgáshoz vezetne. A szavazás eredménye azt mutatja, hogy az EU Parlament figyelmen kívül hagyta az azzal kapcsolatos aggályokat, hogy az újratervezett szénszivárgási szabályok elég szigorúak lennének-e. A Cepi reméli, hogy a Tanács most arra fog összpontosítani, hogy az európai ipar versenyképes maradhasson a globális piacon, miközben a kibocsátáscsökkentést is biztosítja.

A Cepi kifogásolta, hogy mind a felülvizsgált ETS, mind a CBAM olyan energiaár- és szén-dioxid-ár-előrejelzésekre támaszkodik, amelyeket a 2030-ra vonatkozó előrejelzések – részben Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt – már most is túlléptek. Az ágazaton belül kevés gazdasági szereplő lesz képes arra, hogy a szén-dioxid-mentesítésbe fektessen be, és az energiaválság közepette szembesüljön a további bürokráciával. Eközben a meglévő állami finanszírozási eszközök tűzereje még mindig nem alkalmas az ipari szén-dioxid-mentesítési megoldások gyors elterjedésére. Ebben a helyzetben a Cepi szakértői arra figyelmeztetnek, hogy az új ETS-szabályok megszorongatják az ipart, beleértve azokat a létesítményeket is, amelyek eddig a legjobban teljesítettek közé tartoztak, és rossz üzenetet küldenek az ipari dekarbonizáció élharcosainak. Az ETS mostantól gyorsan megemeli a mércét, hogy milyen szén-dioxid-mentesítési technológiákat ítélnek megfelelőnek, önkényesen leszűkítve a rendelkezésre álló szén-dioxid-mentesítési lehetőségek körét.

A Cepi üdvözli, hogy a CBAM a közeljövőben nem terjed ki a cellulózra és a papírra, és úgy véli, hogy a mechanizmus hatályának új termékekre és ágazatokra való kiterjesztését csak alapos hatásvizsgálat és konzultáció után szabad megfontolni. Ez különösen fontos a hosszú és összetett értéklánccal és pozitív kereskedelmi mérleggel rendelkező iparágak esetében, amelyek képesek a szén-dioxid-intenzív termékek helyettesítésére a globális piacokon, mint például a cellulóz és a papír esetében.

Forrás: CEPI sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új hitelprogram érkezik júliustól

Következő cikk

A természet helyreállítása a cél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések