FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nagy-Britannia faimportja

A Timber Development UK (TDUK) legfrissebb faanyagimport-statisztikái “jelentős” változást mutatnak a faanyagkereskedelmi szokásokban 2022-ben: az Ír Köztársaság, Lettország és Kína jelentős mennyiséget szállított az Egyesült Királyságba.

Az Ír Köztársaságból (ROI) származó fenyő import 2022-ben 48%-kal nőtt, megelőzve a Németországból és Oroszországból érkező szállítmányokat is. Mindez annak ellenére történt, hogy a fenyő összmennyisége alacsony volt, mivel 2022 októberében a behozatal 28%-kal csökkent 2021-hez képest.

A lombosfa-behozatali minták is változatosak voltak, Lettország megelőzte az Egyesült Államokat mint vezető beszállító országot. A lombosfa-behozatal összességében 15%-kal nőtt 2022-ben, 22%-át Lettország, 16%-át pedig az USA biztosította.

A rétegelt lemez kategóriában Kína bebetonozta magát a legfontosabb beszállítónak, a lombosfa rétegelt lemez 68%-át, a fenyő rétegelt lemez 20%-át szállítva.

“2022 első tíz hónapja érdekesnek bizonyult, a hagyományos importminták az év előrehaladtával eltolódtak” – mondta Nick Boulton, a TDUK műszaki és kereskedelmi vezetője. Az általánosan alacsony fenyő volumenek mellett az ír import kivételnek bizonyult, az ír lucfenyő sok kereskedő számára költséghatékony lehetőségnek bizonyult.

A lombosfa-kereskedelem 2022 első tíz hónapjában minden más faipari ágazatot felülmúlt, a mennyiségek az egész kategóriában növekedtek.

“A raklap- és csomagolóanyag-kereskedelem hajtja a lett lombosfa növekedésének nagy részét, mivel ezek az alacsonyabb árú, mérsékeltebb éghajlatú fafajok helyettesítik a jellemzően használt fenyőt.”

Boulton úr szerint a kínai rétegelt lemez mennyiségének növekedésének több oka is volt, azonban az év eleji magas dél-amerikai fuvarköltségek és a 2022 márciusában kezdődő orosz szankciók nagyrészt ezért felelősek.

“Ezek a változó kereskedelmi minták rávilágítanak a fakereskedelem rugalmasságára és alkalmazkodóképességére, ahol alternatív forrásokat találnak a kereslet kielégítésére a legköltséghatékonyabb piaci árfolyamon.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: GlobalWood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fonds Air Bois - a korszerű fatüzelésért

Következő cikk

Újabb mélyponton a faárak



Stihl
(x) hirdetés